Prima reacție a Ucrainei la acuzația de atac aerian asupra unui depozit de combustibil de pe teritoriul Rusiei

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 15:31
6529 citiri
Prima reacție a Ucrainei la acuzația de atac aerian asupra unui depozit de combustibil de pe teritoriul Rusiei
Dimitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei FOTO: Nexta Live

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a efectuat un atac aerian împotriva unui depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, un incident, potrivit Kremlinului, a dat un ton nefavorabil pentru discuțiile de pace cu Kiev.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că nu poate confirma sau infirma informațiile despre implicarea Ucrainei în grevă, deoarece nu deține informații militare, scrie Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării și statul major nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Imaginile video ale presupusului atac - prima acuzație de atac aerian ucrainean pe teritoriul Rusiei de când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie - au arătat ceea ce păreau a fi lansate mai multe rachete de la joasă altitudine, urmate de o explozie. Veridicitatea acestora nu a fost însă verificată.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Guvernatorul regional Viacheslav Gladkov a declarat în aplicația de mesagerie Telegram că două elicoptere ucrainene au lovit instalația din Belgorod, la aproximativ 35 de kilometri (22 de mile) de granița cu Ucraina, după ce au intrat în Rusia la altitudine joasă.

Incendiul rezultat a rănit doi muncitori, a adăugat Gladkov, în timp ce unele zone ale orașului erau evacuate.

Cu toate acestea, compania petrolieră rusă Rosneft (ROSN.MM), care deține depozitul de combustibil, a declarat într-un comunicat separat că nimeni nu a fost rănit în incendiu. Compania nu a oferit nicio informație cu privire la cauza incendiului.

Un martor a declarat pentru Reuters că o altă explozie a fost auzită în oraș în jurul orei 1020 GMT. Cauza exploziei nu a fost imediat clară.

Putin, informat despre incident

Adresându-se reporterilor la o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre incident. Peskov a spus că incidentul ar putea pune în pericol negocierile de pace ale Moscovei cu Kievul.

„Desigur, acest lucru nu poate fi perceput ca creând condiții confortabile pentru continuarea discuțiilor”, a spus Peskov, adăugând că se face totul pentru a preveni întreruperile aprovizionării cu combustibil în oraș.

În comentarii separate, ministrul Energiei Nikolai Shulginov a spus că incidentul nu va afecta rezervele de combustibil din regiune sau prețurile pentru consumatori.

Guvernatorul regiunii vecine Kursk, Roman Starovoit, a declarat că propriile rezerve de combustibil sunt suficiente pentru a dura câteva săptămâni și a cerut populației să nu depoziteze combustibil.

Un depozit de muniție de lângă Belgorod a luat foc miercuri, provocând o serie de explozii. La acea vreme, Gladkov a spus că autoritățile așteaptă ca ministerul rus al apărării să-și stabilească cauza.

Moscova numește intervenția sa în Ucraina „o operațiune militară specială”.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#reactia ucrainei atac rezervor combustibil, #Rusia, #Dimitri Kuleba, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina