Barcelona si Real Madrid, ajutor fiscal ilegal din partea statului spaniol. Ce risca cele doua super echipe

Joi, 04 Martie 2021, ora 16:23
2173 citiri
Barcelona si Real Madrid, ajutor fiscal ilegal din partea statului spaniol. Ce risca cele doua super echipe
Foto: Facebook / FC Barcelona

Regimul fiscal de care au beneficiat timp de 25 de ani cluburile FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao si Osasuna constituie un ajutor ilegal din partea statului spaniol, a decis justitia europeana, respingand definitiv apelul gruparii catalane.

In 2019, in prima instanta, Tribunalul Uniunii Europene a anulat o decizie luata in 2016 de Comisia Europeana, prin care denunta un avantaj fiscal nejustificat si cerea rambursari. Insa Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a validat, joi, fondul deciziei CE.

"Curtea, confirmand concluziile recursului introdus de Comisie, anuleaza hotararea contestata (n.r. - a Tribunalului)", se arata intr-un comunicat de presa. CJUE subliniaza in special "o eroare de drept" a Tribunalului in ceea ce priveste sistemul complex de ajutoare de stat si limitele care trebuie stabilite. De asemenea, Comisia a avut dreptate sa critice Spania pentru lipsa notificarii regimului fiscal special de care beneficiau cele patru cluburi, Barca, Real, Athletic Bilbao si Osasuna, a considerat CJUE.

In 1990, o lege spaniola a obligat cluburile sportive profesioniste sa se transforme in societati cu raspundere limitata (srl), reaminteste Curtea de Justitie. Dar patru cluburi au preferat sa foloseasca o exceptie de la lege, care le permitea sa continue sa functioneze ca "persoane juridice non-profit", pentru a beneficia de "o rata specifica de impozitare a veniturilor lor".

Deoarece aceasta rata specifica s-a dovedit pana in 2016 sa fie mai mica decat cea aplicabila societatilor srl, Comisia a decis in acel an sa se indrepte impotriva Spaniei. CE a informat acest stat membru ca reglementarile care permit acest avantaj fiscal constituiau "un sistem de ajutor ilegal si incompatibil cu normele europene" si a cerut recuperarea banilor de la cluburile beneficiare. FC Barcelona a adus cazul in fata justitiei UE.

In 2019, presedintele Consiliului Superior al Sportului (CSD) spaniol, Miguel Cardenal, a estimat impactul financiar al deciziei de la Bruxelles asupra celor patru echipe la 1,6 milioane de euro, doar pentru ultimii patru ani fiscali. El vorbea de "sume ridicole, avand in vedere economia fotbalului".

Hazard si Bale, cel mai bine platiti fotbalisti de la Real Madrid. Cati bani castiga cei doi jucatori

Ce seara de vis in Catalunia! FC Barcelona a intors miraculos rezultatul din Cupa Spaniei cu Sevilla si s-a calificat in finala

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...