Pilotează un F16 în VR, condu un Humvee în AR la standul SIMAVI în acest weekend

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 17:38
1076 citiri
Pilotează un F16 în VR, condu un Humvee în AR la standul SIMAVI în acest weekend
FOTO: simavi.ro

Punem la dispoziția publicului pentru un weekend aplicații și tehnologii care sunt de obicei destinate armatei, industriei, pregătirii echipajelor de intervenție în dezastre forestiere sau maritime. Cele mai noi și spectaculoase programe de training pentru profesioniști puteți testa la standul SIMAVI din cadrul festivalului științei și imaginației, care va avea loc la Biblioteca Națională a României sâmbătă și duminică.

Vă așteptăm în weekendul 24-25 septembrie la București, cu cele mai tari aplicații în VR pentru simularea antrenamentului de zbor pe un avion militar de ultima generație, de tir cu diferite arme, de intervenție în situații extreme și stingerea incendiilor.

Aplicațiile au fost dezvoltate de SIMAVI în cadrul unor proiecte europene de cercetare și dezvoltare, precum TREEADS și KYKLOS 4.0.

Împreună cu cea mai longevivă publicație de popularizare a științei, credem că educația, cercetarea, știința, arta, sustenabilitatea și protecția mediului trebuie să rămână constante ale societății.

La standul SIMAVI veți putea testa și o aplicație de creare de conținut didactic, destinată profesorilor și învățătorilor. Cadrele didactice sunt invitate la întâlnirea față în față cu Crina Morariu, învățătoarea care de doi ani susține webinariile Wand Education, întâlniri online la care au participat sute de dascăli, și care a ghidat profesioniștii în educație în crearea de lecții digitale, interactive și interesante, în doar câteva minute.

Caravana ȘTIINȚĂ & IMAGINAȚIE la București, 24 și 25 septembrie, va avea loc la Biblioteca Națională a României (Bulevardul Unirii 22, București), între orele 11 - 19. Programul festivalului continuă afară, cu concerte și observații astronomice, până la 11 PM.

Vă invităm să explorați viitorul alături de cercetători, profesori, scriitori și artiști începând de sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11, în interiorul și exteriorul Bibliotecii Naționale a României.

Ce mai puteți vedea la festival

Spectacole de știință pentru copii, ateliere, salon de carte, experimente, roboți, invenții și inovații, drone, jocuri în Realitate Virtuală, echipamente de măsurare cinematică a mișcării, echipamente de antrenare a atenției și multe alte surprize vă așteaptă la singurului festival de știință și imaginație din Europa. Evenimentul, organizat de revista Știință&Tehnică, cu sprijinul Academiei Române, a Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Culturii, Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, va aduce și o suită de conferințe cu cei mai cunoscuți animatori ai științei din România.

Cele mai performante telescoape vor fi disponibile publicului larg. Observațiile astronomice încep cu Soarele, chiar de la orele 17 - bineînțeles prin filtre speciale. Odată cu lăsarea întunericului, se vor putea observa live planeta Saturn, cu inelele sale și cu satelitul Titan, pe care sunt oceane, lacuri, mari, râuri (din gaz metan lichefiat). Veți mai putea urmări prin telescop și planeta Jupiter, cu cei patru sateliti descoperiți în 1609 de Galileo Galilei, și cu benzile lui formate din nori de furtună.

Despre TREEADS

Este unul din cele mai mari proiecte europene din domeniul Green Deal, destinat combaterii dezastrelor ecologice. Proiectul reunește un consorțiu de 46 de parteneri din 13 țări europene și Taiwan, care luptă cu tehnologii înalte pentru a reduce amploarea incendiilor de vegetație.

Concret, proiectul urmărește crearea unui sistem tehnologic unitar pentru managementul integrat al incendiilor și restaurarea pădurilor. TREEADS va crește eficacitatea gestionării durabile a incendiilor pădurilor în condițiile climatice în schimbare, bazându-se pe produse de ultimă generație cu TRL ridicat și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenirea și pregătirea împotriva incendiilor, detectarea și răspunsul rapid, restaurarea și adaptarea pădurilor. Inițiativa urmărește unirea acestora sub umbrela unei platforme de management holistic al incendiilor.

SIMAVI va coordona efortul de dezvoltare a soluțiilor tehnologice de detectare și răspuns.

TREEADS va permite pentru prima dată o abordare în patru etape, în detectarea și răspunsul la incendiu. Proiectul utilizează sisteme de detectare de ultimă generație care se bazează pe sistemele actuale de sateliți, cu un Zeppelin (pseudo-satelit), UAV și sisteme de teledetecție. De asemenea, SIMAVI va coordona proiectarea, integrarea și testarea tuturor componentelor hardware, software și protocol de comunicație pentru o infrastructură de comunicații și conectivitate aeriană consistentă și versatilă.

Despre KYKLOS 4.0

Proiectul reunește un consorțiu de 24 de parteneri din 13 țări și își propune să dezvolte un ecosistem inovator de fabricație circulară, bazat pe tehnologii noi.

Inteligența Artificială stă la baza noilor tehnologii, care sunt îmbunătățite cu mecanisme și algoritmi noi de producție, având ca scop prelugirea ciclului de viață al produselor, eficiența energetică a proceselor de producție din fabrici și consumul redus de materiale, rezultând o emisie redusă de gaze și poluanți atmosferici.

KYKLOS 4.0 demonstrează, într-un mod realist, măsurabil și replicabil, efectele transformatoare pe care tehnologiile și metodologiile CPS (Circular Production System), PLM (Product Life Management), LCA (Life Cycle Analysis), AR (Augmented Reality) și AI (Artificial Intelligence) le au în economia circulară.

Kyklos 4.0 nu este singurul proiect R&D în care SIMAVI face dezvoltarea și integrarea programelor software necesare. RECIPPS și CircThread sunt proiecte aflate deja în lucru, cu rezultate excepționale și care vor aduce schimbări semnificative în industriile în care vor fi aplicate tehnologiile respective: industria auto și fabricarea electrocasnicelor mari (mașini de spălat, frigidere etc).

Economia circulară este aceea în care sistemele de fabricație sunt proiectate să funcționeze ca bucle închise de produse și materie primă. Produsele fabricate capătă astfel o viață mai lungă, sunt ușor de reparat, recondiționat, remanufacturat și reciclat.

Cum toată lumea caută soluții pentru a contracara încălzirea globală, economia circulară aduce beneficii majore atât în mediul natural, prin reducerea numărului de deșeuri, a resurselor consumate pentru producții industriale și a emisiilor poluante, cât și în zona de business prin crearea locurilor de muncă și reducerea costurilor de producție.

Partenerii evenimentului Caravana Știință & Imaginație:

Nuclearelectrica, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică a Pământului, Fundația Cosmonaut „Dumitru Prunariu”, Astroclubul București, Universitatea Politehnică, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Biblioteca Metropolitană, Asociația StartEvo, Doctor Mit, Asociația Clubul Informaticii Economice CyberKnowledge, Asociația Atlantykron, Asociația pentru Dezvoltare Intelectuală și Personală – ADIP, Software Imagination & Vision (SIMAVI, INACO – Inițiativa pentru competitivitate, SuperNova Planetariu, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM, Shape Robotics, Carpat Energy Cluj, Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Asociația URANIA, DYOMEDICA, Amass.

Pentru mai multe detalii

https://www.stiintasitehnica.com/

https://www.facebook.com/StiintasiTehnica

www.youtube.com/c/STIINTATEHNICA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#realitate virtuala, #pilotaj, #F17, #Humvee, #SIMAVI , #gadget