Casa Națională de Pensii Publice atrage atenția asupra unor mesaje înșelătoare, în contextul în care recalcularea este aproape gata și pensionarii urmează să primească pensiile majorate.
Instituția transmite că au apărut informații în spațiul public conform cărora pensionarilor le-ar fi fost solicitat să-și deschidă conturi bancare pentru a beneficia de pensiile recalculare. Casele teritoriale de pensii achită drepturile de pensii în conturi bancare doar în situația în care beneficiarii solicită acest lucru.
„Informare mesaje înșelătoare
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora funcționari ai caselor de pensii solicită beneficiarilor deschiderea de conturi bancare și/sau datele bancare în vederea efectuării plății drepturilor de pensii recalculate, formulăm următoarele precizări:
- Comunicarea cu beneficiarii se realizează doar prin mijloacele oficiale, datele de contact fiind cele afișate pe site-ul instituțiilor;
- Casele teritoriale de pensii achită drepturile de pensii în conturi bancare doar în situația în care beneficiarii solicită acest lucru, sens în care depun cererea tip eliberată de instituția financiar - bancară (Anexa 1).
- Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii sunt preocupate în mod permanent de securitatea datelor personale ale beneficiarilor și de siguranța plăților efectuate către pensionari.
Pentru a evita orice consecințe nedorite, vă rugăm să nu transmiteți date confidențiale la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute și să utilizați exclusiv canalele oficiale de comunicare”, se arată în comunicat.
Recalcularea pensiilor este aproape gata, iar pensionarii urmează să primească acasă deciziile de recalculare pentru a vedea câți bani au primit în plus.
Cei care nu mai au răbdare, o pot calcula estimativ și singuri.
„Pensionarii se uită la punctul G din decizie pe care le au și la acestea pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat.
Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării. Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus Bucura Oprescu, potrivit bzi.ro.
Formula de calcul
VPR x Număr total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Puncte de stabilitate:
0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40
Conducerea Casei Naționale de Pensii a anunțat că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va desfășura între 15 și 31 august. Ulterior, până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor, a anunțat instituția.
Deciziile trebuie înmânate personal titularilor, iar aceștia vor avea obligația să semneze de primire. Dacă pensionarii nu sunt la domiciliu la data la care vine decizia de recalculare, aceștia își vor putea ridica documentele de la sediile poștale și apoi de la Casele teritoriale de pensii.
Pensionarii au după aceea un termen de șase luni, respectiv până în februarie anul viitor, să depună o adeverință, dacă doresc valorificarea și includerea în pensie a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt primele, sporurile, acordul global, plata cu ora sau al 13-lea salariu.
Adeverințele trebuie să aibă număr de înregistrare, ștampila unității, datele de identificare a persoanei care le solicită, specialitatea avută în timpul activității, denumirea sporurilor, suma primită, dar și temeiul în baza căruia s-au acordat.