8.000 de lei pentru recenzorii care participă la recensământul populației din acest an. Cât se plătește pentru un formular

Sambata, 12 Februarie 2022, ora 17:14
6417 citiri
8.000 de lei pentru recenzorii care participă la recensământul populației din acest an. Cât se plătește pentru un formular
Recensământul din 2022 este ultimul în care datele sunt colectate clasic FOTO Hepta

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început marți, 1 februarie, personalul pentru recenzare putând câștiga sume de până la 8.000 de lei, în funcție de formularele introduse în sistem.

Acesta este ultimul recensământ în care există și o etapă în care datele sunt colectate clasic de recenzori care merg pe teren, a declarat, vineri, la Suceava, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, Vladimir Alexandrescu, potrivit Monitorul de Suceava.

Potrivit acestuia, în prima etapă, care are loc până la 14 martie a.c., sunt culese informațiile din bazele de date naționale, iar în a doua etapă, care se va desfășura până la 15 mai, va începe culegerea datelor de la populație prin auto-recenzare. Acest lucru presupune ca persoanele rezidente în România (care locuiesc în țară de peste un an sau au în plan să locuiască mai mult de 12 luni) să acceseze o aplicație web și să completeze formularul de recensământ. ”Sistemul asigură confidențialitatea absolută a datelor”, a precizat Alexandrescu.

Cei care nu au posibilitatea de a se autorecenza pot apela la un recenzor asistent, adică la o persoană care va fi instruită special în acest sens, la nivelul fiecărei primării, a mai precizat purtătorul de cuvânt al INS.

Ținta autorităților este ca cel puțin 35% din populație să se autorecenzeze, până la 15 mai.

Cei care nu o vor face vor fi vizitați acasă de un recenzor, în perioada 16 mai - 17 iulie a.c., care va prelua datele în interviuri față în față, cu ajutorul unei tablete. Astfel, toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât și pe teren.

Câți bani se plătesc pentru un formular și unde se pot înscrie cei interesați

Personalul pentru recenzare este recrutat din cadrul instituțiilor publice - consilii locale, primării, consiliu județean etc., dar pot fi recenzori și studenți sau pensionari. În funcție de formularele introduse în sistem, câștigul poate ajunge la 8.000 de lei, a anunțat directorul executiv al Direcției de Statistică Suceava, Daniela Știrbu, potrivit sursei citate.

Pentru secțiunea locuință se plătește 3,5 lei/ chestionar, iar pentru secțiunea persoană, 7 lei/ chestionar. În cazul localităților izolate (două în județul Suceava) și a celor dispersate (15 localități în județ), plata este de 5 lei/ chestionar la secțiunea locuință și 9 lei/ chestionar la secțiunea persoană.

Pentru asistarea la autorecenzare în județ vor fi 279 de recenzori (câte 1-2 în fiecare unitate administrativ teritorială), iar pentru teren vor fi 637 de recenzori, 25 de recenzori-șefi și un coordonator de UAT.

Persoanele interesate pot afla mai multe informații și pot vedea modelul de cerere pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/cum-devin-recenzor/ . Cererile se depun la primării, decizia finală fiind luată de Direcția Județeană de Statistică.

Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete la recensământ vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, potrivit OUG nr. 19/2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#recensamant 2022, #populatia Romaniei, #recenzori, #formulare recensamant , #recensamant 2022