Liderul unei țări NATO face un joc dublu, fiind prieten cu Putin: Biden și alianța gata să explodeze împotriva lui

Marti, 07 Februarie 2023, ora 02:00
23919 citiri
Liderul unei țări NATO face un joc dublu, fiind prieten cu Putin: Biden și alianța gata să explodeze împotriva lui
Recep Erdogan face un joc dublu, unul cu NATO, altul cu Putin FOTO: Wikipedia

Războiul lui Putin din Ucraina a împărțit lumea în privința Rusiei: statele occidentale au reacționat dur cu sancțiuni economice împotriva Moscovei, iar alte regimuri nu s-au aliniat la acest embargou. Iar un lider al unei țări NATO, președintele Turciei, Recep Erdogan face încă un joc dublu: rămâne în alianță, dar în același timp nu impune restricții contra guvernului de la Kremlin.

În plus, Erdogan pune bețe în roate aderării Suediei la NATO, escaladând tensiunile cu alianța. Astfel, președintele american Joe Biden și Jens Stoltenberg, secretarul general al organizației nord-atlantice sunt gata să explodeze în fața ”sultanului” Turciei, care încalcă de multă vreme principiile occidentale și întreține o relație apropiată cu Putin, potrivit The Guardian.

Atitudinea din ce în ce mai ostilă a președintelui Erdogan față de NATO și principiile democratice nu mai poate rămâne nepedepsită. Ce se întâmplă dacă liderul Turciei, exploatând faptul că Occidentul consideră țara sa ”un aliat strategic vital”, trădează interesele occidentale într-o pretenție de parteneriat? Nu ar trebui să fie tratat acest lider în mod corespunzător și tras la răspundere – chiar ostracizat ca un inamic?

Directorul CIA, din spatele ușilor închise: Când vine momentul critic al războiului și pariul actual al lui Putin

Turcia exercită o influență semnificativă la răscrucea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, politicile din ce în ce mai agresive, autoritare și schismatice duse în țară și în străinătate de-a lungul a două decenii de către ”sultanul”, președintele său coleric au răsturnat presupunerile de mult prețuite. Fiabilitatea și utilitatea Turciei ca aliat occidental de încredere este aproape de sfârșit.

Cum cele mai importante alegeri din Turcia dintr-o generație se îndreaptă spre un punct culminant febril în mai 2023 și în timp ce democrațiile occidentale iau în considerare alegeri critice în Ucraina, față de Rusia lui Vladimir Putin și în Iran, Siria și Israel-Palestina, aceste dileme se rezumă la o singură întrebare de bază: este timpul să recunoaștem că Recep Erdogan, liderul cu două fețe, nu este un prieten al Occidentului și atunci trebuie pedepsit în consecință?

Blocarea de către Erdogan a încercării Suediei de a se alătura NATO este cel mai recent exemplu flagrant de comportament ostil. El susţine că Stockholm găzduieşte „terorişti” din gruparea militantă kurdă PKK.

NATO amenință acum să explodeze pe fondul unui val de arderi ale Coranului, proteste diplomatice și represalii violente. Folosirea aderării Turciei la NATO în scopuri politice interne este un mod tipic Erdogan.

Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina

Cu toate acestea, împiedică în mod intenționat și dorința legitimă a Suediei (și a Finlandei) de a-și consolida apărarea după invadarea Ucrainei de către Rusia, subminând în același timp eforturile NATO de a arăta unitate și hotărâre. Nu este în niciun caz prima dată când Erdogan a favorizat Moscova față de partenerii NATO.

Erdogan respinge și eludează sancțiunile legate de Ucraina. Comerțul Turciei cu Rusia a crescut cu aproape 200% în cele șase luni de după invazie, inclusiv importuri mai mari de energie. Achiziția sa de sisteme rusești de rachete sol-aer a înfuriat Washingtonul, care le consideră o amenințare pentru forțele NATO.

Lăsând la o parte abuzurile drepturilor omului, Erdogan a făcut o mare mizerie în economia Turciei. Inflația este de 58%, nivelul de trai scade. Peste 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani spun că ar prefera să locuiască în altă țară.

Lovitura primită de Putin de la SUA, ce întoarce războiul: Mutare dură făcută de China, Emirate și Turcia contra Rusiei
Lovitura primită de Putin de la SUA, ce întoarce războiul: Mutare dură făcută de China, Emirate și Turcia contra Rusiei
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările din Occident au impus mai multe pachete de măsuri împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum Putin primește o...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#recep erdogan, #Turcia NATO, #NATO Turcia Rusia, #Erdogan Turcia, #Erdogan Putin, #Putin Erdogan, #turcia rusia , #Razboi Ucraina