Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 21:12
11932 citiri
Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
Economiștii îi sfătuiesc pe cetățeni ca în cazul unei recesiuni să investească în titluri de stat FOTO ziare.com

Pe măsură ce specialiștii din domeniul economic anticipează o recesiune, tot mai mulți români se gândesc în ce ar putea face investiții sigure. În timp ce unii se grăbesc să schimbe banii în euro sau în alte valute, unii îi depun în bănci. Experții vorbesc însă despre alte instrumente financiare și strategii care pot oferi o anumită plasă de siguranță în vremuri tulburi.

Economia românească este în pericol după primul tur al alegerilor prezidențiale și după alegerile parlamentare. În prezent, lucrurile s-au mai redresat, odată cu anularea prezidențialelor, însă criza politică din Franța și Germania amenință acum economia națională. De exemplu, încrederea oamenilor de afaceri francezi este la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. În Franța, Michel Bar­nier a fost premier pentru doar 3 luni, guvernul său prăbușindu-se după ce a încercat să adopte un buget de austeritate fără să consulte parlamentul. În Germania, coaliția la putere s-a dizolvat din cauza neîncrederii dintre liderii partidelor pe tema bugetului pe 2025.

Deși nu există nicio investiție cu adevărat “rezistentă la recesiune”, economiștii vorbesc despre câteva opțiuni mai sigure. Chiar și așa, punerea banilor deoparte ar fi necesară, deoarece se anunță vremuri nu tocmai roz în țara noastră. Economiile pot fi puse în depozite, spre exemplu.

”În primul rând, să nu ne facem iluzii. Vom intra în recesiune în 2025, dovadă că, iată, din trimestrul 3, Institutul de Statistică anunță o scădere economică de 0.1%. În aceste condiții, probabil numărul locurilor de muncă se va reduce, multe companii vor da faliment, astfel că asigurarea unui salariu devine absolut esențială în 2025. Trebuie să ne punem bani deoparte, să avem un confort financiar menit să ne asigure un nivel de supraviețuire, măcar pentru 2-3 luni, în condițiile în care am putea rămâne fără locurile de muncă. Pe de altă parte, dacă avem de unde, ar trebui să încercăm să punem bani în depozite, cu dobândă, pentru că inflația va continua să fie marea problemă în 2025. Probabil vom fi în continuare campioni la creșteri de prețuri, astfel că veniturile noastre vor fi erodate în continuare de inflație”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Ziare.com.

Chiar și cu niște perspective economice slab conturate, țara noastră ar putea avea câteva oportunități, mai ales dacă sunt valorificate la timp, mai spun specialiștii.

”Este imposibil să dau un sfat în acest moment, pentru că, din păcate, situația este foarte volatilă, nu doar la noi în țară, ci și în restul Uniunii Europene. Această situație e determinată de probleme din Germania, de instabilitatea politică din Franța, practic am enumerat doi dintre cei trei parteneri economici ai României. E greu de spus ce ar trebui să facă cetățenii de rând în această situație. Ce mi se pare important să punctăm e că orice criză reprezintă în același timp și o oportunitate. Faptul că lucrurile nu merg extraordinar de bine nici în Germania, nici în Franța, faptul că avem perspective economice slabe reprezintă pentru țara noastră o oportunitate să arate că suntem capabili să ne rezolvăm criza politică tranșant, eficient și cu rapiditate, în așa fel încât să pierdem investitorii străini, așa cum s-a întâmplat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale să începem să câștigăm din investitorii care s-au săturat de probleme politice și de modul în care acestea le afectează negativ businessurile din aceste țări”, a declarat Christian Năsulea, economist, pentru Ziare.com.

Titlurile de stat, o modalitate sigură de investiție

Tot acesta vorbește și despre investițiile în titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanțelor derulând în perioada 9-18 decembrie o nouă ofertă publică de vânzare, care include 6 emisiuni, 2 în euro şi 4 în lei, dintre care 2 sunt dedicate donatorilor de sânge.

”Titlurile de stat sunt totdeauna cea mai sigură variantă din punct de vedere al faptului că statul nu poate să dea faliment fără să-și acopere aceste datorii față de cetățeni. Acum, problema noastră este că avem oameni care au investit în obligațiuni și care s-au speriat foarte tare de perspectiva schimbării de direcție către o zonă anti-UE, anti-piață liberă, pentru că asta ar însemna cu siguranță o destabilizare a costului de schimb, o rată a inflației mult mai mare, lucru care ar face ca banii puși în titluri de stat să devină neperformanți. Probabil că titlurile de stat sunt o investiție mai sigură în continuare, dar asta doar din punctul de vedere în care s-ar putea să existe perturbări care să afecteze alte vehicule de economisire mai tare. Practic, în situația în care noi vom vota anti-european la viitoarele alegeri prezidențiale, lucrul acesta o să ne coste bani oricum, dar posibil să ne coste mai puțini bani dacă banii aceia sunt puși în titluri de stat, în loc să fie puși în depozite bancare sau în alte vehicule”, a explicat analistul economic.

Totodată, acesta a spus că cetățenii de rând vor trebui să se adapteze, să încerce să fie cât mai atenți cu banii și cu veniturile, în așa fel încât să poată să reziste în cazul unor eventuale șocuri care ar putea să apară sau care ar putea să fie evitate în ultima clipă. Expertul a punctat că românii nu ar trebui să se gândească nici la schimbarea banilor, deoarece nu reprezintă o soluție.

”Nu recomand în momentul acesta nici ca oamenii să schimbe banii în euro sau nici măcar în dolari, pentru că și aici există foarte multe incertitudini cu privire la ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare. Din păcate, nu există niciun fel de vehicul de economisire care să fie sigur 100%, pentru că, dacă ar fi existat, am fi văzut deja o deplasare masivă a capitalului investițional către acele vehicule. Nu știm care vor fi rezultatele pentru Statele Unite în momentul în care va prelua Donald Trump președinția. Sunt multe lucrurile în dubiu care se manifestă în același timp și care fac ca piața să fie foarte dificilă”, a conchis economistul.

”În 2025 riscăm să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
”În 2025 riscăm să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
România ar putea intra în recesiune oficială în 2025, spune Radu Georgescu, fost director de bancă. Specialistul a explicat motivele pentru care situația economiei țării este tot mai...
Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
Aplicația Duolingo se bucură de o creștere spectaculoasă a popularității. Tot mai mulți utilizatori, încurajați de influenceri, aleg să se îndrepte spre Duolingo pentru a învăța...
#recesiune Romania, #criza economica, #investitii Romania, #investitii bani , #investitii
  1. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
  2. Șoferii care au mașini cu GPL trebuie să facă o verificare urgentă. Riscă să fie amendați sau să ia foc
  3. UE intensifică investigațiile asupra platformei X. Algoritmii rețelei lui Elon Musk, sub lupa Comisiei Europene
  4. Avertisment urgent pentru utilizatorii de iPhone: setările care le permit hackerilor să îi spioneze
  5. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  6. România, "raiul" consumatorilor de alimente și băuturi nealcoolice. Ce arată datele oficiale privind prețurile din țările membre UE
  7. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  8. Google sfidează UE cu privire la combaterea dezinformării. Ce urmează?
  9. România conduce topul scumpirilor în UE pentru a zecea lună la rând. În decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 5,5%
  10. Importanța articolelor publicitare în strategia ta de marketing. Cum să atragi clienți noi