Urmează o recesiune majoră, mai gravă decât se preconizează. Avertismentul Deutsche Bank

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 10:09
4913 citiri
Urmează o recesiune majoră, mai gravă decât se preconizează. Avertismentul Deutsche Bank
Declinul economiei va fi unul mult mai grav din cauza măsurilor adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite FOTO Pixabay

Deutsche Bank a avertizat că dezastrul inflației s-a întors și nu va pleca prea devreme. Dacă nivelul inflației rămâne ridicat, Sistemul federal va fi obligat să impună măsuri și mai dure pentru a majora rata dobânzii.

Deutsche Bank a fost prima bancă importantă care a preconizat că SUA urmează să intre într-o recesiune „moderată”, potrivit CNN.

Aceeași bancă avertizează acum că declinul economiei va fi unul mult mai grav din cauza măsurilor adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite de a combate nivelul ridicat al inflației.

„Vom avea o recesiune majoră”, au scris economiștii Deutsche Bank într-un raport realizat pentru clienți.

Problema este că în ciuda faptului că inflația în SUA s-ar putea să fi atins deja vârful maxim, va dura „mult timp” până când va fi redusă la nivelul căutat de sistemul central bancar american, potrivit băncii.

Sistemul federal va majora rata dobânzii într-un mod atât de agresiv încât economia va avea de suferit. Constrângerile monetare și turbulențele financiare care vor completa aceste măsuri și „vor împinge economia într-o recesiune semnificativă până la finalul anului următor”, au transmis economiștii Deutsche Bank.

Aceștia prevăd și că rata șomajului în SUA va crește cu „câteva procente”, informează Bloomberg.

Istoria arată că Sistemul federal „nu a reușit niciodată să corecteze” nici măcar abateri mici ale inflației și ratei șomajului „fără să împingă economia într-o recesiune semnificativă”, a subliniat Deutsche Bank.

UBS a fost la fel de optimistă și a spus că „expansiunea economiei” va continua în ciuda măsurilor adoptate de Sistemul federal pentru a combate inflația.

Dezastrul inflației s-a întors și nu va pleca prea devreme

Cel mai imporant factor care va duce la o recesiune, în opinia economiștilor Deutsche Bank, este probabilitatea ridicată ca nivelul inflației să rămână ridicat pentru o perioadă mai lungă decât s-ar fi anticipat.

Printre motivele pentru care nivelul inflației va rămâne unul crescut se numără inversarea procesului de globalizare, schimbările climatice și încă și mai multe perturbări ale lanțului de aprovizionare provocate de războiul din Ucraina și de carantinele stricte impuse de China pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Dezastrul inflației s-a întors și nu va pleca prea devreme – a fost avertismentul Deutsche Bank. Dacă nivelul inflației rămâne ridicat, Sistemul federal va fi obligat să impună măsuri încă și mai dure pentru a majora rata dobânzii.

„Este tentant să adopți o abordare lentă în speranța că economia Statelor Unite poate fi așezată cu blândețe pe o cale sustenabilă. Acest lucru nu se va întâmpla”, a avertizat Deutsche Bank. „Vom avea o recesiune majoră, dar opinia noastră fermă este că cu cât Sistemul federal va acționa mai repede și mai agresiv, cu atât mai puțin va avea de suferit economia”, au concluzionat autorii raportului, potrivit Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
#recesiune, #inflatie, #Deutsche Bank , #stiri internationale