Top 10 destinații de vacanță periculoase, unde riști să fii atacat de rechini

Marti, 05 Iulie 2022, ora 23:22
6233 citiri
Top 10 destinații de vacanță periculoase, unde riști să fii atacat de rechini
Specii de rechini periculoși ajung adesea mult prea aproape de țărm FOTO Unsplash

Atacurile rechinilor sunt rare, însă astfel de tragedii se întâmplă, așa cum a fost cel mai recent caz, din Egipt, când două femei, una din România și una din Australia, și-au pierdut viața.

De exemplu, în anul 2021, la nivel mondial s-au semnalat 137 de atacuri și 11 decese, potrivit animals.howstuffworks.com.

Există anumite locuri unde riscul de a fi atacat de rechini este mai mare, potrivit sursei citate, astfel că, dacă alegeți să vă faceți vacanța în aceste destinații, ar trebui să fiți precauți.

Top 10 destinații unde riști să fii atacat de rechini

1. Papa Noua Guinee

Papua Noua Guinee este jumătatea de est a insulei Noua Guinee, cea mai mare insulă tropicală din lume. Situată în Oceanul Pacific, Papua Noua Guinee a înregistrat 48 de atacuri de rechini din 1848.

În apele insulei trăiesc foarte multe specii marine, așa că scafandrii din toată lumea vin pentru a vedea varietatea vieții acvatice, scufundările cu rechini fiind una dintre opțiunile populare. Nu este clar dacă atacurile relativ frecvente sunt cauzate de scafandri și turiști, sau dacă este de vină obiceiul local de a pescui rechini.

Unii rezidenți din Papua Noua Guinee practică încă o artă străveche numită chemarea rechinilor. Cei care cheamă rechini pretind că comunică cu spiritele rechinilor, atrăgându-i prin cântece, rituale și rugăciuni.

2. Carolina de Sud

Din 1837, au fost raportate 107 atacuri ale rechinilor în Carolina de Sud. Cu cât sunt mai mulți oameni în apă, cu atât crește riscul de a exista astfel de tragedii.

Aproximativ 12 specii de rechini au fost detectate în apele din Carolina de Sud. Speciile sunt în general mai puțin agresive, dar au fost observați de-a lungul timpului și rechini tigru și taur.

3. Brazilia

Majoritatea atacurilor din America de Sud au loc în apele din largul Braziliei, unde au fost 107 cazuri raportate din 1931. Ce aduce toți acești rechini în Brazilia? Un oraș numit Recife, care atrage rechinii pe coasta sa.

Problema a început în anii 1980, când Porto Suape a fost construit la sud de Recife. Construcția a sigilat două estuare de apă dulce, unde s-au înmulțit rechinii taur. Când estuarele au fost închise, rechinii s-au dus la următorul estuar, care se revarsă chiar în apele Recife. Un canal din apropiere, folosit de surferi, a devenit noul loc preferat al acestor rechini. Este posibil ca rechinii să fie atrași și mai aproape de țărmul Recifei din cauza unui abator, care arunca sânge în afluenții din apropiere.

De la aceste evenimente, coasta de 20 de kilometri din Recife a devenit un loc extrem de periculos, cu o proporție mai mare de atacuri soldate cu moartea. Unul din trei atacuri care au loc în Recife sunt fatale.

4. California

Din 1926, în California au fost raportate 130 de atacuri ale rechinilor. Un caz deosebit de grav a fost în decembrie 2021, când un bărbat a fost ucis de un rechin alb. Problema în California este că apele găzduiesc foarte multe foci, care atrag rechinii albi. Pe de altă parte, valurile sunt perfecte pentru surf, astfel că sunt în permanență mulți amatori dornici să riște.

5. Brevard, Florida

Statul Florida a raportat 895 de atacuri ale rechinilor din 1882 până în 2021. Doar în Brevard au avut loc 155 dintre acestea. Există o mulțime de turiști dornici să intre în apă, iar Brevard este o destinație la îndemână pentru cei care vizitează Disney World, din Orlando, deoarece plaja este la numai o oră de mers cu mașina.

Rechinii nu sunt singurele pericole în Brevard. Plajele de acolo sunt recunoscute ca fiind cele mai periculoase din cauza curenților puternici, cu risc mare de înec. Între 1995 și 2017, 27 de oameni s-au înecat acolo. Mai mult, o parte din această coastă face parte din ”Aleea fulgerelor” din Florida, porțiunea cu cele mai multe descărcări electrice din SUA.

6. Hawaii

Începând cu 1828, în Hawaii au existat 159 de atacuri ale rechinilor, iar două treimi din ele au fost pe insulele Oahu și Maui. Hawaii găzduiește circa 40 de specii de rechini, iar cele mai multe atacuri au fost ale rechinilor albi și celor tigru.

7. Queensland, Australia

În 2006, Sarah Kate Whiley era în apă, care nu îi depășea talia, când a fost atacată de trei rechini taur, care i-au smuls ambele brațe în timp ce i-au mușcat stomacul și picioarele. Moartea lui Whiley este doar unul dintre cele 199 de atacuri din Queensland din anul 1700 până în prezent.

Australia găzduiește 166 de specii de rechini, dar coasta de est a acestei țări este deosebit de predispusă la atacuri deoarece este atât de dens populată. Coasta de est a Australiei este formata din Queensland si New South Wales. Între 1917 și 2017, Queensland a raportat 52 de victime ale atacurilor de rechini.

Anumite plaje din Queensland au plase de protecție și cârlige menite să prindă rechinii. Plasele sunt concepute pentru a prinde rechini cu o lungime mai mare de 2 metri, astfel încât cei mai periculoși să nu ajungă aproape de țărm. Într-un singur an au fost prinși 630 de rechini. 298 dintre aceștia aveau o înălțime mai mare de 2 metri, inclusiv un rechin tigru de 5,2 metri.

8. New South Wales, Australia

New South Wales a înregistrat 267 de atacuri din 1700, iar 47 de oameni au murit ca urmare.

În 2015, un surfer a murit după ce ambele picioare i-au fost sfâșiate de un rechin.

Și în acest loc sunt, de asemenea, amplasate plase de protecție pe 51 de plaje. Acestea s-au dovedit controversate, mai ales printre ecologiști, deoarece au prins 98 de rechini în mare parte inofensivi în decursul unui an, dar și 279 de alte animale marine, inclusiv broaște țestoase.

9. Africa de Sud

Au fost raportate 259 de atacuri ale rechinilor din 1905 în Africa de Sud. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni se înghesuie în apele Africii de Sud pentru a se scufunda cu rechini.

Africa de Sud a fost una dintre primele țări care au protejat oficial marii rechini albi. Insula Dyer, situată lângă Capetown, este recunoscută drept „Shark Alley” pentru numeroasele specii de rechini, în special albi. Acești rechini albi își petrec timpul urmărind Geyser Rock, care găzduiește peste 50.000 de foci.

În timp ce scufundările cu rechini pot oferi senzații tari, industria este extrem de controversată. Unii dau vina pe scufundările cu rechini pentru atacuri deoarece încurajează rechinii să se apropie de țărm mai mult decât o fac în mod normal. Susținătorii spun că este sigur și oferă o modalitate de a afla mai multe despre rechini în mediul lor natural.

10. Volusia, Florida

În Volusia au fost raportate 337 de atacuri din anul 1882. Pe plaja New Smyrna sunt mai multe incidente pe metru pătrat decât pe orice altă plajă din lume. Dacă ați înotat la New Smyrna, probabil că ați fost la 3 metri de un rechin.

Județul Volusia se află pe primul loc de zeci de ani. Înotătorii și pescarii se adună în aceste ape, iar plajele din acest loc sunt unele dintre cele mai populare din stat pentru surfing. Pot fi până la 300 de surferi în apă în același timp.

Cu toate acestea, a fi cunoscut drept „capitala mondială a atacurilor cu rechini” nu pare să descurajeze surferii și înotătorii. Totuși, atacurile sunt destul de ușoare, fiind adesea doar mușcături minore. Mai exact, de multe ori victimele sunt capabile să se ducă singure la spital.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#rechini, #atacuri rechini, #atacuri rechini statistici, #destinatii periculoase , #stiri sociale