Sprijin financiar pentru zeci de mii de români care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei. Cine poate beneficia de programul de reconversie profesională

Joi, 30 Martie 2023, ora 17:09
1848 citiri
Sprijin financiar pentru zeci de mii de români care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei. Cine poate beneficia de programul de reconversie profesională
Programul li se adresează românilor din 6 județe FOTO Unsplash

Românii care au fost nevoiți să-și schimbe locul de muncă în timpul pandemiei de Covid, din cauza închiderii sau transformării unor activități cheie din economia locală, vor putea beneficia de un program de reconversie profesională.

Este vorba despre programul ”Tranziția Justă” (PJT), care se va desfășura în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

30.000 de români vor beneficia de programul de reconversie profesională, pentru care se vor aloca fonduri de 2,53 miliarde de euro.

Cele 87 de proiecte finanțate prin PTJ vor fi lansate pe parcursul anului 2023. Primul apel, așteptat să fie deschis în al doilea trimestru al anului, se va axa pe investiții în IMM-uri care să susțină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă prin acordarea de granturi, potrivit businesswatch.ro

Programul ”Tranziție Justă” are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile și sigure prin sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului. Acest program include șapte priorități de investiții, corespunzătoare celor 6 județe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistență tehnică.

Programul prevede investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor, sprijin pentru infrastructura de afaceri, creșterea capacității AJOFM-urilor, energie regenerabilă, investiții în remedierea siturilor contaminate sau a unor imobile industriale dezafectate și măsuri de asistență tehnică.

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile noi, autoritățile din domeniul ocupării forței de muncă, furnizorii publici și privați de formare profesională, organizațiile neguvernamentale, autoritățile locale și gospodăriile afectate de sărăcie energetică.

Programul vizează crearea a 11.257 de locuri de muncă directe în IMM-uri până la finalul anului 2027, sprijinirea a 5.845 de întreprinderi, reconversia profesională a 29.925 de persoane, sprijinirea a 24.000 de gospodării pentru dobândirea statutului de prosumator și acțiuni de decontaminare și reconversie pentru 266 de hectare de suprafață.

#reconversie profesionala, #romani, #pierdere locuri munca, #pandemie, #program , #stiri sociale