Meteorologii se așteaptă la noi recorduri vara următoare. ”Europa se încălzește mai repede decât media globală”

Luni, 27 Mai 2024, ora 14:34
1793 citiri
Meteorologii se așteaptă la noi recorduri vara următoare. ”Europa se încălzește mai repede decât media globală”
Meteorologii se așteaptă la cea mai caldă vară de până acum în Europa FOTO Pixabay

Europa se pregătește pentru prima sa perioadă de căldură în această vară. Temperaturi neobișnuit de ridicate sunt așteptate, săptămâna viitoare, în Germania și regiunile nordice. Meteorologii avertizează că faptul că lumea bate constant recordurile cu privire la temperaturi nu este de ignorat.

„Un lucru care este un factor masiv, de netăgăduit, care nu poate fi ignorat, este că batem în mod constant recordurile de căldură”, spune un meteorolog.

Acum am avut 11 luni record de căldură la rând, iar temperaturile de la suprafața mării în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Așa că puteți vedea de ce prognozele au avertizat că continentul ar putea avea o altă vară neobișnuit de fierbinte - poate chiar cea mai fierbinte înregistrată, scrie Euronews.

Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris îi îngrijorează pe organizatori să cu privire la siguranța sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară groaznică, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la predicții mai precise privind valurile de căldură. Orașele de pe continent se pregătesc cu adaptări pentru căldură extremă

Va fi această vară extrem de caldă în Europa?

Când vine vorba de valuri de căldură sau de fenomene meteorologice extreme individuale, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici viitorul. Dar vremea din trecut poate oferi câteva indicii meteorologilor.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență diferiți.

Cu toate acestea, meteorologii pot examina modelele și datele meteorologice pentru a identifica tendințele generale, inclusiv mediile lunare ale temperaturilor. În prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august au toate tendințe peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green.

Vremea pe continent variază și ea, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea lovi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. În august, adaugă ea, este posibil să fie mai uscat pentru o mare parte a continentului.

Green reamintește, totuși, că acestea sunt doar medii. Aceasta înseamnă că ar putea exista fluctuații majore sau extreme care se întâmplă în cadrul acestor condiții.

Ce influențează vremea în Europa?

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global.

Se preconizează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele fenomenului El Niño sunt încă în desfășurare.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă”, spune Green.

Ea explică faptul că, “precum un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile din cealaltă parte a planetei. Dacă se înregistrează o creștere a precipitațiilor undeva în lume, în altă parte se vor înregistra precipitații reduse.

Europa, de exemplu, primește adesea rămășițele furtunilor tropicale care aduc ploi și vânturi. Activitatea furtunilor din Atlantic, în timpul sezonului uraganelor din iunie-noiembrie, va fi probabil intensificată, deoarece La Niña se formează în Pacific, ceea ce va reduce furtunile în această zonă.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Cu toate acestea, există un factor care joacă un rol major în verile tot mai calde de pe continent, și anume schimbările climatice.

„Un lucru care este un factor masiv, de netăgăduit și care nu poate fi ignorat este faptul că batem constant recorduri de căldură”, spune Green.

„Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși zece ani înregistrați, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut că aprilie 2024 va fi a 11-a lună consecutivă cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”.

Din 1991, Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale agenției climatice europene Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global.

Din această cauză, Green crede „cu un grad destul de bun de certitudine” că 2024 va fi probabil un alt an record.

„În ciuda modului în care ar putea evolua previziunile, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de netăgăduit”.

Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
"Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
"Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
Conform noilor interceptări apărute în investigațiile referitoare la controversele legate de alegerile prezidențiale care au fost anulate de Curtea Constituțională, Horaţiu Potra și...
#record temperatura, #vreme Europa, #temperaturi record, #temperaturi ridicate, #canicula europa, #meteorologi , #stiri Europa
  1. Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene
  2. Strania poveste a unui american dispărut în Ungaria și reapărut, după șase luni, în Siria, în plin război civil. SUA nu comentează
  3. Congresul SUA cere un raport despre riscurile retragerii sprijinului pentru Ucraina
  4. Promisiunea făcută de Emmanuel Macron poporului francez. Când va numi noul premier
  5. Secretarul de stat al SUA a sosit în Turcia și a fost primit imediat de președintele Erdogan. Care este tema fierbinte a întâlnirii
  6. Ucraina pierde o prevedere esențială în legea SUA privind apărarea națională pentru 2025
  7. Carambol cu patru autoturisme și un TIR, la ieşirea din Ploieşti. Printre victime, și o fetiță de 9 ani
  8. Belgia crește numărul de militari din România. Grupul de luptă NATO se extinde la nivel de brigadă
  9. Parcul Văcărești va fi supravegheat cu camere video cu termoviziune. Care este principala amenințare
  10. A fost câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. Cât a costat biletul norocos