Record de temperatură din 1936 depășit în România. Stația meteo unde s-au înregistrat 15,4 grade Celsius pe 5 ianuarie 2022

Joi, 10 Februarie 2022, ora 10:22
6911 citiri
Record de temperatură din 1936 depășit în România. Stația meteo unde s-au înregistrat 15,4 grade Celsius pe 5 ianuarie 2022
Zonele cu temperaturi ridicate în luna ianuarie FOTO: captură ANM

Luna ianuarie a anului 2022 a început cu temperaturi extrem de mari. Deși este a doua lună de iarnă, în unele zone ale României maximele termice au depășit 18 grade Celsius, vreme caracteristică lunilor aprilie-mai.

La Turda, de exemplu, a fost depășit un record vechi de aproape 80 de ani, iar la Blaj s-a înregistrat cea mai mare temperatură din ianuarie din 1936 până în prezent.

Meteorologii atrag atenția că precipitațiile au fost la un nivel foarte scăzut. Informațiile apar în caracterizarea climatologice a lunii ianuarie 2022 publicată de ANM.

În luna ianuarie 2022 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară, la 6 stații meteorologice (tabelul 1) și cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la o stație meteorologică (tabelul 2).

SURSA: ANM

Conform ANM, la începutul lui ianuarie s-a depășit recordul de temperatură la Gorgova, în județul Tulcea, au fost +17,9 grade (depășind un record din 1960), la Mahmudia au fost 17,7 grade, cu 1,5 C mai mult decât recordul precedent, din 2002.

La Miercurea Ciuc s-au înregistrat 13,3 grade Celsius, cu 1,4 grade mai mult față de recordul din 2007. La Târnăveni au fost 14,2 grade Celsius, față de 13,8, în 2001

Toate aceste recorduri s-au înregistrat în zilele de 5 și 6 ianuarie.

La precipitații, recordul lunar a fost depășit la o singură stație meteo, la peste 2.000 m altitudine, în munții Călimani. La stațiile Blaj, Borod și Ștefănești Stânca nu s-au înregistrat precipitații.

Zonele cu valori de temperatură pozitive

Administrația Națională de Meteorologie mai transmite că temperatura medie a lunii ianuarie 2022 a avut valori cuprinse între -11,5 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 3,4 °C, la Calafat (figura 1).

Cele mai mari valori, peste 2 °C, s-au înregistrat în sudul Olteniei, estul Dobrogei, pe areale din nordul, centrul și sudul Munteniei, precum și pe areale restrânse din Delta Dunării.

Valori peste 0 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Moldovei, pe areale din Banat, în zonele joase din sudul Transilvaniei și izolat, în Crișana.

Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între -4 și 0 °C în Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și Crișanei, pe areale extinse din Banat și Moldova, în Dealurile Subcarpatice, precum și în unele depresiuni intramontane. În cea mai mare parte a zonei montane, temperatura medie lunară a variat între -8 și -4 °C, iar la altitudini de peste 2000 m, aceasta a avut valori sub -8 °C, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la -11,5 °C.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna ianuarie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în cea mai mare parte a țării. Abateri pozitive mari, peste 2°C, s-au înregistrat în Oltenia, Muntenia, Moldova și izolat, în Transilvania și Dobrogea, iar valori de peste 3°C, în sudul Olteniei, în centrul și sudul Munteniei și pe areale extinse din Moldova. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 3,5°C, la stațiile meteorologice Focșani și Adjud.

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna ianuarie 2022, se poate observa că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a Dobrogei, în Delta Dunării, în nordul Olteniei, în nordul și sud-estul Munteniei, în vestul și centrul Moldovei, pe areale extinse din Transilvania și Carpații Orientali și local, în Banat.

Acesta a fost foarte cald în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Moldovei și izolat, în Transilvania și extrem de cald, în sudul Olteniei, în nord-estul și centrul Munteniei, precum și în sudul Moldovei. Pe areale extinse din zona montană și în centrul Maramureșului, regimul termic a fost rece, iar în restul țării, regimul termic s-a încadrat în limite normale.

Cantitatea totală de precipitații din luna ianuarie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a țării. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei, în Maramureș, vestul Olteniei și în zona montană.

La altitudini mari, peste 2000 m, cantitatea de precipitații a depășit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate în cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, în vestul și estul Dobrogei, în estul Olteniei, în zonele joase din sudul Transilvaniei și local, în Depresiunea Brașovului. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 138,5 mm, la stația meteorologică Iezer, iar la stațiile Blaj, Borod și Ștefănești Stânca nu s-au înregistrat precipitații.

Abaterea cantității de precipitații din luna ianuarie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în aproape toată țara.

Valori ridicate ale abaterii negative, peste 80 %, s-au înregistrat pe areale extinse din Muntenia și în sudul Moldovei. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 100 %, la stația meteorologică Borod. Abateri pozitive s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei și în zona montană, cea mai mare valoare fiind 204,3 %, la stația meteo Călimani (Rețițiș).

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor pluviometrice din luna ianuarie 2022, se constată că regimul pluviometric a fost deficitar în majoritatea zonelor ţării (figura 4). Acesta a fost foarte deficitar în cea mai mare parte a Munteniei, în centrul și estul Moldovei și izolat, în Transilvania și Crișana.

Regimul pluviometric a fost excedentar în nordul Transilvaniei, estul Maramureșului și pe areale extinse din zona montană, iar în nordul Carpaților Orientali, acesta a fost foarte excedentar și extrem de excedentar. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale.

Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Temperaturile medii în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice. Cantităţile de...
Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Vremea se va răci luni, 22 aprilie. În cea mai mare parte a țării, valorile de temperatură se vor situa sub normele perioadei, anunță meteorologii. Va ploua în Maramureș și...
#record temperaturi pozitive ianuarie, #vremea Romania, #anm , #vremea