Ce consecințe are recunoașterea de către Putin a independenței regiunilor Donețk și Lugansk

Luni, 21 Februarie 2022, ora 22:03
10741 citiri
Ce consecințe are recunoașterea de către Putin a independenței regiunilor Donețk și Lugansk
Divizii ale armatei ruse se află deja la granița cu Ucraina FOTO Hepta

Recunoașterea de către Moscova a teritoriilor separatiste va exacerba și mai mult tensiunile cu Occidentul.

Practic, va însemna sfârșitul procesului de pace de la Minsk în estul Ucrainei, unde un conflict între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Moscova a ucis peste 13.200 de oameni din aprilie 2014.

Rusia a pus presiune pe Ucraina să implementeze acordurile de la Minsk care, potrivit Moscovei, prevăd un statut special pentru teritoriile controlate de separatiști, pentru a le oferi mai multă autonomie în cadrul Ucrainei.

Kievul a respins însă noțiunea, spunând că este o încercare a Kremlinului de a federaliza Ucraina și, în cele din urmă, de a prelua controlul asupra țării.

Putin a anunțat Germania și Franța în seara zilei de luni, 21 februarie, că va semna decretul vizând recunoașterea autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, controlate formal de Moscova prin lideri proxy.

Emmanuel Macron a anunțat convocarea de urgență, în seara zilei de luni, 21 februarie, a consiliului de securitate al Franței.

Anunțul oficial va fi făcut la ora 21.00, când Putin se va adresa poporului în direct. "Președintele Franței și Cancelarul Federal al Germaniei și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție a situației. În același timp, aceștia și-au arătat disponibilitatea de a continua dialogul", se mai arată în comunicatul oficial.

Ce sunt Republicile Populare Donețk și Lugansk?

Cele două teritorii sunt conduse de guverne separatiste, considerate pe scară largă drept state proxy ale Rusiei în interiorul Ucrainei. Din 2014, acestea sunt în conflict cu Kievul, care se referă la ele ca fiind „teritorii ocupate temporar”, similare Crimeei. Separatiştii au primit sprijin militar și financiar de la Moscova, după revoluția ucraineană din 2014.

Cele două regiuni erau cunoscute în primul rând înainte de război pentru industria grea și exploatarea cărbunelui. Donețk, cel mai mare oraș, a avut anterior un aeroport internațional și a găzduit meciuri din timpul campionatului UEFA Euro 2012. Luptele au distrus aeroportul și au lăsat teritoriile în mare parte separate de restul Ucrainei, într-o stare economică precară. Granițele cu Rusia rămân deschise.

Care sunt relațiile lor cu Moscova?

Oficial, Moscova vede cele două state ca parte a Ucrainei și nu le-a recunoscut independența, dar are relații cu conducerile statelor autodeclarate. Neoficial, cele două regiuni sunt văzute ca fiind pe deplin controlate de Moscova, cu o conducere instalată de Kremlin, subvențiile rusești susținând economia și armata Rusiei oferind protecție și arme.

De ce nu au fost deja absorbite de Rusia?

Rusia a cochetat cu ideea de a recunoaște independența celor două regiuni față de Ucraina. Dar nu a făcut asta şi nu a anexat teritoriile din mai multe motive.

În primul rând, ele oferă Moscovei o pârghie importantă în lupta sa cu Kievul. Rusia vrea ca teritoriile să fie reintroduse în Ucraina, dar ca liderii lor să aibă drept de veto asupra deciziilor majore de politică externă, cum ar fi intrarea în NATO. Dacă Rusia recunoaște independența lor sau anexează teritoriile, atunci planul respectiv, împreună cu acordul de încetare a focului de la Minsk semnat în 2015, se vor prăbuși.

În al doilea rând, mulți ruși nu simt o afinitate puternică pentru regiune. În timp ce rușii obișnuiți consideră Crimeea ca o parte importantă a istoriei lor culturale, iar flota rusă de la Marea Neagră are chiar sediul acolo, există puține lucruri care îi leagă pe rușii obișnuiți de estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia a eliberat sute de mii de pașapoarte în zonă și a contribuit la integrarea economiei sale cu cea a Rusiei.

George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
George Simion, liderul AUR, a prezentat, luni, 16 septembrie, o casă construită în 12 zile, pentru o familie nevoiaşă. Locuinţa, afirmă Simion, are 60 metri pătraţi şi a costat doar...
Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
Elena Lasconi, preşedintele USR și candidatul partidului pentru fotolliul de la Cotroceni, a afirmat, luni seară, 16 septembrie, că urăşte corupția, iar personajul care a făcut-o să...
#recunoastere independenta Donetk Lugansk, #putin macron, #invazie Ucraina NATO , #invazie ucraina
  1. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  2. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  3. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  4. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  5. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  6. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  7. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  8. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  9. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi
  10. SUA, Germania și Franța și-au retras trupele dintr-o țară cu poziție strategică. Rusia își crește influența regională