Cum pot fi controlați angajații la stat dacă recuperează ziua liberă de 2 decembrie. ”Aceste filtre nu arată totuși că funcționarul lucrează ceva”

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 09:33
2497 citiri
Cum pot fi controlați angajații la stat dacă recuperează ziua liberă de 2 decembrie. ”Aceste filtre nu arată totuși că funcționarul lucrează ceva”
Angajații nu pot fi verificați în realitate dacă recuperează ziua liberă FOTO: Pixabay.com

Guvernul a decis ca angajații de la stat să poată sta acasă și în ziua de 2 decembrie, aceasta fiind considerată puntea între zilele de Sf. Andrei și Ziua Națională și weekend. Fiind zi lucrătoare, va trebui recuperată până la finalul anului.

Doar că nu există și o lege care să prevadă cum trebuie recuperată această zi, iar angajatorii, în cazul nostru instituțiile publice, vor decide punctual cum se va desfășura acest proces.

Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR în Comisia de muncă, specializat pe pensii și expert în HR spune că sunt de fapt două metode prin care funcționarii pot fi verificați dacă recuperează ziua lucrătoare din minivacanța de Ziua României.

”Există două filtre de verificare: (1) verificarea prezenței fizice care se poate face cu sistem de cartelă acces control în clădire - dar asta nu arată dacă angajatul și lucrează ceva, doar faptul că e prezent fizic în clădire și din păcate chiar și la acest nivel cele mai multe instituții și autoritati publice sunt deficitare și (2) verificarea activității propriu-zise: acte realizate în orele de recuperare, acte înregistrate în orele respective, e-mailuri trimise în acele date și intervale orare etc”, a explicat expertul în HR.

Conform HG nr. 96 din 19 ianuarie 2022, privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2022 stipulează următoarele:

Articolul 1

(1) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, ziua de 2 decembrie 2022 se stabilește ca zi liberă.

(2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilite ca zi liberă potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022 potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Cine nu are liber de 2 decembrie

Conform actului normativ, ziua de 2 decembrie nu va fi liberă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

De asemenea, magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 și nici participanților în aceste procese.

HG 96 mai arată că ziua de 2 decembrie 2022, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2022 se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu aceeași dată.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în data de 2 decembrie 2022 se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 5 decembrie 2022.

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2022 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2022.

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului cu data de 2 decembrie 2022 se întocmesc de acestea cu data de 5 decembrie 2022.

Dobânzile calculate la disponibilitățile păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru care, potrivit reglementărilor legale în vigoare, există obligația acordării de dobânzi, aferente lunii noiembrie 2022, se înregistrează de unitățile Trezoreriei Statului în conturile corespunzătoare cu data de 2 decembrie 2022.

Prin ordin al ministrului finanțelor se poate stabili și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.

Unitățile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au scadență la obligațiile de plată aferente convențiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor de plată anexate acestora la convențiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...