Recursul compensatoriu a fost abrogat in Parlament. Legea merge la Iohannis

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 12:32
12004 citiri
Recursul compensatoriu a fost abrogat in Parlament. Legea merge la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Recursul compensatoriu a fost abrogat. Plenul Camerei Deputatilor a votat, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul de lege in acest sens.

Au fost 272 de voturi pentru, niciun vot impotriva.

Legea merge acum la Cotroceni, pentru promulgare.

Proiectul a trecut, marti, de Comisia Juridica tot cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL si USR.

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, deputatul PSD Nicusor Halici, a declarat, in plenul sedintei de miercuri a forului legislativ, ca "doar o foarte mica parte", sub 600 dintre recidivistii care au fost eliberati in baza recursului compensatoriu, aveau nevoie de aceasta lege.

"Din aia 20.000 de recidivisti eliberati, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mica parte, se pare ca sub 600. O sa vedem si ce ne spune Ministerul Justitiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de vazut este ce o sa faca Guvernul, pentru ca CEDO ne-a spus veniti cu solutii!.

Din partea PSD, va avea sustinerea in conditii in care aceste solutii sunt sustenabile si in avantajul societatii in ansamblul sau", a afirmat Nicusor Halici la dezbaterile de miercuri din Camera Deputatilor privind abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat ca, dintre cei 22.000 de detinuti eliberati in baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost "criminali, violatori, talhari".

"Vorbim astazi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru ca PNL a scris un proiect de lege si l-a depus in luna februarie. In februarie erau eliberati in baza recursului compensatoriu 12.000 de detinuti. Daca am fi avut intelepciunea si ati fi ascultat rugamintea Opozitiei de la acel moment, astazi 10.000 de detinuti nu ar umbla liberi pe strazile Romaniei.

Am ajuns la o situatie infioratoare: 22.000 de detinuti eliberati mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, talhari, detinuti care au ajuns in puscarii pentru ca au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au iesit si au comis din nou. Alti 2.000, dupa ce au fost eliberati, s-au intors in penitenciare", a spus Roman, citat de Mediafax.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a afirmat ca este de apreciat ca UDMR si-a recunoscut greseala in ceea ce priveste sustinerea legii recursului compensatoriu.

"Unii dintre cei care au sustinut aceasta lege si au votat-o au recunoscut in mod public greseala. Cred ca este de apreciat cel putin din partea UDMR ca si-au recunoscut public aceasta greseala. Cei care au promovat aceasta lege (recursul compensatoriu - n.red.) trebuie sa recunoasca ca a fost o eroare foarte mare", a precizat Stelian Ion.

Proiectul a fost depus de PNL in februarie

Proiectul a fost depus in februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dancila si a fost respins de Senat, prima Camera sesizata, in luna iunie.

"Fenomenul infractional in Romania, care cuprinde actele de coruptie, marea infractionalitate si mica infractionalitate, din pacate, este scapat de sub control. Reactiile sociale ocazionate de particularitatile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales in ultima perioada de timp.

Oamenii sunt preocupati in mod special de recidiva si infractiunile savarsite prin acte de violenta. Asa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante in Romania, fie ca vorbim de recidiva propriu-zisa, fie de recidiva comuna, adica antecedenta penala. Daca recidiva propriu-zisa se intalneste in randul condamnatilor in proportie de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rata din Uniunea Europeana, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depasesc 60%", arata parlamentarii PNL in expunerea de motive a proiectului, citata de News.ro.

Potrivit initiatorilor legii, "unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat in Romania si anume cel privitor la reintegrarea sociala si evitarea recidivei de catre persoane condamnate penal".

"Neincrederea ca pedeapsa, si in mod special executarea pedepselor si-ar atinge scopul general de descurajare la savarsirea unor fapte grave antisociale este generata prin felul in care este astazi reglementate executarea pedepsei prin Legea 169 din 2017, prin modificarile pe care le aduce aceasta lege a recursului compensatoriu legislatiei privitoare la executarea pedepselor", se mai arata in expunerea de motive.

"Scopul acestei initiative legislative este de a elimina perturbarile sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte si de a modifica Codul Penal pentru a spori increderea populatiei in functiea de preventie a pedepsei", mai arata initiatorii legii.

Unanimitate in Comisia Juridica

Proiectul legislativ a trecut, marti, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL si USR.

"In urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa supuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea Propunerii legislative de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare si de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. In raport cu obiectul si continutul reglementarii, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice", se arata in raportul Comisiei Juridice.

Amendamentele admise vizeaza revenirea la situatia din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerata ca executata.

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca; b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca; c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca", este varianta cuprinsa in legea suspusa aprobarii.

Apel catre deputati

Marti, vicepremierul Raluca Turcan a facut apel la toti deputatii sa voteze legea.

"Este obligatoriu ca aceasta lege aberanta a recursului compensatoriu sa fie oprita definitiv, pentru ca ea produce victime zilnic!", a afirmat Raluca Turcan, intr-o postare pe Facebook.

Aceasta considera ca, daca recursul compensatoriu ar fi fost abrogat din februarie, "in jur de 10.000 de infractori ar fi fost si acum in puscarii".

"Dintre cei eliberati de cand legea este in vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente", spune Turcan.

"Un total de 22.615 detinuti eliberati mai repede din inchisoare, dintre care 2.472 condamnati pentru omor, 1.057 condamnati pentru viol si 3.253 pentru talharie. Este bilantul negru al mostenirii lasate de guvernul PSD si de premierul demis, Viorica Vasilica Dancila, pana la momentul caderii guvernului prin motiune de cenzura", afirma liderul deputatilor liberali, Florin Roman, vineri, intr-o declaratie de presa.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Alfred Simonis, a cerut, luni, in sedinta Biroului Permanent, ca proiectul de lege ce vizeaza recursul compensatoriu sa intre la votul final de miercuri si a afirmat ca PSD sustine "abrogarea de urgenta a recursului compensatoriu".

Recursul compensatoriu - reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate in conditii de detentie necorespunzatoare - a intrat in vigoare in 21 iulie 2019.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....
Comentarii