Cum a pledat Eugen Nicolicea pentru dublarea zilelor castigate de detinuti in baza recursului compensatoriu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 13:58
10292 citiri
Cum a pledat Eugen Nicolicea pentru dublarea zilelor castigate de detinuti in baza recursului compensatoriu

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a pledat, in 2017, in Comisia Juridica din Camera Deputatilor, pentru ca detinutii sa beneficieze de sase zile castigate in baza legii recursului compensatoriu, si nu de trei zile, asa cum a cerut Guvernul si s-a votat in Senat.

Propunerea acestuia a fost votata in comisie, in plenul Camerei Deputatilor si a ramas in lege.

Discutiile despre efectele legii recursului compensatoriu au explodat dupa ce mai multi violatori sau criminali elberati in baza acestei prevederi au recidivat la scurt timp dupa ce au fost pusi in libertate.

Eugen Nicolicea a explicat, in sedinta din 19 aprilie 2017 a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, ca a facut mai multe simulari privind numarul de zile pe care un detinut ar trebui sa-l primeasca pentru ca legea sa fie eficienta. Parlamentarul era presedintele acestei comisii parlamentare.

Deputatul a precizat ca, daca un detinut primeste ca beneficiu 3 zile libere (cum voia Guvernul), persoana condamnata ar putea sa nu fie eliberata, deoarece este prea putin, si s-ar putea sa nu treaca de filtrul Comisiei de liberari conditionate. "Legea chiar devine inutila, daca nu chiar daunatoare", sustinea Nicolicea.

Deputatul PSD a explicat ca a facut o medie dintre propunerea Guvernului, 3 zile libere- la 30 de zile executate efectiv, cu propunerea deputatului UDMR, Marton Arpad, 9 zile libere - la 30 de zile executate efectiv. Rezultatul: 6 zile libere - la 30 de zile executate efectiv.

Pledoarie pentru eliberarea detinutilor

Discursul lui Eugen Nicolicea in privinta legii recursului compensatoriu incepe de la minutul 3:30. Inregistrarea este pe site-ul Camerei Deputatilor.

In discursul sau, deputatul PSD face trimitere la faptul ca un detinut se poate libera conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa, dupa ce primeste avizul unei comisii din penitenciar.

"Vreau sa va informez ca am facut niste simulari si la scaderea... la adaugirea de zile... De exemplu, la 3 zile la 30, asta inseamna o zecime din zilele executate, practic legea ramane fara efect. Deci oriunde te-ai afla in perioada asta iti scade zecimea respectiva si te apropii mai repede de Comisia acea care stabileste daca poti sa beneficiezi de liberare conditionata. In aceasta situatie, daca vii si zici: Am beneficiat de 30 de zile pentru ca am stat in conditii inumane, ti se va raspunde: Lasa ca te saturam noi, 30 de zile ai stat, ia o amanare de 40, aicea, in cadrul comisiei. Si practic legea ramane fara efect.

Pentru ca efectele sa nu fie acestea, trebuie sa ai o crestere de cel putin o treime. De ce? La doua treimi intri in comisie si daca ti se mai da o treime, atunci ai iesit de sub incidenta acestor...

Mai mult de atata, cu cat te apropii mai mult de cele doua treimi si cu cat ai zile mai multe date drept compensare, legea incepe sa devina functionala. N-am spus acuma ca automat trebuie o treime sa ti se dea. Adica la 30 de zile sa ti se dea zece. Si exista propunere de la domnul Marton Arpad, de a avea noua zile compensare, la 30 de zile, adica aproape treimea de care vorbeam. Dupa cum si propunerea initiala, era de trei zile la 30 de zile, adica zecimea de care vorbeam.

Fapt pentru care se naste o idee de mijloc. Trei si cu noua fac 12, impartit la doi fac sase. Deci o a treia propunere, si anume zilele sa fie sase. Dar nu avem de decis nimic astazi pentru ca am spus ca votul final il dam luni, si pana luni sa va ganditi la acest lucru. Si o sa vreau sa stau de vorba si cu reprezentantii CSM-ului, si ai ministerului si cei ai penitenciarelor, daca cumva sunt prezenti....sa va ganditi pana data viitoate la numarul de zile compensare pentru conditii inumane.

...

Deci dilema noastra aceea ca aceste legi, am zis noi ca nu mergi doar pe legi de gratieri, mai mergi si pe alte legi care sa duca la decongestionarea penitenciarelor. Aceasta avea menirea de a decongestiona. La o zi la 10 zile nu se intampla nimic, te blochezi in bariera liberarii conditionate. Si ce poti sa pierzi acolo din treimea respectiva nu castigi aici cu o zecime adaugata. Adica legea chiar devine inutila, daca nu chiar daunatoare. Deci ai castigat 30 de zile, ia 40 de zile intarziere ca sa te saturi! Ramanem sa stabilim pentru data viitoare".

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...