Un secretar de stat a facut circ la TV, atunci cand i s-a aratat ca PSD a bagat prevederile nocive in Legea recursului compensatoriu

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 12:18
16698 citiri
Un secretar de stat a facut circ la TV, atunci cand i s-a aratat ca PSD a bagat prevederile nocive in Legea recursului compensatoriu
Foto: Digi24 TV

Radu Cristescu, secretar de stat in Ministerul Energiei si membru PSD, a avut o izbucnire nervoasa la adresa deputatului USR Cristian Seidler, atunci cand discutau despre efectele legii recursului compensatoriu.

Politicianul sustine in continuare ca PSD nu are nicio legatura cu legea recursului compensatoriu si a incercat sa dea vina pe Guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos si pe presedintele Klaus Iohannis.

Fostul vicepresedinte al PMP Radu Cristescu a intrat in PSD in luna august, la invitatia Vioricai Dancila.

La sfarsitul articolului, puteti afla cum a fost schimbat proiectul Legii recursului compensatoiu in Parlament, de catre coalitia PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR. Cum din varianta initiala, care prevederea eliberarea a 1.700 de detinuti, s-a ajuns la eliberarea a 20.000 de detinuti.

Dialogul dintre cei doi politicieni a avut loc, miercuri seara, la Digi24.

Radu Cristescu (PSD) a inceput pe un ton foarte calm: Pentru corecta informare a opiniei publice, trebuie sa spunem urmatorul lucru: da, intr-adevar, sunt de acord, s-au intamplat niste nenorociri. Aceasta lege (a recursului compensatoriu - n.red.) a fost elaborata de doamna Pruna...

Cristian Seidler (USR): Nu!

A fost momentul in care Radu Cristescu s-a enervat si l-a maimutarit pe colegul sau de platou, ridicand vocea: Domnule, stai! Nu! Nu! Lasa-ma, domnule, sa termin!

Cristian Seidler: V-am aratat ... (Cristian Seidler cautase anterior pe Internet si aratase pe telefon expunerea de motive a Guvernului, semnata de fostul premier Sorin Grideanu, prin care era trimis catre Parlament proiectul de lege pe tema legii recursului compensatoriu - n.red.).

Radu Cristescu: Ati aratat o prostie si o dezinformare si o s-o spun acuma: a fost elaborata de dna Pruna, aprobata de Dacian Ciolos si promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Guvernul PSD l-a trimis la Parlament cu semnatura dlui Grindeanu, asta v-a aratat!

Cristian Seidler: Stati, ca daca doamna Pruna...

Radu Cristescu: Haideti, domnule, nu mai dezinformati atata! (Si mai enervat- n.red.) Nu vedeti, numai atata: vine cu telefonul, a trimis Grindeanu!

Cristian Seidler: E de pe site-ul Camerei (Deputatilor - n.red.).

Radu Cristescu: Domnule, asculta-ma: deci elaborat de doamna Pruna, aprobata de Ciolos si promulgata de Iohannis, da? Fara s-o retrimita la Parlament! Si-atunci? Numai PSD-ul, da?

Moderatorul Cosmin Prelipceanu intervine in discutie: Domnule Cristescu, de ce va infierbantati asa?

Radu Cristescu: Nu suport dezinformarile... (Cristian Seidler se aude cum izbucneste in ras - n.red.) si a arunca vina numai pe cine ne convine, ca poate mai castigam puncte electorale... Haideti, domnule!

Cosmin Prelipceanu: Orice telespectator al nostru, cu minime cunostinte de tehnica legislativa, intelege ca ceea ce spuneti dvs. nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat in Parlament.

Radu Cristescu: Legea a ajuns in Parlament. S-au facut unele modificari, in concordanta cu unele cerinte CEDO, puteti verifica. Haideti sa nu aruncam vina, ca ne convine, gasim numai pesedisti pe hol! Dar curajosii de la USR, care vin cu tot felul de telefoane sa va arate ca domnule, PSD-ul! Au votat PNL-ul si USR-ul, domnule Prelipceanu! (Ridica vocea -n.red.): PNL si USR au votat legea recursului compensatoriu!

Cristian Seidler: E o minciuna!

Radu Cristescu: Poftim? (Strigand de-a dreptul- n.red.): Domnule, pe cuvantul meu, cum puteti minti atatia oameni, domnule, numai pentru 3 voturi, domnule?

Cristian Seidler: Haideti, cautati numele meu... Uitati-va in ochii mei!

Radu Cristescu (gest de respingere, intoarce capul pufnind - n.red.): Sa ma uit in ochii dvs! Domnule, ati votat... poate dvs personal nu... Dar ati votat aceasta lege, iar presedintele Iohannis a promulgat-o! De ce?

Cristian Seidler: Pentru ca a fost obligat de lege, probabil.

(In tot acest timp, Nicoleta Pauliuc, senator PNL, incearca sa intervina si ea in discutie, dar n-are nicio sansa - n.red.)

Cosmin Prelipceanu: A fost un singur liberal care a votat legea, l-ati vazut in reportaj (referire la Ioan Cupsa).

Cat timp face anuntul, pe fundal inca se aud Radu Cristescu vociferand si senatorul liberal care incearca sa-si spuna si punctul de vedere.

Cum a fost modificat proiectul legislativ

Proiectul Legii recursului comepnsatoriu a fost intitiat in perioada in care Ministerul Justitiei era condus de Raluca Pruna, in conditiile in care exista o decizie semi-pilot din 2012 privind rezolvarea situatiei din penitenciarele cu conditii precare. Un numar de 1.700 de persoane ar fi fost eliberate, in varianta initiala, potrivit unei declaratii facute in in ianuarie 2019 de Raluca Pruna.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost cel care a trimis legea in Parlament. In forma propusa initial, un detinut inchis "intr-un spatiu necorespunzator" timp de 30 de zile avea un beneficiu de 3 zile. Varianta aceasta a trecut si la Senat.

O modificare discreta realizata de deputatii PSD, ALDE si UDMR din Comisia Juridica a facut ca aproape toti detinutii din Romania sa aiba posibilitatea sa beneficieze de zile libere ca urmare a conditiilor din penitenciare.

Practic, deputatii PSD, ALDE si UDMR din Comisia Juridica au inlocuit sintagma "in cazul executarii pedepsei intr-un spatiu necorespunzator" cu "in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare". In plus, a fost dublat numarul zilelor compensate: un detinut inchis in "conditii necorespunzatoare" timp de 30 de zile avea un beneficiu de 6 zile. Astfel pedeapsa era redusa cu o cincime!.

Aceasta forma a fost votata in Camera Deputatilor. Un numar de aproximativ 20.000 de detinuti au fost eliberati conditionat in baza acestor prevederi, de cand legea e in vigoare din octombrie 2017.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Radu Cristescu PSD, #radu Cristescu recurs compensatoriu, #radu Cristescu Seidler, #radu Cristescu PMP, #radu Cristescu secretar stat , #PSD