Pruna, despre legea care a scos din puscarii criminali si violatori: In varianta initiala ar fi iesit 1.700 de persoane. Acum, peste 11.000

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 12:15
6797 citiri
Pruna, despre legea care a scos din puscarii criminali si violatori: In varianta initiala ar fi iesit 1.700 de persoane. Acum, peste 11.000
Foto: Arhiva Facebook/Raluca Pruna

Fostul ministru tehnocrat al Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, referitor la legea recursului compensatoriu, ca in varianta initiala ar fi iesit din inchisori 1.700 de detinuti, comparativ cu cei 11.000 care au fost eliberati, de fapt, dupa ce proiectul a suferit modificari in Parlament.

De asemenea, Pruna a mai spus ca legea recursului compensatoriu poate fi abrogata, insa o astfel de masura va avea efecte numai pentru viitor.

Declaratia fostului ministru vine in contextul in care premierul Viorica Dancila a declarat, marti, in plenul PE, la prezentarea prioritatilor presedintiei romane a UE, ca recursul compensatoriu a fost initiat de Guvernul Ciolos, fiind o decizie "neinspirata".

"Declaratia (premierului Dancila - n.red.) mi se pare in primul rand lipsita de o asumare a responsabilitatii. Premierul Dancila face parte dintr-un Guvern sustinut de coalitia PSD-ALDE si realitatea este ca aceasta coalitie PSD-ALDE, prin Guvernul sau Grindeanu, a adoptat acest proiect de lege, l-a trimis in Parlament si dupa aceea a urmat calea parlamentara (...).

In Parlament, proiectul acesta de lege a fost modificat de asa natura, s-au modificat conditiile si s-au facut mult mai flexibile. In varianta initiala ar fi iesit aproximativ 1.700 de persoane, iar acum, potrivit datelor pe care le vedem, au iesit peste 11.000", a afirmat Raluca Pruna pentru RFI Romania.

Citeste si 650 de puscariasi scapati la marea eliberare decisa de Toader au revenit dupa gratii. Aproape 200 au comis noi infractiuni cu violenta

Intrebata de ce au beneficiat de aceasta lege si detinutii care au comis infractiuni cu violenta, Raluca Pruna a explicat: "Legea nu distingea, nici in varianta initiala, nici in varianta adoptata nu se facea vreo distinctie in functie de infractiuni si va explic si de ce, ca poate nu este usor de inteles de ce infractiunile cu violenta nu au fost exceptate.

Legea aceasta a fost initiata ca urmare a unei obligatii pe care Romania o are in urma numeroaselor condamnari la CEDO, pentru conditii precare de detentie. Condamnarile acestea s-au pronuntat de Curte in situatii individuale, indiferent de infractiunea pe care o savarsise persoana care s-a plans la Curte.

Si atunci, in aplicarea unei masuri compensatorii, proiectul de lege trebuie sa se adreseze tuturor. Conditia de precaritate nu tine seama, in opinia Curtii, de infractiunea pentru care persoana este condamnata. Deci raspunsul este: nu se distinge intre infractiuni".

Explicatiile vin dupa ce mai multi condamnati eliberati in baza legii recursului compensatoriu au comis infractiuni grave la scurt timp dupa iesirea in inchisoare. Cele mai recente cazuri sunt cel al unui tanar din Medias ucis la doar 25 de ani si al unui batran din Galati, snopit in bataie de un recidivist pentru 500 de euro si un telefon.

Citeste mai multe despre Raluca Pruna, despre legea recursului compensatoriu: In varianta initiala ar fi iesit din inchisori 1.700 de detinuti pe site-ul RFI Romania.

Citește și:
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Ministerul Energiei a răspuns duminică, 4 decembrie, criticilor USR şi ale PSD privind introducerea ”taxei pe soare”. Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este...
România va avea în 2022 cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: ”Ne asigură consumul intern”
România va avea în 2022 cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: ”Ne asigură consumul intern”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat duminică, 4 decembrie, că România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007, seceta pedologică...