Recursul compensatoriu: Toader, asteptat luni sa vina cu solutii la valul de infractionalitate din ultima perioada

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 07:07
5807 citiri
Recursul compensatoriu: Toader, asteptat luni sa vina cu solutii la valul de infractionalitate din ultima perioada

Ministrul Justitiei Tudorel Toader este asteptat sa ii prezinte premierului Viorica Dancila, luni dimineata, o analiza cu privire la recursul compensatoriu si efectele sale, dar si propunerile legislative pe care le are pentru a pune capat violentei si infractionalitatii in crestere din ultima perioada. Toader a anuntat intalnirea cu Dancila intr-o declaratie de presa.

"Vom face o analiza generala a dinamicii fenomenului infractional, o noua evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecintele faptelor comise de catre beneficiarii legii. Luni (21 ianuarie - n.red.) vom avea o intrevedere cu doamna premier, ii voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate", a declarat Tudorel Toader, intr-o declaratie de presa sustinuta, miercuri, la Ministerul Justitiei.

Tot atunci, Toader a subliniat ca fenomenul infractional este mai scazut decat in anii anteriori, insa spusele sale au fost contrazise de procurorul general Augustin Lazar, care a precizat ca trebuia facut un studiu de impact privind recursul compensatoriu in urma cu 2 ani si ca se observa un grad de agresivitate la care au contribuit cei care au fost eliberati, parchetele fiind in situatia de a depune din nou eforturi pentru a-i prinde.

Iata si ce spunea duminica seara ministrul Tudorel Toader despre legea recursului compensatoriu: Unii nu recunosc ca CEDO nu a cerut recursul compensatoriu

Solicitarea lui Iohannis

In acelasi context, presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Romaniei o analiza urgenta si solutii legate de recursul compensatoriu, sustinand ca nimeni nu trebuie sa se teama si siguranta cetateanului roman nu este negociabila.

Reactiile vin dupa ce numeroase cazuri de violenta inregistrate in ultima perioada au avut ca autori persoane iesite mai devreme din inchisoare in baza recursului compensatoriu.

Crimele

Printre cazurile de recidivisti se afla cel de la Galati, unde o persoana in varsta a fost snopita in bataie si jefuita de un tanar care a beneficiat de recursul compensatoriu.

Un alt caz este cel de la Medias, unde un om a fost omorat cu 11 lovituri de cutit de catre 3 agresori, unul dintre ei iesind mai devreme de dupa gratii in baza aceluiasi recurs.

Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare la 19 octombrie 2017 si, potrivit acesteia, detinutii care au stat in conditii improprii beneficiaza de sase zile libere la fiecare 30 de zile executate.

Aproape 11.000 de infractori au fost eliberati mai devreme din inchisori, intr-un an, in baza recursului compensatoriu. Datele apar in raspunsul semnat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la o interpelare adresata de deputatul PNL Florin Roman.

Potrivit ministrului Justitiei, in perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost eliberate in total 13.277 de persoane private de libertate, dintre care 2.397 au fost eliberate la termen si 10.880 au beneficiat de eliberarea conditionata si regimul compensatoriu. Din totalul acestor persoane, 649 au revenit in penitenciare pentru ca au comis noi infractiuni, 188 dintre acestea fiind inchise pentru crima, tentativa de crima, viol si talharie.

Legea recursului compensatoriu, in forma care a permis iesirea in numai un an de zile a 11.000 de infractori din puscarii, a fost votata de PSD, ALDE si UDMR in vara lui 2017.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: MEDIAFAX