Scandal în coaliție pe tema reducerii CAS. PNL acuză PSD că refuză creșterea veniturilor românilor

Vineri, 25 Martie 2022, ora 20:23
2326 citiri
Scandal în coaliție pe tema reducerii CAS. PNL acuză PSD că refuză creșterea veniturilor românilor

Liberalii au criticat vineri, 25 martie, refuzul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, de a susține propunerea privind reducerea CAS cu 5%.

Potrivit PNL, reducerea CAS de la 25% la 20% înseamnă o creştere a salariului mediu cu 317 lei.

”Este singura modalitate corectă şi nediscriminatorie de creştere a veniturilor românilor, atât a celor care lucrează la stat, cât şi a celor din mediul privat. Măsura de reducere a contribuţiilor cu 5% ar avea impact pozitiv şi asupra unei părţi dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuţia la sănătate. Mai mult, ministrul PSD de Finanţe se opune creşterii veniturilor românilor, în condiţiile în care preţurile la alimente, medicamente, combustibili, dar şi dobânzile cresc”, au transmis liberalii într-un comunicat.

PNL consideră discriminatoriu faptul că PSD se opune creşterii salariilor din mediul privat, în timp ce susţine doar creşterea salariilor bugetarilor.

Prin măsura privind reducerea contribuţiilor cu 5%, PNL urmăreşte creşterea veniturilor tuturor românilor. Este singura variantă prin care salariile tuturor angajaţilor, de la stat şi din privat, pot creşte, se mai arată în comunicat.

”În ciuda dezinformărilor din spaţiul public, scăderea contribuţiilor creşte salariul net şi nu afectează pensia. Punctajul la pensii se calculează în funcţie de salariul brut, nu de valoarea contribuţiei. PNL subliniază că măsura de reducere a contribuţiilor cu 5% ar avea impact pozitiv şi asupra unei părţi dintre pensionari care începând din acest an trebuie să plătească CAS”, mai arată sursa menţionată.

Reacţia a venit după ce Adrian Câciu a afirmat vineri, la Bistriţa, că exclude ferm varianta reducerii CAS cu 5% şi că nu a existat la nivelul Executivului o asemenea discuţie.

”A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înţeleg, şi, în rest, dacă prezintă o soluţie din perspectiva unei sustenabilităţi fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilităţi a vieţii oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul. La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor. Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea ”taxe zero pe salariul minim”, a precizat ministrul de Finanţe.

Citeste si:
Ping-pong în coaliție cu responsabilitatea asupra prețurilor carburanților. Mesajul PNL după atacul social-democraților
Ping-pong în coaliție cu responsabilitatea asupra prețurilor carburanților. Mesajul PNL după atacul social-democraților
PNL a transmis marți, 21 iunie, că majorarea preţului carburanţilor poate fi temperată prin măsuri fiscale. Potrivit liberalilor, Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin...
De ce partid este mai apropiat Nicușor Dan, după ce a ajuns primar cu sprijinul PNL și USR. „Continuă să îşi facă cuiburi în diverse zone de influenţă”
De ce partid este mai apropiat Nicușor Dan, după ce a ajuns primar cu sprijinul PNL și USR. „Continuă să îşi facă cuiburi în diverse zone de influenţă”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat sâmbătă, 25 iunie, că “trebuie să fii inconştient ca să îţi doreşti un mandat ca primar general”, precizând că ar fi foarte greu de...