La referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, au votat până la ora 21,.0, duminică, 24 noiembrie, 731.990 de cetăţeni, adică 40,96% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Referendumul a atins pragul de prezenţă de 30% pentru a fi validat în jurul orei 17.00.
Conform AEP, au votat pe liste permanente 718.073 alegători, pe liste suplimentare - 11.915, iar cu urna mobilă - 1.971.
Prezenţa la referendum pe sectoare este următoarea:
Sector 1 - 45,42%;
Sector 2 - 42,57%;
Sector 3 - 35,04%;
Sector 4 - 43,62%;
Sector 5 - 39,19%;
Sector 6 - 43,83%.
Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Bucureşti.
Bucureştenii cu drept de vot au fost chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.
Astfel, bucureştenii au avut pe buletinele de vot trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.
Alegătorii vor trebui să răspundă cu "DA" sau "NU" la următoarele trei întrebări:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Ca un referendum să fie valid este necesară o prezenţă de 30% din numărul bucureştenilor înscrişi în lista electorală. "Trebuie ca 25% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral să exprime o opţiune - adică să ia buletinul de vot şi să spună 'Da' sau 'Nu' - asta înseamnă 450.000 de oameni. Şi mai trebuie ca dintre cei care au răspuns 'Da' sau 'Nu' mai mult de jumătate să spună 'Da'", după cum explica Nicuşor Dan.