Patriarhia Romana transmite, dupa ce referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie a fost invalidat, ca indeamna "la apararea in continuare a familiei binecuvantate de Dumnezeu".
Intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com, BOR precizeaza ca si-a indeplinit "misiunea civica si morala in spatiul public" si le multumeste celor aproape 4 milioane de cetateni care au votat la consultarea populara.
"In urma invalidarii referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea casatoriei, Patriarhia Romana indeamna la unitate spirituala si la apararea in continuare a familiei binecuvantate de Dumnezeu.
Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxa Romana si-a implinit misiunea ei civica si morala in spatiul public, unde a afirmat si aparat identitatea si valoarea familiei ca institutie umana creata si binecuvantata de Dumnezeu.
In acest sens, multumim celor aproape patru milioane de cetateni romani care au raspuns pozitiv prin participarea lor la vot", a transmis Patriarhia Romana.
BOR mai arata ca atitutidea romanilor, indiferent ca au participat la vot sau nu, trebuie "respectata si analizata". In plus, documentul mai sustine ca referendumul "a oferit posibilitatea de a cunoaste gradul de secularizare al societatii romanesti" din ziua de azi.
"Atitudinea pe care romanii si-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectata si analizata, iar democratia bazata pe libertatea civica trebuie cultivata mai intens prin informare corecta si permanenta privind tema dezbatuta public.
Desi referendumul recent nu a fost validat, totusi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaste gradul de secularizare al societatii romanesti de astazi, precum si principalele pozitionari din societate privind afirmarea si apararea valorilor morale bazate pe credinta in Dumnezeu si istoria bimilenara a poporului roman.
In acest context social, Biserica Ortodoxa Romana are datoria de a sustine si promova in continuare familia binecuvantata de Dumnezeu si valorile credintei crestine", se mai afirma in comunicat.
Doar 20,96% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in Romania, in cele doua zile in care s-a desfasurat referendumul prin care s-a dorit revizuirea notiunii de familie in Constitutie, mult sub pragul de 30% necesar pentru validarea scrutinului.
Primele rezultate oficiale transmise de Biroul Electoral Central (BEC) arata ca peste 91% dintre romanii prezenti la urne au votat "da" pentru modificarea Constitutiei, in timp ce 6,42% au votat "nu".
Iata aici mai multe detalii - Primele rezultate la referendum: Prezenta la vot - 20,96%. 91% au votat DA
Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, prezenta la urne trebuia sa fie de doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).
Totodata, referendumul ar fi fost validat daca optiunile valabil exprimate reprezintau cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).
Organizarea plebiscitului a costat circa 35 de milioane de euro, insa imaginile din sectiile de vot au aratat incaperi goale, unde observatorii si delegatii au lasat sa treaca timpul facand haz de necaz, citind sau chiar dormind.
Intrebarea care a asteptat raspuns pe buletinul de vot este "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?". Observatorii si jurnalistii au relatat nu putine cazuri in care cetatenii dadeau perdeaua la o parte ca sa intrebe unde pun stampila "pentru familie" sau "ei cu cine voteaza?".
Iata cum s-a desfasurat prima zi de vot la referendumul pentru familie, pe care foarte multi au decis sa il boicoteze.
Vezi aici cum a decurs si a doua zi de vot.
A.D.
fiscalizarea banilor spoliati de la oamenii creduli
... Vezi tot
BOR a primit de la statul Roman bani de un culcuș luxos in... Vezi tot