Cand minoritatea dispretuieste majoritatea

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 07:23
8530 citiri

Referendumul din 6-7 octombrie pare sa fi starnit o forma de glosolalie colectiva.

Intr-adevar, fiecare actor implicat in consultarea populara a livrat dupa ziua votului interpretari atat de contradictorii incat discursul de ansamblu si-a pierdut inteligibilitatea.

Sa incepem cu PSD.

Pentru secretarul general adjunct al acestui partid, consultarea a fost "un esec al romanilor". Un coleg de-al sau senator a deplans "victoria homosexualilor", pentru seful pesedistilor consultarea a fost o izbanda a formatiunii sale, iar o deputata a aceluiasi partid crede ca referendumul ar trebui repetat in ziua alegerilor europene de la anul.

La PNL confuzia a fost la fel de mare. Ludovic Orban a declarat ca partidul pe care-l pastoreste nu a avut niciun rol in referendum, desi el insusi chemase insistent cetatenii la vot. Cativa colegi de-ai sai au vrut sa profite pentru a-i lua capul sefului, acuzandu-l ca i-a aruncat intr-o aventura, iar altii au acuzat manevre PSD si ALDE de demobilizare a cetatenilor.

Discutia a fost curmata brusc intrucat, ca-n atatea alte ocazii si-n atatea alte partide, s-a considerat ca o dezbatere publica despre strategii si responsabilitati ar "strica imaginea" organizatiei.

Biserica ortodoxa a vorbit si ea pe mai multe voci. Un preot care e si profesor la Targoviste a anuntat ca va afurisi pe oricine a indraznit sa lipseasca de la urne. Purtatorul de cuvant al BOR a dat vina pe Dragnea pentru esec, iar patriarhul a creat un cuvant nou in limba romana, zicand ca s-a ajuns la "un succes nedeplin".

Parte a aceleiasi tabere, Coalitia pentru familie a anuntat ca se transforma in partid, fiindca ar avea de partea ei 4 milioane de voturi.

De fapt, toti cei de mai sus sunt cuprinsi in minoritatea venita la consultarea din 6-7 octombrie a.c..

Pe vremuri, cel infrant recunostea victoria celeilalte tabere si ii felicita pe invingatori. Azi, nu mai e asa. Purtatorii de cuvant ai minoritatii dispretuiesc majoritatea.

Aceasta atitudine nu face decat sa sporeasca sentimentul ca referendumul a fost inutil. La fel ca si cele care vizau - in 2007 si-n 2012 - suspendarea lui Basescu si care au fost declansate - si, apoi, ratate - cam de aceiasi actori...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Deputatul PSD Mihai Fifor a anunțat vineri, 22 octombrie, că, în acest moment, nu există o decizie la nivelul partidului privind susținerea Guvernului Ciucă. Acesta a anunțat că social...
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Klaus Iohannis, președintele României, a scris pe Facebook vineri, 22 octombrie, că a cerut Consiliului European de la Bruxelles ”soluții europene pentru creșterea prețurilor la energie”....
Sursa: Ziare.com