Cand minoritatea dispretuieste majoritatea

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 07:23
8530 citiri

Referendumul din 6-7 octombrie pare sa fi starnit o forma de glosolalie colectiva.

Intr-adevar, fiecare actor implicat in consultarea populara a livrat dupa ziua votului interpretari atat de contradictorii incat discursul de ansamblu si-a pierdut inteligibilitatea.

Sa incepem cu PSD.

Pentru secretarul general adjunct al acestui partid, consultarea a fost "un esec al romanilor". Un coleg de-al sau senator a deplans "victoria homosexualilor", pentru seful pesedistilor consultarea a fost o izbanda a formatiunii sale, iar o deputata a aceluiasi partid crede ca referendumul ar trebui repetat in ziua alegerilor europene de la anul.

La PNL confuzia a fost la fel de mare. Ludovic Orban a declarat ca partidul pe care-l pastoreste nu a avut niciun rol in referendum, desi el insusi chemase insistent cetatenii la vot. Cativa colegi de-ai sai au vrut sa profite pentru a-i lua capul sefului, acuzandu-l ca i-a aruncat intr-o aventura, iar altii au acuzat manevre PSD si ALDE de demobilizare a cetatenilor.

Discutia a fost curmata brusc intrucat, ca-n atatea alte ocazii si-n atatea alte partide, s-a considerat ca o dezbatere publica despre strategii si responsabilitati ar "strica imaginea" organizatiei.

Biserica ortodoxa a vorbit si ea pe mai multe voci. Un preot care e si profesor la Targoviste a anuntat ca va afurisi pe oricine a indraznit sa lipseasca de la urne. Purtatorul de cuvant al BOR a dat vina pe Dragnea pentru esec, iar patriarhul a creat un cuvant nou in limba romana, zicand ca s-a ajuns la "un succes nedeplin".

Parte a aceleiasi tabere, Coalitia pentru familie a anuntat ca se transforma in partid, fiindca ar avea de partea ei 4 milioane de voturi.

De fapt, toti cei de mai sus sunt cuprinsi in minoritatea venita la consultarea din 6-7 octombrie a.c..

Pe vremuri, cel infrant recunostea victoria celeilalte tabere si ii felicita pe invingatori. Azi, nu mai e asa. Purtatorii de cuvant ai minoritatii dispretuiesc majoritatea.

Aceasta atitudine nu face decat sa sporeasca sentimentul ca referendumul a fost inutil. La fel ca si cele care vizau - in 2007 si-n 2012 - suspendarea lui Basescu si care au fost declansate - si, apoi, ratate - cam de aceiasi actori...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...