Referendumul pentru familie de la Bucuresti a fost un subiect "de rezerva", tinut de Liviu Dragnea pentru vremuri grele, insa tema se afla pe o agenda regionala, iar Kremlinul investeste mult in acest gen de propaganda, inregistrand, iata, un succes in Romania, spune analistul politic Sorin Ionita.
Aproape simultan cu reusita inregistrata de Coalitia pentru Familie (CpF) la Bucuresti, unde Senatul a votat marti pentru organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei, la Chisinau are loc in aceste zile Congresul Mondial al Familiei, "sub obladuirea Bisericii Ortodoxe Ruse si a presedintelui Igor Dodon", scrie jurnalista Lina Vdovii.
"In incinta Palatului Republicii, pe covorul rosu, participantii vorbesc in mai multe limbi, dar spun aceleasi lucruri: familia e o uniune sfanta formata exclusiv din barbat si femeie, avortul e pacat strigator la cer si, in principiu, persoanele LGBT nu exista.
Evenimentul e organizat de International Organization for the Family, o masinarie uriasa de lobby cu spoiala americana si bani de la rusi care si-a concentrat, in ultimii ani, toata atentia catre Europa de Est. Organizatii similare cu Coalitia pentru Familie din Romania au aparut, din 2012 incoace, in Croatia, Slovenia, Polonia, Bulgaria si Georgia. (...)
Sponsorii principali ai congresului, scrie presa locala, sunt oligarhii rusi Konstantin Malofeev si Vladimir Iakunin, cetateni cu interdictie in UE, SUA si Canada pentru sprijinirea si finantarea terorismului in estul Ucrainei", a relatat pe Facebook Lina Vdovii, prezenta la eveniment.
Concordanta stranie intre cele doua episoade politice inregistrate dincoace si dincolo de Prut a fost remarcata si de fostul consilier pe probleme de securitate nationala Iulian Fota.
"Ca sa intelegeti de ce referendumul din octombrie este anti-occidental si cat de utili sunt 'idiotii utili'. Aceiasi bani care finanteaza separatismul local in Donbas sustin si astfel de manifestari. Cred ca este prima data cand Romania, prin institutii oficiale, se racordeaza la o campanie sprijinita din umbra de tot felul de rusi ciudati", a scris Iulian Fota pe Facebook, referindu-se la Parlamentul Romaniei, care a votat pentru referendumul cerut de Coalitia pentru Familie.
Conform site-ului oficial, din Coalitia pentru Familie fac parte, printre altii, si Asociatia Pro Vita sau Asociatia "Pro Decizii Informate", care militeaza impotriva vaccinarii, ultima fiind implicata recent intr-un scandal incheiat cu o plangere penala din partea Ministerului Sanatatii.
"Referendumul CpF nu-i un episod izolat, cazut din cer. El tine de o miscare regionala cu leadership si finantare de la neo-protestanti americani si din Rusia, in diverse combinatii, dupa situatia politica din fiecare tara", a comentat tot pe Facebook Sorin Ionita, presedintele Expert Forum (EFOR).
Invitat de Ziare.com sa dezvolte subiectul, Sorin Ionita ne-a prezentat punctul sau de vedere cu privire la decizia partidului condus de Liviu Dragnea de a introduce referendumul pentru familia traditionala pe agenda publica acum, la mai bine de un an de cand proiectul a fost votat de Camera Deputatilor.
"E un episod pe care coalitia majoritara de la Bucuresti il tinea de rezerva, pentru vremuri grele. Si vremurile grele au venit. Sunt tensiuni in PSD si atunci e o tema care divide Opozitia, ceea ce au si reusit, dupa cum se vede din non-pozitia PNL.
Tema era de rezerva si nu e o inventie romaneasca, asta e semnificatia Congresului de la Chisinau. Sunt retele regionale care nu sunt fantezii, cum e 'reteaua Soros', ci sunt chiar lucruri palpabile, finantate, sunt oameni care se intalnesc, fac congrese si au teme similare, si o agenda similara de promovat, aceea a conservatorismului social (in cel mai bun caz, atunci cand e vorba de valori reale).
Si, pe langa asta, e si multa lume cum e PSD-ul romanesc, partid care nu are de promovat niciun fel de valoare, adica nu ca ar crede ei in chestiile astea foarte tare. Dragnea si echipa de hard-core de acolo nu sunt precum polonezii Kaczynski, care sunt catolici practicanti. Ai nostri fac treaba asta pentru ca e util politic acum. Au constatat ca asta este electoratul lor si atunci da bine pentru ei.
Deci acum agenda in Romania este pur instrumentala pe partea asta de valori sociale. Dar asta nu inseamna ca nu poate degenera in directii imprevizibile pentru ca, de exemplu, Kremlinul investeste mult in chestiile astea, in genul asta de propaganda, iar un succes este insusi faptul ca au reusit sa stranga 3 milioane de semnaturi si sa convoace un referendum in Romania. De la un succes mergi la alt succes, pentru ca retelele se consolideaza atunci cand genul asta de munca da roade.
Cam aici suntem. E un fel de agenda regionala promovata din mai multe parti, care se bazeaza si pe un segment important de electorat cu vederi mai conservatoare din Romania, dar care nu ar fi stiut altfel sa se organizeze, si o clasa politica (sic!) care are probleme si care, atunci cand e pusa sub presiune, decide sa foloseasca, absolut instrumental si strategic, asa ceva", a comentat presedintele EFOR.
Intrebat daca stie cum si cand s-au strans cele 3 milioane de semnaturi pentru aceasta initiativa cetateneasca, data fiind lipsa de transparenta cu care s-a desfasurat totul, Sorin Ionita a raspuns: "Nu stiu, e greu de spus".
"Tehnic e posibil, pentru ca ei s-au folosit de o retea, a Bisericii Ortodoxe. Sunt biserici, parohii, iar Coalitia pentru Familie dateaza demult si fermenta la nivel local tema avortului.
Poate ca n-ar fi facut mare branza, dar a venit acest know-how de la neoprotestantii americani, care i-au invatat cum se face o activitate de advocacy, de lobby, i-au invatat sa dea in dinamism politic aceste chestii si i-au organizat.
Primii aveau masa critica, ceilalti au venit cu creierul si organizarea, si asa s-a creat aceasta frumoasa coalitie ecumenica, calvino-ortodoxa.
Semnaturile e posibil sa se fi strans, avand in vedere ca au aceasta retea in teritoriu. Nu stim daca s-au facut manareli. Nu au mare capacitate de a aduce oameni la urne pentru referendumul propriu zis, insa biserica si preotii pot sa faca atmosfera, sa vorbeasca in biserica, sa indemne lumea", a mai comentat Sorin Ionita.
Citeste si:
Cat despre numarul mare de voturi necesar pentru ca referendumul sa fie valid si validat (in jur de 5 milioane), presedintele EFOR a spus: "Nu este un numar mic, le va fi greu sa il stranga, de aia sunt si ei destul de ingrijorati si discuta despre organizarea referendumului in doua zile".
Premierul Dancila sa introduca in ordonanta de guvern sistemul de prevenire a votului ilegal
Cea mai mare problema a acestui referendum este, insa, cu totul alta, motiv pentru care mai multe ONG-uri au decis sa solicite Guvernului explicit rezolvarea ei cat mai rapida.
"Problema mare este ceva ce nu se stie foarte bine in spatiul public si anume ca Autoritatea Electorala Permanenta e destul de ingrijorata, pentru ca cei de acolo stiu ca legea referendumului e foarte proasta, sunt o gramada de prevederi care exista numai in legile electorale pentru alegerile obisnuite (locale, nationale), dar care nu se aplica la referendum.
De exemplu, tabletele folosite la ultimele doua scrutine pentru a preveni votul multiplu, dar nu numai.
Iar pentru toate astea trebuiau amendate legile in Parlament, ceea ce ei n-au facut. Si fara acele modificari va fi jale, pentru ca vom merge cu proceduri primitive, din anii '90. Se vor face verificari manuale etc. Va reveni votul multiplu si aducerea oamenilor cu autobuzele, vom vedea reinviate timpurile lui Cozmanca (Octav, fost ministru PSD al Administratiei Publice - n.red.) . Plus cele doua zile lasate la dispozitie, ca sa vina lumea, sa se mai umble noaptea la urne, ca e bine sa ai o noapte la mijloc...
Noi, ONG-urile, chiar pregatim o scrisoare ca sa ii spunem doamnei premier Viorica Dancila sa dea ordonanta de urgenta macar pentru folosirea tabletelor pe care AEP le are si le-a mai folosit, macar sa folosim acest sistem impotriva votului multiplu.
Eu stiu ca ei nu vor sa o faca, dar trebuie sa argumenteze, pentru ca nici macar pretext nu au. Sistemul exista, l-am folosit, de ce sa nu il foloseasca si la referendum? Care ar fi motivul, de ce sa refuzi asa ceva? Vrem sa vedem care e pretextul.
Daca tot dau ordonanta de urgenta, atunci sa prevada si tabletele si sistemul SIMPV pentru prevenirea votului multiplu in timp real. Daca il folosim, e greu de fraudat, se tem si cei din sectii. Pe cand, daca trecem iar pe liste suplimentare si pe verificari manuale...
Totusi, eu cred ca niciun guvern si nicio coalitie nu isi permit sa spuna public si oficial 'Noi vrem sa manarim referendumul, asa ca nu folosim sistemul pe care il avem, ne intoarcem inapoi, la cataloagele lui Cozmanca'", a mai declarat Sorin Ionita.
Citeste mai multe despre: Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul informatic de prevenire a fraudelor. Vina apartine PSD .
Intrebat ce se intampla daca in umatorii ani la nivelul UE se va decide ca trebuie permisa recunoasterea familiilor formate din parinti de acelasi sex in toate statele membre ale uniunii, presedintele EFOR a raspuns: "E foarte simplu: Daca se va ajunge sa avem legislatie comunitara pe acest subiect, e clar ca ea o bate pe cea romaneasca, conform tratatului, asa ca aceasta chestiune din Constitutie ramane in aer, cumva, adica vom ramane in baza Codului Civil, dar nu stiu daca se va ajunge curand la asa ceva in UE, chiar daca e posibil".