Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul informatic de prevenire a fraudelor. Vina apartine PSD

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 12:32
18070 citiri
Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul informatic de prevenire a fraudelor. Vina apartine PSD
Foto: Facebook / Florina Presada

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a permis supravegherea atenta a ultimelor alegeri, nu va putea fi folosit la referendumul pentru familia traditionala promovat de Liviu Dragnea, pentru ca legea nu a fost modificata in acest sens.

"Da, la referendumul din 7 octombrie, o sa votam in stilul drag lui Dragnea si PSD-ului si eu vreau ca aceasta sa fie ultima oara cand la un referendum o sa se voteze fara sa existe un sistem de control, care sa impiedice eficient votul multiplu si orice tentativa de frauda la urne", a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presada, care anunta ca a pregatit un demers legislativ in acest sens.

Anticipand ce s-ar putea intampla la referendum, tinand cont de fraudele inregistrate la scrutinele precedente, Florina Presada a cerut explicatii de la Guvern si de la Autoritatea Electorala Permanenta.

Asa a aflat, oficial, ca SIMPV a fost introdus in 2015 si este reglementat doar in legile pentru alegerile parlamentare si locale, fiind utilizat cu succes in 2016, in timpul guvernarii Ciolos, nu si in legea referendumului.

Informatiile apar in raspunsul oficial dat de premierul Dancila, care a refuzat sa se pronunte concret, trimitand intrebarea mai departe la AEP.

"In aprilie, am solicitat Primului Ministru Dancila lamuriri privind aplicabilitatea SIMPV in cazul referendumurilor nationale. Am primit raspuns de la AEP la final de iunie, care recunoaste ca SIMPV este prevazut exclusiv in Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor si in Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Raspunsul AEP este dezarmant: ' (...) in prezent nu exista temei legal pentru utilizarea SIMPV in cazul unui referendum.

In consecinta, in situatia organizarii unui referendum national, pentru utilizarea SIMPV este necesar un demers legislativ pentru modificarea si completarea prevederilor Legii nr. 3/2000 astfel incat aceasta sa preia si sa integreze solutiile tehnice prevazute de Legea nr. 208/2015 si, in acelasi timp, sa abroge prevederile perimate precum cele referitoare la verificarea, de catre AEP, a listelor electorale permanente, respectiv a tabelelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare in vederea depistarii eventualelor voturi multiple, in termen de 60 de zile de la data referendumului'", a scris senatorul USR pe Facebook.

Florina Presada subliniaza ca despre referendum se stia de mult timp, la fel si despre lacunele legislative.

"Sunt lucruri pe care doamna Dancila le stia deja. Am spus si eu acest lucru tot in vara, dupa ce am primit raspunsul la interpelare. Ati vazut ca acest Guvern sau parlamentarii PSD sa faca ceva astfel incat un referendum national sa se desfasoare in cele mai bune conditii? Nici eu", a mai scris senatorul USR.

Proiectul de revizuire a Constitutiei in sensul dorit de Coalitia pentru Familie a fost adoptat de Camera Deputatilor anul trecut, prin urmare ar fi fost timp suficient pentru modificarea legii referendumului astfel incat sa se permita introducerea sistemului de supraveghere.

Mai mult, legea referendumului a si fost modificata intre timp, insa doar pentru a-l elimina pe presedintele Romaniei din procedura.

Conform Constitutiei, dupa adoptarea proiectului de revizuire de catre Parlament, el va fi verificat si de judecatorii CCR, fiind pus pe ordinea de zi a sedintei de luni, 17 septembrie.

Citeste mai multe despre:

Citește și:
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Lidia Tudor, una dintre fiicele lui Corneliu Vadim Tudor, decedat la 14 septembrie 2015, a făcut dezvăluiri despre ultimele clipe din viața fostului politician. Într-un podcast moderat de...
Comentarii