Analiza AFP: Referendum impotriva mariajului gay in Romania, intr-o atmosfera nociva

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 14:53
5521 citiri
Analiza AFP: Referendum impotriva mariajului gay in Romania, intr-o atmosfera nociva
Foto: Arhiva Pixabay

Cei 19 milioane de alegatori romani sunt chemati sambata si duminica sa se pronunte intr-un referendum sustinut de Biserica Ortodoxa Romana, in vederea ancorarii in Constitutie a interzicerii casatoriei intre persoane de acelasi sex, relateaza AFP.

Un "da" in urma referendumului, creditat cu o victorie zdrobitoare, va permite modificarea Constitutiei in vederea definirii casatoriei ca "uniunea intre un barbat si o femeie" si nu intre "soti", ca in prezent.

Din punct de vedere legal, nu se va schimba nimic, pentru ca legislatia romana nu autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex. Insa o interdictie explicita va face si mai dificila, eventual imposibila, orice schimbare viitoare in favoarea cuplurilor homosexuale, denunta opozantii consultarii.

La fel de ingrijorator, ei se tem de o intensificare a unei atmosfere "reactionare" in tara - cu asentimentul Guvernului de stanga, ale carui accente demagogice ii ingrijoreaza pe aparatorii drepturilor omului.

O societate dezbinata

Dupa anuntarea referendumului, "societatea s-a impartit brusc", constata Florin Buhuceanu, un activist in cadrul comunitatii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) din Romania, o tara care a scos homosexualitatea de sub incidenta penala abia la inceputul anilor 2000.

El este satul de graffiti cu mesaje homofobe si vecini care refuza sa-l salute. Insa nu a simtit vreodata atata animozitate fata de homosexuali ca inaintea referendumului din weekend, sustinut de Biserica, o instituie bogata si influenta, al carei patriarh a catalogat recent consultarea drept un "act patriotic".

"De o parte exista oameni 'onorabili', care apara valorile familiei, iar de cealalta cei care 'ameninta' aceste valori si trebuie sa fie pedepsiti", deplange barbatul in varsta de 47 de ani.

Partenerul sau, Victor Ciobotaru, constata o recrudescenta a "atacurilor pe retele de socializare", provenind chiar de la cunostintele sale. "Sunt sigur ca, daca ne-am intalni, nu ar ezita sa treaca la fapte".

Singura speranta a opozantilor este ca absenteismul sa duca la esuarea referendumului, avand in vedere ca este necesar ca 30% dintre cei inscrisi pe listele electorale sa voteze pentru ca scrutinul sa fie validat.

Social-democratii (PSD, la putere) si aliatii lor liberali au dat asigurari ca-si pastreaza neutralitatea fata de referendum. Insa, pe teren, alesii lor participa la slujbe si la reuniuni la care prelati ortodocsi fac campanie in favoarea taberei "da", ilustrand astfel legaturile intre puterea religioasa si politica.

"Asistam la o alianta tot mai stransa intre partide politice si Biserica, care promoveaza valori antiliberale si antieuropene", a declarat pentru AFP Liliana Popescu, o profesoara de relatii internationale la Universitatea Bucuresti.

Viitoarele tinte

La Bacau (nord-est), Cosmin Olteanu, un liceean gay in varsta de 18 ani, are sentimentul ca se incearca sa fie transformat intr-un "cetatean de mana a doua".

"Daca nu votezi, doi barbati vor putea sa adopte un copil", avertizeaza un enorm afis la Timisoara (vest).

Opozantii referendumului se tem ca presiunile nu se vor opri aici. "Daca, astazi, tintele sunt homosexualii, maine vor fi femeile si tinerii?", se intreaba Florin Buhuceanu.

La originea consultarii se afla activisti reuniti in cadrul unei "Coalitii a familiei" care afirma ca a strans trei milioane de semnaturi in sprijinul organizarii acestui scrutin. Aparatorii drepturilor ii suspecteaza ca pregatesc, cu sustinerea Bisericii, alte initiative, intre care o restrictionare a accesului la educatie sexuala sau la avort.

In aceasta atmosfera, ginecologi din aproximativ zece spitale refuza in prezent sa efectueze intreruperi voite de sarcina (avort), invocand motive religioase. Aceasta problema este sensibila intr-o tara in care aproximativ 10.000 de femei au murit din cauza unor avorturi clandestine, in urma interzicerii, in 1966, de catre defunctul dictator comunist Nicolae Ceauseacu, a oricarei forme de contraceptie.

Mai multi deputati europeni au criticat aprig referendumul contra mariajului gay, apreciind ca este contrar angajamentelor Romaniei in domeniul drepturilor omului. Bucurestiul se afla, de asemenea, sub focul criticilor europene din cauza unei serii de reforme considerate un atentat la adresa independenei Justitiei.

"Nu urmati exemplul rau al Ungariei si Poloniei", ale caror guverne sunt acuzate de incalcarea statului de drept, a indemnat-o miercuri pe premierul Viorica Dancila eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt.

Popescu considera ca referendumul "nu face decat sa pecetluiasca aceasta orientare iliberala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#AFP referendum Romania, #referendum familie traditionala , #vot