Fondatorul Papaya Advertising: Desi s-a spus ca spotul e exagerat, iata ca nu trebuie sa treaca ani sa fii chemat la Politie ca ai luat o pozitie

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 13:55
7417 citiri
Fondatorul Papaya Advertising: Desi s-a spus ca spotul e exagerat, iata ca nu trebuie sa treaca ani sa fii chemat la Politie ca ai luat o pozitie
Foto: Arhiva Facebook/Robert Tiderle

Ne amintim cu totii episodul din 2012 cand jandarmii n-au stat la discutii si au bagat cultura in duba. Acum a venit randul creativitatii sa dea cu subsemnatul. Robert Tiderle, fondatorul Papaya Advertising, care a creat spotul "Copiii referendumului", s-a prezentat, marti, la Directia de Investigatii Criminale, pentru a da explicatii politistilor in legatura cu acest clip.

Tiderle a povestit, pentru Ziare.com, ca situatia a fost penibila, pentru ca sectia respectiva se ocupa de fapte grave - talharii, infractiuni sexuale sau contra vietii, falsuri sau inselaciuni. Mai mult, modul in care cazul a ajuns la politie ridica semne de intrebare: mai multi parlamentari au facut o sesizare catre Protectia Copilului, iar autoritatea a trimis-o mai departe, chiar daca avea deja toate datele necesare pentru solutionare.

"E vorba de o sesizare facuta de Autoritatea pentru Protectia Copilului, sesizare la care aceasta autoritate a atasat interpelarea facuta de 13 sau 15 parlamentari (n-as putea sa va zic exact cati, eu in scris am primit de la Politie ca ar fi 13 si pe telefon ca erau 12) . Protectia Copilului a trimis direct la Politie si aici este marele semn de intrebare pe care mi l-am pus, si Politia ar trebui sa si-l puna, pentru ca la intrebarea parlamentarilor Autoritatea pentru Protectia Copilului putea sa raspunda foarte simplu.

Intrebarea era daca parintii copiilor stiau de aceasta filmare si si-au dat acordul si evident ca Autoritatea ar fi trebuit sa stie pentru ca s-au semnat contracte cu acei parinti care sunt depuse la aceasta autoritate, asta e legea. Deci ei aveau contractele deja", a declarat, pentru Ziare.com, fondatorul Papaya Advertising.

Acesta ne-a explicat si care este procedura pentru ca un copil sa apara intr-un spot.

"Parintele, dupa ce semneaza contractul, mai obtine un aviz de la un psiholog si de la medicul de familie, face un dosar si il depune la Autoritaea pentru Protectia Copilului. Dar autoritatea aceasta a gasit de cuviinta sa arunce cartoful acesta in gradina Politiei, care nu are nicio treaba cu genul acesta de situatii. De aceea, a fost interesant, dar in acelasi timp bizar la Politie, pentru ca nu stiam nici eu, nici ei ce sa discutam legat de chestiunea asta.

E obligatia lor sa faca verificari la orice sesizare care ajunge la ei, de aia m-am si prezentat, ca sa-i lamuresc. Nu are ce sa caute anchetarea unui spot publicitar la Politie, Sectia de Investigatii Criminale.

E o situatie penibila pentru toata lumea: si pentru Politie, si pentru noi, si cred ca vina mare apartine celor de la Autoritatea pentru Protectia Copilului, care puteau sa inchida acest asa-zis caz facandu-si treaba.

E foarte ciudat: sa poti sa raspunzi la o intrebare simpla, pusa prost, intr-adevar, de niste parlamentari, dar cu un raspuns la indemana, si sa trimiti la Politie", ne-a mai spus creativul.

"Intr-un stat normal nu s-ar fi intamplat asta"

Demersul parlamentar impotriva agentiei vine dupa ce, la sfarsitul lunii iunie a acestui an, banca de stat CEC Bank a reziliat contractul pe care il avea cu Papaya de 10 ani, dupa ce publicitarii au anuntat ca participa la protestul din ziua motiunii de cenzura la adresa Guvernului Dancila.

Tot in acea perioada agentia a fost "calcata" si de persoane care s-au recomandat a fi reprezentanti ai Ministerului de Finante.

Clipul Copiii referendumului atragea atentia asupra faptului ca, fara pozitionare si implicare in evenimentele care au loc in societate, se poate ajunge la situatii pe care le vedem doar in filme sau despre care citim in cartile de istorie. Tiderle spune ca situatia de acum demonstreaza ca spotul nu e chiar atat de exagerat pe cat a fost acuzat de unii.

"Desi spotul a fost acuzat ca fiind dur sau exagerat, iata ca nu trebuie sa treaca ani sa se ajunga la momente de genul asta, in care esti chemat la politie ca ti-ai facut meseria sau ca ai luat o pozitie fata de o actiune, acel referendum.

Noi nu ne-am mai gasit intr-o situatie de genul acesta. E o presiune in sensul in care, lasand la o parte pierderea de timp, ma intreaba clienti, oameni ce se intampla, daca am gresit cu ceva, si trebuie sa dau o serie de explicatii cand nu am de ce sa fac lucrul asta. E deranjant. (...)

Intr-un stat normal, probabil ca nu s-ar fi intamplat chestia asta sau, daca s-ar fi intamplat, noi, Politia probabil ar fi trebuit sa primim scuze de la Parlamentul Romaniei sau de la Autoritatea pentru Protectia Copilului pentru ca ne face sa ne pierdem vremea", ne-a mai declarat Robert Tiderle.

Acesta spune ca i se pare ciudat si ca parlamentarii au facut sesizarea pe 10 octomrbie, la 10 zile dupa publicarea spotului si 3 dupa rezultatul referendumului.

"Strategia noastra - si de aceea ma si mira numarul mare de semnatari din partea PNL -, a fost tocmai de a arata ca acest referendum nu este optiunea unei parti a populatiei, ci o actiune unde politicul si-a bagat coada atat de mult incat nu poate fi separata de politic. Asta am avut in vedere, asta am aratat. De aici si pana la a trimite la Politie sesizari si plangeri pe motive aberante e o distanta destul de mare. Probabil ca nu au putut sa accepte ideea ca au pierdut", a adaugat publicitarul.

"Acum inteleg cum se simte Dragnea". Ce urmeaza la Politie?

Acum cazul isi va urma cursul la Politie. Tiderle va da si o declaratie scrisa luni, saptamana viitoare.

"Dupa discutia avuta la Politie, ne-am dat seama - si ei, si eu - ca e pentru prima oara cand ei investigheaza ceva de genul asta, nici ei nu stiu exact ce proceduri sa urmeze si nici eu nu stiu ce sa le raspund. Sa-i invat cum ne facem noi meseria? E si asta o varianta, dar nu-i ajuta pe viitor, ca totusi e Directia de Investigatii Criminale. Chiar mi-au zis ca noi aici ne ocupam de interlopi, de trafic...

Le-am cerut ragaz sa consult si eu legile care sunt mentionate in acele sesizari ca sa pot sa dau un raspuns si o declaratie corecta si completa. Voi consulta un avocat ca sa descifreze pentru mine limbajul destul de neprietenos din zona asta juridica".

Cat despre experienta in sine, acesta a facut haz de necaz, glumind ca "acum inteleg cum se simte Dragnea cand iese de la DNA si sunt tot felul de oameni din presa care il intreaba diverse". Dincolo de glume, insa, Tiderle spune ca acest episod nu este unul nici normal, nici placut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Robert Tiderle politie Papaya copiii referendumului , #vot