Deputatul PNL Ovidiu Raetchi sustine ca liberalii si-au dezamagit multi votanti, in urma pozitiei conservatoare privind referendumul, iar lucrurile vor fi schimbate la urmatorul Congres al partidului.
"Asa cum am anuntat, vom lansa in urmatoarele saptamani o platforma ideologica liberala in cadrul PNL, avand ca obiectiv atat contrabalansarea unor pozitii conservatoare excesive ale partidului in ultima perioada, cat si - pe termen lung - sustinerea unei motiuni integral liberale la urmatorul Congres.
In acest moment, publicul laic liberal, orientat catre drepturi si libertati, este subreprezentat ideologic in partid, iar acest lucru a dezamagit multi votanti traditionali PNL, fata de care trebuie sa ne cerem scuze", a scris Ovidiu Raetchi pe Facebook, dupa incheierea referendumului pentru redefinirea casatoriei
"Nu avem decat de pierdut negand realitatea. Am ajuns ca, intr-un partid nominal liberal, cei care resping excesele reactionare si mistice sa fie considerati 'neo-marxisti' sau 'progresisti LGBT', desi in joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului si solicitarea elementara de a separa sfera politica de cea religioasa - care trebuie sa ramana in spatiul privat si sa nu devina izvor de drept secular.
Din punctul nostru de vedere, oricat de tentante ar fi sondajele de opinie (care, paradoxal, s-au dovedit total neintemeiate), un liberal trebuie sa isi dedice in primul rand energia protejarii libertatilor si drepturilor inclusiv celor care, uneori, pot fi putini si slabi, iar nu suprareglementarii moralei publice. Acesta trebuie sa fie centrul unui crez liberal autentic.
Precizez ca aceasta este o dezbatere de idei - nu o paruiala traditionala pentru functii - si se adreseaza, in consecinta, celor deschisi dezbaterilor si argumentelor, nu celor speriati sau pasionati de comploturi politice. Obiectivul nostru este conturarea unei motiuni liberale la viitorul Congres PNL tocmai pentru ca respectam toate procedurile statutare si pentru ca intelegem ca este nevoie de un efort real, pe termen mai lung, pentru a explica la nivelul fiecarei filiale - celor care doresc sa ne asculte, desigur - de ce un partid liberal trebuie sa fie liberal, nu reactionar, nu confesional, nu ultraconservator.
Fara o clarificare onesta asupra propriei identitati si fara o intelegere a solicitarilor electoratului sau traditional, PNL nu va face saltul in sondaje pe care il asteptam de atata vreme.
Eforturile liberale trebuie sa mearga inspre un stat suplu, modern, digitalizat, inspre educatie si sanatate (legea vaccinarii trebuie deblocata!), inspre apararea valorilor occidentale si a pluralismului fecund (legea parteneriatul civil trebuie deblocata!), nu inspre dezbateri despre ce tip de dragoste este 'normala' si 'traditional romaneasca' (dezbateri firesti in Biserica, dar nu in Parlament) ", mai spune Raetchi.
Mai multi liberali il ataca pe Orban dupa referendum: Ne-a rupt de 70% din electoratul liberal
V.D.
Hai,... Vezi tot