Viorica Dancila pare convinsa ca romanii iubesc Guvernul. Cel putin asa a spus, spre sfarsitul dezbaterii organizate zilele trecute la Strasbourg, in plenul PE.
Fusese chemata acolo ca sa explice deriva majoritatii de la Bucuresti. Inainte de a exclama ca ea, Dragnea & co. simt imbratisarea poporului, sefa Guvernului a negat utilitatea si fiabilitatea MCV.
Reamintesc ca acesta e instrumentul prin intermediul caruia, din 2005 incoace, Comisia Europeana trateaza problema Justitiei si a statului de drept din Romania. Afirmand ca MCV n-a fost bun de nimic si, mai ales, ca a fost prost alcatuit, intrucat ar fi neglijat informatii esentiale, premierul roman a vadit ca nu vrea sa coopereze cu Frans Timmermans, comisarul care se ocupa de acest dosar si care - asa cum a scris Ziare.com - ii pregatise, de altfel, 18 intrebari despre revizuirea legislatiei penale.
Criticilor formulate de catre deputatii europeni Dancila le-a rezervat un comentariu straniu: tot ce i se reproseaza actualei majoritati e bazat pe date eronate, rea vointa si manipulare. Pe scurt: tara merge bine si dusmanii o sapa. Asa se apara si dictatorii care discuta cu reprezentantii UE.
Ce-i drept, Dancila nu se putea lauda cu procentele unor Nursultan Nazarbaev sau Nicolas Maduro! Ea spera, insa, ca referendumul tinut ieri si alaltaieri sa rezolve chestiunea.
Intr-adevar, majoritatea PSD-ALDE planuise sa-si ofere un cadou de la popor: un procent frumusel la referendumul despre familie. Culmea e ca a fost ajutata si de catre penelisti, care par sa fi abandonat opozitia. De altfel, PNL a cerut ca si rezolutia despre Romania care e programata la vot in Parlamentul European in luna noiembrie sa fie abandonata.
S-a alaturat poporului in iubirea de Guvern si agentia de propaganda a Kremlinului, Sputnik. Care considera ca prim-ministrul roman a oferit "o lectie de demnitate in PE" intrucat "le-a rupt gura" deputatilor.
Cu vantul in pupa, diversi pesedisti si penelisti incepusera sa vorbeasca deschis despre Roexit si afirmarea independentei fata de UE. Parea ca ne intoarceam astfel la inceputul anilor '90, in vremea cand relatia cu Europa era incerta, iar cine ne vorbea "de rau pe acolo" devenea tapul ispasitor al derivei domestice.
Numai ca poporul a vrut altfel. La inchiderea urnelor, participarea a fost de doar 20,41%. Niciodata in istoria Romaniei nu au venit la urne atat de putini cetateni. Cam asta e acum cota Guvernului, inclusiv atunci cand ii acorda sprijinul PNL si Iohannis - picat la vot cand era clar ca pragul de validare nu va fi atins.
Majoritatea e in alta parte. Ramane sa vedem daca ea va fi exprimata politic de alte partide sau vom trai in continuare o criza a reprezentarii, care ne costa deja foarte mult.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Pentru mine o... Vezi tot