Amnesty International ataca in justitie referendumul pentru familie

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 14:57
6082 citiri
Amnesty International ataca in justitie referendumul pentru familie

Referendumul care are drept scop modificarea definitiei familiei in Constitutia Romaniei ar putea conduce la incalcarea normelor internationale privind drepturile omului si la cresterea discriminarii cu caracter homofob in tara, sustine Amnesty International, care s-a alaturat altor organizatii pentru apararea drepturilor omului pentru a se adresa in acest caz Curtii Constitutionale a Romaniei.

Amnesty International impreuna cu ECSOL (Comisia Europeana privind Dreptul la Orientare Sexuala) si ILGA-EUROPE (filiala europeana a Asociatiei Internationale a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender) au inaintat o cale de atac legala privind constitutionalitatea votului din 7 octombrie, informeaza un comunicat publicat luni de AI.

Referendumul ar putea face imposibila protejarea in viitor a uniunilor intre persoanele de acelasi sex. In prezent, cuplurile de acelasi sex nu au dreptul la uniuni civile sau la casatorie in Romania.

"In loc sa recunoasca (sic!) ca toata lumea ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi si de protectie egala in fata legii, referendumul promoveaza homofobia si ar putea duce la modificari constitutionale care ar putea incalca dreptul european si international", a declarat Arpi Avetisyan, avocat al ILGA Europe.

"Daca va fi adoptat, acest amendament la Constitutie ar constitui in mod clar un pas inapoi pentru Romania si ar avea repercusiuni grave asupra vietii familiilor care nu au la baza casatoria", sustine si Barbora Cernusakova, specialist al Amnesty International.

Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie a fost adoptata pe 11 septembrie in plenul Senatului.

Potrivit modificarii propuse pentru articolul 48 din Constitutie, "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Citeste si:
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...