Expert Forum: Referendumul poate fi fraudat, cu acte in regula

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 07:28
7822 citiri
Expert Forum: Referendumul poate fi fraudat, cu acte in regula
Foto: Arhiva Ziare.com

Expert Forum avertizeaza ca exista un risc considerabil ca referendumul de la acest final de saptamana sa fie fraudat, prin manipularea listelor electorale. In principal, in OUG emisa de Guvern pe aceasta tema, a fost strecurata o ambiguitate care poate ajuta la validarea scrutinului, prin raportarea unui numar mai mare de votanti decat voturile din urna.

Concret, semnaleaza Expert Forum, paragraful 18 din OUG 86/2018 stabileste ca:

In tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma "Numarul participantilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 5, 6 si 7" se inlocuieste cu sintagma "Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7."

Cu alte cuvinte, in procesul verbal privind rezultatele referendumului numarul participantilor trebuie sa fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la raspunsul DA, a celor la raspunsul NU si a voturilor nule.

"In contextul in care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, consideram ca aceasta exprimare poate facilita atingerea acestuia in conditii incorecte si arbitrare", arata Expert Forum intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Organizatia neguvernamentala atrage atentia asupra altor doua puncte esentiale, care genereaza indoieli legate de desfasurarea corecta a referendumului:

- In contextul lipsei SIMPV din procesul de organizare a referendumului si a utilizarii intense a listelor suplimentare, nu exista mecanisme aplicabile si eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum.

Astfel, prin OUG 86 s-a modificat 431 (4) si se specifica faptul ca Biroul Electoral Central transmite catre Autoritatea Electorala Permanenta listele electorale, iar persoanele interesate pot reclama in maximum 15 zile de la data constatarii valabilitatii referendumului national, cu probe, eventuale fraude.

AEP verifica listele electorale din sectia respectiva si poate sesiza organele penale. Cu toate acestea, aducerea unor probe este foarte dificila si consideram ca numarul persoanelor care pot inainta astfel de plangeri este foarte redus. Mai mult, alegatorii nu pot verifica daca exista semnaturi in listele electorale in locul lor, daca nu au participat la referendum.

Conform unui raspuns al BEC transmis EFOR la cererea atasata, singura procedura care se aplica pentru raportarea unei posibile fraude este cea de mai sus.

- Legea 3/2000 stabileste in art. 25 (3) ca:

In cazul in care constata o frauda electorala la o sectie de votare sau intr-o circumscriptie electorala, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului in cadrul acelei sectii de votare sau, dupa caz, in cadrul circumscriptiei electorale respective.

Art. 12 din Legea 208/2015 reglementeaza procedura de solicitare pentru anularea rezultatelor, insa nu este clar cine pot fi actorii care pot cere acest lucru, la alegeri fiind vorba despre competitorii electorali care au participat la alegeri in circumscriptia electorala respectiva.

La solicitarea EFOR privind clarificarea procedurii de anulare, BEC a raspuns ca este o situatie ipotetica si se va sesiza in momentul unei situatii concrete. Mai mult, un raspuns la aceasta intrebare ar echivala cu o antepronuntare din partea BEC si nu este oportuna.

Vezi Cum poti verifica daca cineva a votat la referendum in locul tau. Guvernul Dancila a ingreunat depistarea votului multiplu

Citește și:
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Camera Deptaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună, pentru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău din funcîia de vicepreşedinte al Aitorităţii de Audit a...
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Comentarii