Cum poti verifica daca cineva a votat la referendum in locul tau? Guvernul Dancila a ingreunat depistarea votului multiplu

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 07:42
25554 citiri
Cum poti verifica daca cineva a votat la referendum in locul tau? Guvernul Dancila a ingreunat depistarea votului multiplu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Dancila pentru organizarea referendumului din 6-7 octombrie ridica un mare semn de intrebare cu privire la prevenirea si sanctionarea votului multiplu, deci implicit si a corectitudinii rezultatelor.

Si asta nu numai pentru ca Guvernul a refuzat sa utilizeze sistemul informatic de prevenire a fraudelor SIMPV, folosit la ultimele doua randuri de alegeri, ci, mai mult, a redus semnificativ sansele ca votul multiplu sa fie identificat si sanctionat.

Mai exact, Expert Forum a cerut Biroului Electoral Central (BEC) sa precizeze cum pot verifica cetatenii daca nu cumva numele lor apar si pe alte liste de votare. Daca utilizand SIMPV votul multiplu era imposibil, pentru ca toate informatiile erau verificate pe loc, de data asta procedura este extrem de greoaie.

Concret, cetatenii trebuie sa faca o cerere catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), in cazul in care au indicii de frauda in listele electorale in sectiile unde au votat, iar cererea trebuie sa fie depusa in cel mult doua saptamani.

"In situatia in care Autoritatea Electorala Permanenta va constata existenta unor persoane care au votat fara a avea drept de vot sau si-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmarire penala", a mai transmis BEC.

Si nu e tot. Sociologul Mircea Kivu a sesizat ca ordonanta de urgenta 18/2018 restrictioneaza intentionat posibilitatea verificarii listelor electorale.

"Prin modificarile aduse prin OUG 86/2018, Guvernul indeamna la frauda", concluzioneaza Mircea Kivu, punand fata in fata vechile si noile prevederi.

Astfel, daca in vechiul cadru legal, AEP trebuia sa verifice listele electorale pentru depistarea votului multiplu in decurs de 60 de zile, in actualul cadru legal, "verificarea are loc numai 'la sesizarea persoanelor interesate, facuta in cel mult 15 zile de la data constatarii valabilitatii referendumului national si insotita de probele pe care se intemeiaza", scrie pe Facebook Mircea Kivu, citand din OUG.

Cu alte cuvinte, cetateanul este cel care trebuie sa prezinte dovezile unui vot multiplu si sa faca o sesizare in decurs de doua saptamani de la vot, dupa care subiectul se inchide definitiv si nimeni nu va mai putea reclama un vot multiplu.

Toate astea se adauga si altor aspecte care starnesc ingrijorari cu privire la corectitudinea rezultatelor referendumului, printre care faptul ca urnele raman deschise pe parcursul noptii dintre cele doua zile de votare.

Si Asociatia Pro Demcoratia atrage atentia ca referendumul pentru familie permite votul multiplu, precizand ca este nevoie de observare independenta.

"In temeiul valorilor democratice pe care le promoveaza si avand in vedere ca organizarea referendumului din 6-7 octombrie 2018 este grevata de deficiente morale, legale si administrative, Asociatia Pro Democratia considera ca observarea si monitorizarea desfasurarii 'Referendumului pentru Familie' este cu atat mai importanta.

Legislatia specifica organizarii referendumului stipuleaza urmatoarele:

Legea 3 din 2000, art. 21:

'Cetateanul care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris in lista electorala poate sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate'.

Ordonanta de Urgenta 86 din 2018, art. 43, alin (4):

'Biroul Electoral Central va transmite listele electorale permanente, respectiv listele electorale suplimentare utilizate in cadrul sectiilor de votare Autoritatii Electorale

Permanente.

La sesizarea persoanelor interesate, facuta in cel mult 15 zile de la data constatarii valabilitatii referendumului national si insotita de probele pe care se intemeiaza, Autoritatea Electorala Permanenta verifica listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate in cadrul sectiilor de votare la care se refera sesizarea, in vederea descoperirii cazurilor in care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori. In situatia in care Autoritatea Electorala Permanenta va constata existenta unor persoane care au votat fara a avea drept de vot sau si-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmarire penala in vederea aplicarii prevederilor art. 387 din Codul penal'", transmite asociatia intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Astfel, precizeaza Pro Democratia, in acest moment nu se semneaza declaratie pe propria raspundere daca votezi la alta sectie decat cea de domiciliu, deci nu se poate verifica in timp real intentia sau votul multiplu in sine.

"Presedintele Biroului Sectiei de Vot nu are atributia legala de a oferi informatii in acest sens.

Verificarea unei intentii de vot multiplu sau a faptei in sine se face catre Autoritatea Electorala Permanenta, in baza unei sesizari a persoanelor interesate, sesizare insotita de probele pe care se intemeiaza. Dar practic consideram ca va fi aproape imposibil de probat un vot multiplu", potrivit sursei citate.

Pro Democratia mai acuza ca organizarea referendumului incalca principiile statului de drept, prevederi ale Constitutiei, precum si bunele practici ale Comisiei de la Venetia.

"'Urgenta' si modul improvizat de organizare a acestui referendum nu sunt in interesul cetateanului roman si al integrarii Romaniei in spatiul democratic al Uniunii Europene, ci servesc o agenda politica ale carei obiective par a fi in contradictie cu valorile democratice.

De asemenea, atentionam asupra faptului ca absenta monitorizarii exercitarii votului la referendum prin sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu favorizeaza fraudarea rezultatelor votului.

Incurajam cetatenii si organizatiile neguvernamentale din Romania, precum si organizatiile internationale active in domeniul drepturilor omului, sa se implice in observarea si monitorizarea "Referendumului pentru Familie" din 6-7 octombrie 2018 si in sesizarea institutiilor abilitate, in cazul aparitiei oricaror nereguli privind organizarea si desfasurarea referendumului", se mai arata in document.

Citeste si Un europarlamentar ALDE cere verificarea finantarii referendumului din Romania. Ce zice Dragnea

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vot multiplu referendum ordonanta Dancila , #vot
Comentarii