Referendumul pentru familia traditionala, pe ultima suta de metri: Cum poti verifica daca apari pe lista, desi stii ca nu ai semnat?

Marti, 11 Septembrie 2018, ora 15:24
23268 citiri
Referendumul pentru familia traditionala, pe ultima suta de metri: Cum poti verifica daca apari pe lista, desi stii ca nu ai semnat?
Foto: Arhiva Pixabay

Lipsa de transparenta cu care s-a derulat campania Coalitiei pentru Familie in vederea revizuirii Constitutiei ridica semne de intrebare cu privire la cele 3 milioane de semnaturi adunate, mai ales vazand cat de greu a fost strans milionul in cadrul campaniei #Fara penali in functii publice.

Sigur, temele sunt diferite si era de asteptat ca romanii sa semneze cu mai multa ravna pentru a interzice casatoria intre doua persoane de acelasi sex decat pentru a avea oameni curati in functii publice, daca ne uitam la lista lunga a parlamentarilor si primarilor care au fost votati masiv desi aveau probleme penale.

Iar raspunsul la intrebarea din titlul acestui articol este simplu: Nu poti.

Si asta in ciuda faptului ca, potrivit legii, "listele semnate de sustinatori se pastreaza in dosare, pe localitati, snuruite si semnate pentru atestarea continutului", un exemplar fiind tinut la Curtea Constitutionala, iar o copie, la Parlament.

Reamintim ca pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla marti votul pentru Familia Traditionala, distanta de 13 luni de la adoptarea in Camera Deputatilor fiind cea mai buna dovada ca aceasta initiativa cetateneasca este folosita de Liviu Dragnea (cel mai infocat sustinator) in interes propriu, pentru resetarea agendei publice.

Initiativa Coalitiei pentru Familie urmareste modificarea art. 48 din Constitutie astfel incat familia sa nu se mai intemeieze pe casatoria liber consimtita intre soti, asa cum este acum, ci pe una intre "barbat si femeie".

Intrebat de Ziare.com cum poate verifica un cetatean ca nu apare fara voia lui pe listele de semnaturi adunate pentru "familia traditionala" si daca lipsa de transparenta cu care au fost adunate cele trei milioane ar trebui sa dea de gandit, Mihai Politeanu, unul dintre liderii organizatiei civice Initiativa Romania, ne-a explicat care ar fi singura solutie posibila din punct de vedere legal.

"Ne-am gandit, evident, la asta, dar nici nu putem sa ii acuzam de la inceput, pentru ca, poate, oamenii au strans acele semnaturi mai ales in mediul rural. Dar exista semne de intrebare. Ati vazut, campania #Fara penali a fost extrem de vizibila in toata tara, s-a depus un efort urias ca sa se stranga un milion de semnaturi si aproape oricine din tara asta care traieste in mediul urban a intrat in contact, mai mult sau mai putin timp, cu un membru al campaniei.

In ceea ce priveste CpF, nu ii putem acuza ca au falsificat semnaturile in vreun fel. Este foarte greu sa verificam daca ele au fost stranse in mod legal.

Nimeni nu are cum sa aiba acces la aceste liste legal, decat daca este vorba despre o institutie a statului roman. Singura posibilitate de a verifica daca aceste semnaturi exista cu adevarat este sa fie trimise intrebari la toate primariile din tara si aflat daca au depus semnaturi, cate anume si daca au fost validate.

Si doar dupa ce se face o centralizare la nivel national se poate spune cu siguranta daca exista cu adevarat 3 milioane de semnaturi sau nu si cate dintre ele au plecat spre Parlamentul Romaniei si Curtea Constitutionala", ne-a declarat Mihai Politeanu.

Intrebat care este rostul "snuruirii dosarelor" si pastrarii lor, operatiuni prevazute in lege, acesta ne-a spus ca, intr-adevar, dosarele pot fi consultate, dar "doar de o institutie a statului".

"Cineva, pe legea 544 sau in interes jurnalistic, nu are cum, pentru ca acolo apar date personale si nu pot fi prelucrate de nimeni altcineva decat de o institutie a statului sau de catre cineva din grupul de campanie al Coalitiei pentru Familie.

Prin urmare, nu au acces decat cei din primarii, care au verificat listele, sau Parchetul, daca exista suspiciuni ca acele semnaturi exista pe hartie, dar nu au fost stranse in mod legal", a conchis reprezentantul Initiativei Romania.

Situatia este similara cu cea inregistrata la ultimele alegeri locale, cand, de exemplu, au existat suspiciuni privind numarul mult mai mare de voturi inregistrate de Clotilde Armand, dar nimeni nu a putut avea acces la sacii cu buletine de vot.

Cu alte cuvinte, un cetatean nu poate verifica daca nu cumva semnatura lui a fost falsificata si figureaza fara voie pe anumite liste, electorale sau de alta natura, care servesc intereselor unor politicieni.

Ce se mai intampla cu campania #Fara penali in functii publice?

Pe cat de usor au fost parcursi pasii de catre Coalitia pentru Familie, pe atat de greu s-a mers in cazul initiativei #Fara penali in functii publice, ai carei membri s-au confruntat cu nenumarate probleme, fiind chiar agresati fizic de catre primari sau politistii locali.

Initiativa cetateneasca #Fara penali in functii publice doreste modificarea Constitutiei in sensul urmator: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Interdictia nu ar fi una definitiva, ci doar temporara, pana la reabilitare, si s-ar aplica doar persoanelor condamnate la inchisoare pentru infractiuni savarsite cu intentie, asa cum, la ora actuala, poate fi restrans de catre instanta si dreptul de a alege, un alt drept fundamental, ca si cel de a fi ales.

Semnaturile au fost stranse in strada, la vedere, timp de mai multe luni, iar contorizarea lor s-a facut in timp real, fiind inregistrata online.

Intrebat in ce faza este campania #Fara penali, Ciprian Necula, coordonatorul campaniei, ne-a prezentat, pe scurt, situatia actuala.

"In momentul de fata, dosarele cu 1 milion de semnaturi sunt depuse la primarii, in toata tara. Suntem in perioada celor 15 zile lucratoare (conform legii 189 / 1999) in care primariile trebuie sa valideze aceste semnaturi.

Inca nu am un numar exact, de abia incep sa vina rezultatele, deocamdata de pe la comune mici, orasele mari inca nu au eliberat dosarele. Dar e inca prematur, avand in vedere ca noi am depus totul in data de 28 august. Probabil ca cele mai multe liste o sa le primim in jurul datei de 19 septembrie. Pe 21 septembrie vrem sa depunem listele", ne-a declarat Ciprian Necula.

Rugat sa explice cum are loc validarea listelor in primarii si de ce dureaza atat de mult, acesta ne-a spus: "Pe fiecare dosar in parte, primarul face o atestare conform unei formule standard, prevazuta in lege, confirmand ca sunt valide X semnaturi si ca a invalidat Y semnaturi".

"In plus, el trebuie sa explice pe dosar de ce le-a invalidat. De exemplu: la pagina patru, linia doi a fost invalidata pentru ca adresa nu era corecta. Sau CNP-ul nu a fost corect. Primarul trebuie sa mentioneze exact motivul pentru care a decis invalidarea", a adaugat acesta.

Intrebat care este situatia in Bucuresti, Ciprian Necula ne-a spus ca, probabil, listele din Capitala vor veni ultimele, avand in vedere ca aici s-a strans "cea mai mare cantitate de semnaturi - circa 140.000".

"Dupa ce se intorc de la primarii, vom merge cu listele catre Parlament si catre Curtea Constitutionala, unde va mai fi inca un proces de validare. Ele vor ramane acolo", a adaugat el.

Vezi situatia semnaturilor pe judete.

Coordonatorul campaniei #Fara penali a anuntat ca saptamana aceasta va exista o noua comunicare publica, urmand sa se anunte "cum a mers campania pana acum, stadiul ei si problemele pe care le-am intampinat".

Atat refuzul nejustificat de a atesta listele de sustinatori, cat si falsificarea lor se pedepsesc conform legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#referendum semnaturi coalitie familie, #referendum fara penali , #vot