Sectiile de votare, goale in prima zi de referendum: prezenta de 5,72%, aglomeratie la urnele mobile si pe listele suplimentare

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 23:43
66125 citiri
Sectiile de votare, goale in prima zi de referendum: prezenta de 5,72%, aglomeratie la urnele mobile si pe listele suplimentare
Foto: Ziare.com

Putin peste un milion de romani au votat in prima zi a referendumului prin care se doreste revizuirea notiunii de familie in Constitutie.

Organizarea plebiscitului a costat 163,712 milioane de lei (aprox. 35.000.000 de euro), insa imaginile din sectiile de vot au aratat incaperi goale, unde observatorii si delegatii au lasat sa treaca timpul facand haz de necaz, citind, sau chiar dormind. Au fost zeci de sectii in Bucuresti si localitati din tara unde nu a calcat niciun suflet pragul. Sau cel mult unul. De altfel, multe sectii nici nu s-au deschis la primele ore, unele abia in jurul pranzului, din cauza unor erori de organizare care le-au lasat fara presedinti. Recordul de prezenta a fost inregistrat insa la Manastirea Sihastria - 269%.

Singurul moment mai aglomerat al zilei a fost dimineata, cand la cateva sectii unde traditional voteaza "elitele" s-au inghesuit Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Traian Basescu. S-a dus la vot si patriarhul Daniel, cu un sobor de preoti, iar cativa ministri au mers in teritoriu pentru a incerca sa mobilizeze electoratul.

In ce-i priveste pe participanti, ei trebuie sa raspunda la intrebarea "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?". Insa observatorii si jurnalistii au relatat nu putine cazuri in care cetatenii dadeau perdeaua la o parte ca sa intrebe unde pun stampila "pentru familie" sau "ei cu cine voteaza?".

Au existat si numeroase sesizari legate de fraudarea votului, turism electoral sau continuarea campaniei, desi legea o interzice. Dupa ce coalitia PSD-ALDE a facut mai multe modificari in legislatia pentru referendum, mecanismele antifrauda au fost dezactivate. Astfel, a existat inclusiv un caz al unui tanar, elev la scoala de Politie, care s-a autodenuntat dupa ce a votat de doua ori, fara sa intampine vreo problema. Un alt caz care pune semne de intrebare este si cel al lui Gigi Becali, care si-a exprimat votul desi o decizie judecatoreasca ii interzice.

Ziare.com ti-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii legate de desfasurarea referendumului. Te asteptam si maine, alaturi de noi, pentru a afla impreuna rezultatul. Daca ai informatii, poze, vrei sa ne semnalezi nereguli sau incidente la vot, trimite-ne un mail la adresa redactia@ziare.com.

23:43 - Recordul de prezenta in prima zi de referendum a fost inregistrat la Manastirea Sihastria - 269%.

23:35 - Presedintele USR Dan Barna a spus ca prezenta slaba la urne arata ca romanii nu sunt interesati de aceasta tema.

"Cifra arata ca referendumul este o falsa tema pentru Romania. Vom continua si maine sa ne asiguram ca va fi un vot corect, de la ora 07:00-21:00 va vom tine la curent cu situatia votului din tara", a precizat Barna.

USR a anuntat ca, potrivit monitorizarii sale paralele, prezenta in prima zi de vot este de 5,86%. Cea oficiala anuntata de BEC a fost mai mica, de 5,72%.

23:33 - In 16 sectii din Bucuresti si din tara nu s-a prezentat niciun votant. In 3 sectii din Bucuresti toata ziua de sambata a votat doar cate un singur om.

23:24 - Imagini aparute in mediul online arata aglomeratie in aceasta seara la una dintre sectiile deschise in Marea Britanie. Ambasadorul Romaniei in UK, Dan Mihalache, spune ca au fost luate toate masurile si ca se va face o analiza sa vada daca e nevoie pe viitor de noi sectii.

"Sectia respectiva era in Harrow. Am prezenta la vot pana la ora 19.00 pe fiecare sectie in parte. Mai exista in Londra patru sectii, unde au fost 250 de oameni. Edinburg - 93, Glasgow - 114, Aberdeen - 37, Birmingham - 500, Bristol - 156. Ambasada a luat toate masurile organizatorice si logistice necesare pentru desfasurarea votului pentru referendumul in Marea Britanie. Avem 19 sectii in UK distribuite teritorial si daca sigur daca s-a intamplat ca intr-o sectie sa existe o afluenta mai mare de cetateni care doresc sa isi exercite dreptul la vot, asta e viata. Nu avem ce face. Vom face o analiza ulterior si vom vedea daca nu cumva trebuie sa facem mai multe sectii in Harrow", a declarat Dan Mihalache, pentru Mediafax.

22:30 - BEC anunta estimarea pentru prezenta pe prima zi de referendum: 5,72%, adica putin peste un milion de romani au decis sa mearga la urne.

21:13 - Europarlamentarul Peter Eckstein-Kovacs cere Ministerului de Interne, Biroului Electoral Central si celor judetene sa lamureasca de ce numarul persoanelor care au votat pe listele speciale "este nefiresc de mare".

"Potrivit datelor defalcate pe judete, exista o proportie insemnate de astfel de voturi in unele judete, care nu sunt centre universitare, nici zone de turism foarte cautate. Dat fiind ca, referendumul este in plina desfasurare, se impune sa se faca de indata verificari, din oficiu, unde numarul celor care voteaza pe liste speciale este nefiresc de mare. Cred ca este interesul cetatenilor, a institutiilor statului si a partidelor politice democratice ca rezultatul referendumului sa fie unul neviciat. Fraudele trebuiesc preintampinate, devoalate in timp, nu dupa anuntarea rezultatelor finale", atrage atentia Kovacs.

Pana la ora 19:00 119.444 de cetateni au votat pe listele speciale.

21:09 - De remarcat ca la ora 19:00, prezenta este mai mare in mediul urban decat in mediul rural (578.301 - urban vs. 364.080 - rural) . Cu urna mobila au votat 22.638 de persoane, iar pe listele suplimentare 119.444 de cetateni. In strainatate au votat pana la ora 19:00 un numar de 36.942 cetateni.

21:00 - S-au inchis sectiile de vot. Ele se vor redeschide maine dimineata, la ora 07:00. BEC va anunta sambata, la ora 22:00, si estimarile pentru prezenta la urne pe toata ziua.

20:47 - In Bucuresti pana la ora 19:00 prezenta este de 5,88%. In ce priveste prezenta pe sectoare, Sectorul 1 e de departe cel fruntas, cu 7,10%. In Sectorul 2 s-au prezentat la urne 6,31% dintre alegatori, in Sectorul 3 - 4,93%, in Sectorul 4 - 5,89%, in Sectorul 5 - 4,95% si in Sectorul 6 - 6,61%.

20:30 - BEC a anuntat prezenta pentru ora 19:00 - 5,15%, adica 942.381 de votanti s-au prezentat la urne.

20:20 - Daca rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politica va primi o lectie, spune sociologul Gelu Duminica, care precizeaza ca absenteismul e dovada slabei mobilizari a partidelor. El mai arata ca, desi biserica e considerata un agent electoral major, a demonstrat ca nu este.

19:48 - Sapte sectii de votare din cartierul clujean Marasti au fost amenajate in aceeasi cladire cu Targul International de Vesminte, Icoane, Carti si Obiecte Bisericesti. La cativa metri de Icoana facatoare de minuni din Odessa, de clopotele cu antena GPS care "asigura o precizie absoluta" si de standuri cu obiecte bisericesti aurite, clujenii sunt asteptati sa voteze la referendumul pentru familia traditionala, potrivit Adevarul.ro.

19:24 - Politistii clujeni au inceput cercetari in urma unei sesizari potrivit careia o femeie de la o sectie de votare din Huedin a primit bani de la primar dupa ce a votat la referendum. Primarul spune ca femeia nu are adapost si ii da bani in fiecare zi, fara legatura cu referendumul.

19:19 - Elena Basescu nu a votat ca tatal: "Nu poate nimeni sa ne spuna ca eu, Anastasia, Sofia si Traian Jr nu formam o familie".

Citeste aici, integral, declaratia Elenei Basescu despre referendum si "familia traditionala"

18:57 - Intr-un numar de 70 de sectii de votare din intreaga tara nu s-a prezentat, pana la ora 16:00, niciun alegator, fiind raportata o prezenta la urne de 0%. Cele mai multe, respectiv 13, sunt in Harghita, judet unde se inregistreaza cea mai scazuta participare la referendum.

In schimb, la Manastirea Sihastria din judetul Neamt, prezenta la urne a fost de 125%,14%. Pe listele permanente sunt inscrise 167 de persoane. Dintre acestea au votat doar 84, dar 125 de alegatori au votat pe listele suplimentare, numarul total al voturilor exprimate fiind de 206.

18:54 - Cei de la Expert Forum anunta, intr-un comunicat pentru Ziare.com, ca au primit numeroase sesizari in legatura cu nereguli la vot sau situatii in care se face in continuare campanie pentru referendum, desi legea nu permite asta in ziua votului.

Iata cateva exemple:

- In localitatea Breaza din judetul Prahova, au fost reclamate bannere care incurajeaza prezenta la vot.

- In Leipzig, alegatorii sunt intampinati in fata consulatului si ii indruma catre sectiile de votare, in timp ce in interiorul cladirii inca pot fi gasite materiale care promoveaza "familia traditionala".

- In Giroc, judetul Timis, au fost sesizate materiale de propaganda.

- In Bucuresti, la sectia 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditati de o alta asociatie a fost observat stand in fata sectiilor de votare si incercand sa influenteze votul celor care intra.

- La Spitalul Militar din Focsani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu "voteaza da" si intrebau cu cine sa voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde sa puna stampila.

- Observatorii au sesizat aglomeratie la sectia 30 din Iasi, in incinta Scolii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane si au ocupat atat spatiul din sectia de votare, cat si holul. Pana la ora 13:00, din totalul de 279 de voturi inregistrate la aceasta sectie, 254 erau pe listele suplimentare.

- Mai multe persoane au ajuns sa voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare in loc de cele permanente, in Sectorul 4.

Expert Forum ii incurajeaza pe cei care constata nereguli sa le semnaleze la numarul de telefon 0800 080 200, numar valabil pentru Romania, si la +40212 039 020 (numar cu tarif normal), sambata si duminica, intre orele 6:00-22:00.

18:04 - Purtatorul de cuvant al MAI a prezentat cazurile care au fost semnalate si sunt anchetate. Printre acestea, ea a spus ca o persoana a luat dintr-o sectie de votare 80 de buletine de pe masa, insa a fost prinsa de jandarmi, o alta a fost gasita cu 17 carti de identitate asupra sa, fiindu-i intocmit dosar penal pentru frauda la vot.

A fost semnalat si cazul unui membru al Biroului Electoral al unei sectii de votare care a ajutat o persoana cu probleme psihice sa voteze. La iesire, respectiva persoana a fost asteptata de primar si recompensata cu o suma de bani.

MAI anunta ca sunt anchetate si mai multe sesizari privind turismul electoral.

Totodata, cetatenii au facut sesizari si dupa ce li s-a cerut sa mearga la vot. Este cazul participantilor la o cununie civila, unde primarul le-a zis celor prezenti sa se duca la referendum. Amintim ca este interzis, ca si la alegeri, sa fie facuta campanie in ziua votului.

17:54 - In strainatate pana la aceasta ora au votat 23.491 de persoane, cele mai multe in Italia (4.932 de persoane) si in Spania (3.656 de alegatori) . In Germania au votat 2.408 persoane, in Marea Britanie 3.037, in Franta 1.309, in Austria 2.226, iar in Republica Moldova au votat 1.096 de alegatori.

Sunt tari unde procesul de vot s-a incheiat pentru prima zi a scrutinului, fiind inregistrat numar mic de voturi. Astfel, in Australia au votat 170 de persoane, in Japonia 18, in China 11, in Noua Zeelanda si in Singapore cate 9 alegatori, iar in Thanilanda 5 persoane.

17:30 - Prezenta la vot pana la ora 16:00 e de 3,78%, adica 692.002 de cetateni.

17:15 - Pe retelele sociale oamenii posteaza fotografii cu autocare cu afise despre referendum care isi asteapta prin parcari si benzinarii ocupantii.

16:40 - Gigi Becali a votat sambata la refrendum, insa exista semne de intrebare in ce priveste legalitatea votului sau, avand in vedere ca a fost eliberat conditionat in 2015 si inca ii sunt suspendate drepturile de a alege si a fi ales.

"Hotararea nu zice ca nu am voie sa votez cinci ani, ci spune ca 'nu are voie sa aleaga si sa fie ales'. Eu nu am candidat ca sa fiu ales. Eu am votat la refendum pentru 1.000 de ani! Una e sa alegi si sa fii ales, alta e sa votezi ceva. Dreptul de vot la referendum nu-l poate lua nimeni niciodata, niciun judecator", a sustinut Becali, la Romania Tv.

16:37 - Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan a mers la vot impreuna cu fiul sau. La iesirea de la urne, ca referendumul a fost confiscat pentru a acoperi din neajunsurile care marcheaza Romania si se transforma intr-un demers inutil, insa spune ca a participat totusi "din respect fata de initiativa cetateneasca si fata de ideea consultarii populatiei".

16:24 - Primarul orasului Zimnicea din judetul Teleorman, Petrica Pirvu (PSD), declara ca a votat sambata pentru familia traditionala.

"Am votat pentru familia traditionala, cum e firesc. Am fost crescut in credinta ortodoxa, normal ca am votat pentru uniunea dintre barbat si femeie, cu toata dragostea. Acest referendum e important si este clar pentru mine: e despre barbat-femeie. Nu ma vad cu tricolorul sfant pe piept, cununand doi barbati. Cum ar fi asta? Domnule sau doamna, sarutati 'mireasa'! Cui ii spun sa sarute mireasa? Cum as putea sa fac asta? Pana acum vad ca oamenii au inteles. Avem prezenta ca si in tara, de 3,09%. Acum azi e zi frumoasa, lumea mai merge la parastas, la biserica, unii fac tuica. Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu zic ca maine o sa vina oamenii la urne", a afirmat edilul.

16:08 - Un elev al Scolii de Agenti de Politie "Vasile Lascar" din Campina, Prahova, s-a prezentat la Sectia 160 de la Colegiul National "Nicolae Grigorescu", unde a votat pe lista suplimentara, el avand domiciliul la Sighetu Marmatiei, in judetul Maramures. Dupa aproximativ o ora el a revenit si i-a povestit presedintelui comisiei de votare ca si-a dat seama ca nu a votat cum isi dorea, asa ca s-a dus la alta sectie si a votat din nou. Presedintele sectiei de vot a anuntat politia, asa ca viitorului politist i se va intocmi dosar penal pentru vot multiplu, anunta Campina Tv.

15:50 - La Spitalul de Urgenta Floreasca au votat, pana in prezent, cu urna mobila, 81 de persoane, 101 pacienti la Spitalul Militar Central si sunt facute 118 solicitari de urna mobila la Institutul Clinic Fundeni.

15:46 - Ultimul referendum national pentru revizuirea Constitutiei a avut loc la 18 si 19 octombrie 2003, cand s-a facut armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile Uniunii Europene si cu cele ale NATO.

Atunci s-a votat tot in doua zile, pe 18 programul fiind intre 08:00 si 22:00, iar pe 19 octombrie urnele fiind deschise de la ora 08:00 pana la ora 20:00. Numarul persoanelor inscrise in listele pentru referendumul din 2003 a fost de 17.842.103, iar pentru validarea legea prevedea atunci o prezenta la urne de 50 la suta plus unu din numarul total de alegatori inscrisi pe liste.

Iata acum arata atunci prezenta, potrivit datelor BEC:

Sambata, 18 octombrie 2003:

  • ora 12:00 - prezenta de 4,14%;
  • ora 16:00 - prezenta de 8,19%;
  • ora 22:00 - prezenta de 14,29%.

Duminica, 19 octombrie 2003:

  • ora 12:00 - prezenta de 23,19%;
  • ora 18:00 - prezenta de 45,50%;
  • ora 20:00 - prezenta de 54,46%.

La 21 octombrie 2003, BEC a anuntat rezultatele finale. Dupa validarea celor 42 de circumscriptii electorale, participarea la urne a fost de 55,70%, la nivel national, respectiv 9.938.441 dintre persoanele cu drept de vot.

Dintre votanti, 89,70%, adica 8.915.022 de persoane, au votat "DA", iar 8,81%, adica 875.172 de persoane, au votat "NU".

15:25 - Urna mobila a fost folosita, pana la ora 13:00, de 5.752 alegatori, cei mai multi dintre acestia fiind in judetul Dolj. Aici au votat, prin intermediul urnei mobile, 769 de persoane. In schimb, in judetele Brasov, Covasna, Maramures si Tulcea nicio persoana nu a solicitat urna mobila.

15:22 - Sectia 556 din Sectorul 3 al Capitalei a fost inchisa aproape doua ore de la inceperea votului, pentru ca a lipsit presedintele desemnat, iar alegatorii arondati au incercat sa voteze mergand la alta sectie. Presedintele si-a motivat absenta explicand ca nu a fost anuntat la timp.

15:12 - Probleme la o sectie din Niles, Ilinois, SUA, unde la adresa comunicata de MAE nu exista de fapt nimic amenajat. Ionut Tata, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a declarat, la Digi24, ca Ministerul de Externe a comunicat ca situatia va fi remediata.

14:47 - Campania pro-referendum continua si in zilele votului. Un cititor Ziare.com ne-a semnalat ca a gasit in parbriz un biletel in care e indemnat sa mearga sa voteze pentru modificarea Conctsitutiei.

14:31 - BEC anunta prezenta la urne pana la ora 13:00. Cifra aproape s-a triplat fata de ora 10:00. Daca atunci prezenta era de 0,97%, acum e de 2,54%.

14:24 - A votat si ministrul Apararii Nationale Mihai Fifor, la o scoala din Arad.

14:22 - 219 persoane arestate au votat la referendum.

14:14 - In 9 sectii de votare prezenta era de 100% pana la ora 10:00.

13:47 - Arhiepiscopul Dunarii de Jos, IPS Casian, a avut nevoie de ajutor sa gaseasca sectia la care era arondat.

13:40 - MAI anunta ca toate sectiile de vot din tara sunt deschise.

13:30 - Un cetatean a fost impiedicat sa voteze cu pasaportul, la o sectie din Ploiesti. In acest caz a fost intocmit dosar penal pentru impiedicarea exercitarii dreptului de vot.

Amintim insa ca, potrivit legii, doar cetatenii romani cu domiciliu in stranatate pot vota cu pasaportul, cei cu domiciliul in Romania au nevoie de buletin sau carte de identitate provizorie.

13:00 - MAI a anuntat ca au fost inregistrate sambata dimineata 12 sesizari privind infractiuni la sectiile de vot, din care 3 nu s-au confirmat. In celelalte cazuri, infractiunile sunt diverse. De exemplu, un barbat a vrut sa intre cu un pistol cu bile intr-o sectie de vot.

MAI a mai anuntat ca o persoana a sunat la politie si a spus ca a votat de doua ori, fara sa aiba vreo problema. Persoana in cauza a motivat ca dupa primul vot a ajuns acasa si si-a dat seama ca nu a facut optiunea pe care si-o dorea, asa ca s-a mai dus o data.

12:21 - Liviu Dragnea a venit la vot, la sectia de la Liceul Jean Monnet unde au votat mai devreme si Viorica Dancila sau Traian Basescu. Doi membri din comisia sectiei de vot au refuzat sa dea mana cu seful PSD, acesta spunandu-le jurnalistilor, la iesire, ca celor 2 le lipsesc "cei 7 ani de acasa".

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Dragnea a spus ca el sustine toate minoritatile, si cele sexuale. Intrebat de ce nu a venit cu "logodnica" sa, Irina Tanase, seful PSD nu a negat logodna si a explicat ca aceasta a dorit sa voteze la sectia la care este arondata in Bucuresti, chiar daca ar fi putut sa voteze la absolut orice sectie.

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

12:17 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Arad, ca referendumul trebuie urmat de o dezbatere in Parlament pentru reglementarea parteneriatului civil dupa modelul adoptat in alte tari europene, considerand ca acest pas va conduce la disparitia starii de tensiune din societate.

12:00 - Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Timisoara, ca va participa la vot, la referendum, dar ca nu a profitat de acest referendum pentru a implica politic partidul. El a mai spus ca sunt unii "care se bat cu caramida in piept ca sunt ultimii familisti", cum ar fi Dragnea.

11:52 - La o sectie din localitatea prahoveanu Brebu, pana la ora 11:00 votasera doar 4 persoane, transmite corespondentul Ziare.com la fata locului.

11:33 Biroul Electoral Central a anuntat primele date referitoare la prezenta. La nivel national in 3 ore au votat 0,97% dintre romani. In Capitala, pana la ora 10:00 au votat 0,85% dintre cetatenii cu drept de vot.

Prezenta la referendum pe JUDETE
Bucuresti - prezenta de 15,47%

11:30 - Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai si eurodeputatul Maria Grapini au reactionat dupa ce presa a amintit ca ele, alaturi de premierul Viorica Dancila, in 2015 au votat in PE un raport ce prevedea inclusiv casatoriile intre persoane de acelasi sex. Nicolai spune ca ea a votat "impotriva" punctului referitor la casatoriile intre persoane de acelasi sex, in timp ce Grapini a motivat ca votul "pentru" a fost decis de grupul politic din care face parte.

11:26 - Procesul de votare a fost suspendat timp de o ora intr-o sectie din localitatea Harlau, judetul Iasi, dupa ce presedintele a deschis sectia, iar apoi a plecat. Se pare ca acesta s-a simtit rau.

11:17 - In Sectorul 3 al Capitalei continua sa fie sectii inchise si la aceasta ora, potrivit Digi24. 50 de sectii nu s-au deschis la prima ora pentru ca presedintii comisiilor de vot nu au venit. La ora 09:00 mai erau inchise 9 sectii de vot, iar acum tot mai sunt 4 fara presedinti. In cele mai multe cazuri, se pare ca presedintii anuntasera inca de vineri ca nu vor veni, insa nu au fost inlocuiti.

11:00 - Traian Basescu a venit impreuna cu sotia sa, Maria, la sectia de vot de la Jean Monnet. Fostul presedinte s-a declarat sustinator al "familiei traditionle". La iesire, Basescu a fost intrebat daca a mai vorbit in ultima perioada cu Elena Udrea. El a luat-o pe sotia sa de brat si a tras-o dupa el, refuzand sa dea orice raspuns.

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Si in sectia de vot a avut loc un incident, potrivit corespondentului Ziare.com la fata locului. Basescu a vrut sa dea mana cu membrii comisiei de votare, insa unul dintre ei a refuzat. Fostul presedinte i-a intins mana, dar acesta citea si si-a continuat lectura fara sa schiteze vreun gest. Intrebat de incident, Basescu a spus ca "probabil era un pesedist inrait" si ca nu l-a deranjat: "prostia nu are cum sa deranjeze, doar sa fie compatimita".

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

10:50 - O sectie de vot din Barlad, judetul Vaslui, a fost deschisa cu o intarziere de aproape o ora, dupa ce presedintele de sectie a intarziat.

10:37 - A votat si ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu. Ea participase saptamana trecuta la controversatul eveniment organizat intr-o biserica din localitatea prahoveana Banesti, unde s-a facut propaganda pro-refrendum la o masa pusa in mijlocul bisericii, cu spatele la altar.

10:34 - Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu, la Craiova, insotita de seful Comisiei SRI, social-democratul Claudiu Manda.

10:28 - In anul 2015, 21 de europarlamentari romani, printre care si Viorica Dancila votau, in Parlamentul European, in favoarea unui raport ce prevedea inclusiv casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Documentul prevedea ca "drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTI pot fi mai bine protejate daca aceste persoane au acces la institutii juridice precum concubinajul, parteneriatul civil sau casatoria".

In favoarea raportului au votat 21 de europarlamentari romani, printre care Victor Bostinaru, Cristian Busoi, Mircea Diaconu, Viorica Dancila, Dan Nica, Maria Grapini sau Norica Nicolai.

Viorica Dancila a votat in PE un raport favorabil casatoriei intre persoanele de acelasi sex

10:03 - La Caracal se voteaza de doua ori, atat pentru referendum, cat si pentru schimbarea numelui judetului Olt, in Olt-Romanati.

10:02 - 50 de sectii de vot din Sectorul 3 au fost inchise dimineata pentru ca nu s-au prezentat presedintii de sectii. Acestia sunt cautati de politisti si risca o amenda de pana la 1.500 de lei, potrivit Digi24.

10:00 - A votat si Patriarhul Daniel. El a venit la sectia de vot insotit de mai multi preoti.

Foto: Antena3

09:55 - Andrei Rosu a postat dimineata pe Facebook imagini in care se vad microbuze si autocare.

"Daca la 6 dimineata trec pe langa mine gramezi de autocare cu "cursa speciala" (pline ochi), inseamna ca...e disperare mare. PS - sunt branduite CDI. Uite ce am gasit pe net despre ei: 'Patronul CDI, Bulgaru', a facut turism electoral pentru Vanghelie, dar a prins si un contract de 100 milioane euro de la PDL", a scris Andrei Rosu pe Facebook, adaugand ulterior ca autocarele erau pe Bulevardul Aviatorilor si veneau dinspre Ambasada Chinei.

09:47 - Un reprezentant al PSD desemnat sa faca parte din comisia de votare din localitatea Bungard nu a fost primit in sectia de votare, sambata, la inceputul procesului electoral. Reprezentantii BEJ Sibiu spun ca vor analiza situatia, dar ca persoana respectiva nu s-a prezentata, vineri, cu delegatia de la partid, in momentul in care a fost constituita comisia de votare. Comisia de votare de la Bungard functioneaza cu patru membri.

09:20 - 60 de presedinti de sectii de vot au fost inlocuiti pentru ca nu s-au prezentat le sectii dimineata.

09:19 - MAI anunta ca in timpul campaniei si in ziua de dinaintea referendumului, au fost inregistrate 48 de incidente electorale, majoritatea avand legatura cu amplasarea ilegala a unor bannere, afisare a mijloacelor de propaganda in alte locuri decat cele prevazute de lege sau distrugerea afiselor electorale. Amenzile aplicate se ridica la suma de 3.500 lei.

08:49 - A votat si premierul Viorica Dancila, la Liceul Jean Monnet din Capitala. Ea spune ca a venit asa devreme pentru ca urmeaza sa plece la un eveniment la Focsani. "Am vorbit cu dl Dragnea, si el va veni sa voteze, poate putin mai tarziu. Tema familiei e importanta pentru noi toti, am votat pentru valorile in care eu cred".

Dancila a fost insotita de sotul sau.

Foto: Digi24

08:35 - Bogdan Trif, ministrul Turismului, a votat la o sectie din Sibiu. El a spus ca Biserica a strans semnaturile pentru initiativa. In realitate, Biserica a spus ca doar sprijina demersul Coalitiei pentru Familie, fara niciun fel de implicare.

08:16 - MAI informeaza despre primele incidente aparute in procesul de votare: mai multe sectii - din Sectorul 3 din Bucuresti si dintr-o localitate din Teleorman - nu au fost deschise la timp. Vor fi desemnati alti presedinti. In Teleorman, presedintele absent a avut un deces in familie.

07:58 - Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a votat la scurt timp de la deschiderea sectiilor de vot, spunand ca "acest vot democratic este pentru noi si pentru urmasii nostri, pentru copiii nostri si pentru nepotii nostri".

07:00 - S-au deschis sectiile de votare in tara. In ambele zile, sectiile de votare vor fi deschise intre 07:00 si 21:00.

Numarul total al sectiilor de votare organizate in Romania este de 18.662. Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, vineri, ca 18.950.674 de cetateni cu drept de vot figureaza in Registrul electoral, cu 1.047 mai putini fata de ultima informare, data pe 2 octombrie. Din numarul total, 672.178 de cetateni romani au domiciliul in strainatate.

00:00 - Au fost deschise si sectiile organizate in Australia la Brisbane, Canberra, Sydney si Melbourne.

Vineri, 21:00 - Votul la referendum a inceput in strainatate in Auckland, Noua Zeelanda

"In ansamblu, votul in strainatate se va desfasura pe durata a 58 de ore. Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din strainatate se va incheia luni, 8 octombrie 2018, pe Coasta de Vest a SUA si Canada (sectiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix si Portland in SUA, respectiv Vancouver in Canada) la ora 07.00, ora Romaniei", a informat Ministerul de Externe roman.

Pantru cele doua zile de votare, au fost organizate 378 de sectii de votare in afara tarii. Cele mai multe sectii de votare vor fi organizate in Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franta (15), Germania (14).

Lista sectiilor de votare organizate in strainatate la referendumul national pentru revizuirea Constitutiei este disponibila AICI.

*****

Cine a avut initiativa si de ce

Initiativa votata de Parlament a apartinut Coalitiei pentru Familie, care a strans 3 milioane de semnaturi. Prin aceasta initiativa se doreste ca Legea Fundamentala a tarii sa stipuleze clar ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor", schimbandu-se sintagma actuala "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti".

Motivul: sustinatorii initiativei si ai referendumului spun ca formularea actuala e ambigua, iar in viitor, daca se va dori legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, aceasta se va putea face usor, prin modificarea Codului Civil, unde se prevede explicit casatoria intre barbat si femeie.

Initiativa cetateneasca a devenit lege prin adoptarea ei de catre Parlament, cu sustinerea PSD si ALDE, dar si a partidelor de Opozitie PNL sau PMP. Singurul partid care s-a opus referendumului este USR, care considera scrutinul inutil, un instrument politic, un instrument al urii si discriminarii, folosit de Liviu Dragnea si PSD pentru a distrage atentia de la problemele adevarate pe care romanii le traiesc.

Pe langa teama de legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Coalitia pentru Familie si sustinatorii referendumului au mai afirmat ca, daca nu se modifica Constitutia, copiii "familiilor traditionale" ar fi in pericol, putand sa fie adoptati de cupluri homosexuale. O tema puternic folosita in campania electorala din ultimele trei saptamani. De partea cealalta, cei care sustin inutilitatea referendumului au aratat ca nimeni nu poate lua copiii din familii traditionale, cu atat mai mult un cuplu homosexual, iar in acest moment, oricand, un partener al unui cuplu homosexual poate infia un copil din centre de plasament. Situatie pe care nu o schimba redefinirea familiei din Constitutie.

Mai mult, USR a prezentat o statistica dureroasa: 1.700.000 de copii traiesc in familii monoparentale sau sunt crescuti de bunici si rude, pentru ca printii sunt plecati sa munceasca in strainatate sau sunt abandonati in orfelinate in conditii ce sunt departe de a le asigura strictul necesar unei dezvoltari sanatoase. Asadar, 1.700.000 de copii, chiar daca sunt nascuti in "familii traditionale" sunt departe sau nu beneficiaza pe deplin de cealalta jumatate a dreptului lor constitutional: "dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Problema pe care, la fel, referendumul nu o rezolva.

Astfel, atat USR, cat si cei din miscarea condusa de Dacian Ciolos, precum si multe persoane publice - actori, artisti, academicieni, sportivi - s-au solidarizat intr-un apel la boicot. Si UDMR s-a delimitat initial de aceasta actiune, dupa care, a revenit indemnandu-si electoratul sa mearga la vot, fara sa indice si o directie. Cu toate acestea, lideri marcanti ai Uniunii au facut opinie separata, indemnand la boicot si aratand ca acest referendum este un precedent periculos pentru minoritatile de orice fel, ce deschide si calea in viitor pentru adoptarea a unor legi radicale, cum ar fi interzicerea avorturilor sau introducerea pedepsei cu moartea.

Nu in ultimul rand, analistii atrag atentia ca o validare a acestui referendum si modificarea in consecinta a Constitutiei ar putea pune sub semnul intrebarii parcursul european al Romaniei.

In plus, trebuie tinut cont si de faptul ca o decizie recenta a Curtii Constitutionale pune sub semnul intrebarii relevanta acestui referendum: Curtea Constitutioanla a Romaniei a aratat ca "relatia unui cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de 'viata de familie', asemenea unui cuplu heterosexual". Textul se afla in motivarea deciziei in care CCR spune ca Romania trebuie sa recunoasca statutul de soti in cazul a doi barbati care s-au casatorit in Belgia.

Risc crescut de fraudare a votului

Referendumul care se desfasoara sambata si duminica este marcat, fata de scrutinele anterioare, de un risc ridicat de fraudare a votului. Si asta deoarece Guvernul Dancila a hotarat sa aduca mai multe modificari legislatiei electorale, cu putin timp inainte de organizarea referendumului.

Astfel, a fost ingreunata depistarea votului multiplu, prin absenta cititoarelor electronice de carti de identitate si nu va fi folosit nici sistemul electronic pentru monitorizarea exercitarii votului. In plus, s-a schimbat intr-un mod bizar modul de calcul al numarului de persoane participante, astfel incat numarul de participanti poate sa fie mai mare decat al celor care au votat, iar numarul total al votantilor luati in calcul este afectat de criterii arbitrare cum ar fi daca domiciliul este declarat in strainatate. Mai exact, masuri luate pentru a mari artificial baza participantilor si a reduce numarul celor luati in calcul cu drept de vot. Mai mult, conditiile de siguranta pentru urnele de vot din noaptea dintre cele doua zile in care se desfasoara referendumul sunt precare.

2,3 milioane de romani pot sa decida pentru 22 de milioane

Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, trebuie sa participe doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).

Referendumul este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Pentru a se modifica Constitutia, peste 50% dintre voturile valabil exprimate trebuie sa aiba stampila "Da".

In consecinta, Constitutia, legea fundamentala a Romaniei, poate fi modificata daca se prezinta la vot doar 5.675.246 de romani si pun stampila pe "Da" doar 2.364.687. Altfel spus, sambata si duminica, daca 5,7 milioane de romani merg la vot, 2,4 milioane de oameni pot decide pentru 22,2 milioane de romani (populatia Romaniei la 1 ianuarie 2018, potrivit INS).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#referendum 2018 vot Live text, #referendum familie traditionala, #referendum modificare constitutie casatorie homosexuali , #vot