Complici la frauda? Un referendum pentru dictatura

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:43
5664 citiri
Complici la frauda? Un referendum pentru dictatura
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru multi, zarurile au fost aruncate si cale de intoarcere nu mai e. Dar mai exista perplecsi, nehotarati si timorati, fata cu sumedenie de amenintari si cu absenta unei dezbateri lamuritoare si nemanipulative.

Rezultatul referendumului nu va surprinde pe mai nimeni. E cert ca, asa cum a fost "organizat" cu banii si propaganda Moscovei in alianta cu PSD si BOR, se va solda cu o confortabila zestre de prezente si de "Da". Dar aceasta nu inseamna ca ar trebui sa bagam capul in nisip.

Mai exista credinciosi, ori agnostici nelamuriti inca, pe deplin, cu privire la semnificatiile reale ale acestui plebiscit. Ceea ce nu e de mirare, data fiind absenta oricarei dezbateri publice oneste, cladite pe argumente si nu pe etichetari si condamnari sumare.

Or, dat fiind posibilul impact al plebiscitului in cauza, insemnatatea lui se cere inteleasa cu adevarat.

Si-apoi destui ar vrea sa aleaga moral in baza propriei judecati, nu a chemarilor pesediste, putiniste, imbisericit ortodoxiste ori fundamentaliste. Sau in temeiul indemnurilor pioase ale unor formatori de opinie charismatici, dar prea adesea titirezi uituci, pasivi si selectivi in mod bizar in raport cu principii etice universale, care se intampla sa contravina intereselor lor de moment si uriasei opere de mancurtizare efectuate la nivel national.

Stupiditate si intrebari fara raspuns

Sa pornim de la constatari de bun simt. De-a lungul si de-a latul ei, Romania e plina ochi de pancarte si afise electorale indemnand la participarea la referendumul de la 6 si 7 octombrie.

De ce lipsesc orice afise revendicand boicotul? Nu ar fi boicotul justificat chiar si numai pentru ca acest plebiscit e manipulativ prin intrebarea neclara la care autoritatile PSD-iste convocatoare le solicita cetatenilor raspuns? Nu ar fi el justificat prin insasi dezinformarea legata de alternativa boicotului, desi organizatorii referendumului stiu bine ca neparticiparea la vot e o replica perfect legitima si democratica la asemenea consultari?

Dar pentru ce ar trebui sa opteze romanii? S-a spus ca pentru "familia traditionala". Sau "normala". Impotriva casatoriilor homosexuale. Pe care legea actuala nu le permite. Dar in favoarea carora, e adevarat, exista ample presiuni politice de stanga. Dar nu in Romania! Ci in Vest.

S-a spus deci ca ar fi nevoie de un referendum "preventiv". Ca modificarea Constitutiei ar preintampina viitoare schimbari legislative care sa permita contracte matrimoniale intre oameni de acelasi sex.

Stupiditatea acestui punct de vedere nu e evidenta imediat.

Problema nu e atat faptul ca s-au mai validat in trecut referendumuri (precum cel privind 300 de parlamentari) de care partidul stat nu a tinut seama. Ca nu e deci clar de ce ar modifica PSD acum legea fundamentala, intrand intr-un conflict ireconciliabil cu grupul sau parlamentar european.

Fiindca, de buna seama, PSD vrea oricum sa salveze cleptocratia actuala scotand Romania din UE si prea putin pare sa-i pese de opiniile socialistilor europeni. Dar daca toate partidele romanesti cu exceptia USR sunt pentru acest referendum, cum sa se coaguleze in Parlament majoritati parlamentare in favoarea casatoriei homosexuale? Ori autorizand adoptia de copii de catre cupluri homosexuale?

Si daca s-ar gasi intr-un viitor incert, oare cine sa impiedice astfel de majoritati sa organizeze un nou referendum de schimbare a Constitutiei si sa opereze modificarea iscand delir de urmarire acum?

Reiese din toate acestea ca in chestiune nu e defel pretinsul continut al plebiscitului. In cauza nu sunt "copiii", ori "familia traditionala", decat ca pretext. Prin urmare devine extrem de suspecta insistenta cu care, sustinuta de propaganda rusa, a militat pentru acest referendum alianta PSD si BOR, un parteneriat amintind de cele similare, pastorite candva de Berlin sau Moscova, cu participarea inchizitorilor cuzisti si legionari, sau a securistilor si comunistilor.

Frauda aproape certa

Suspiciunea lasa locul certitudinilor triste daca, dincolo de toate astea si de teribila invrajbire, prin referendumul de fata, a romanilor anticleptocratici recent batuti si gazati, se adauga sumbrului tablou si detaliile lui tehnice.

Sunt cele ale unei consultari electorale imposibil de controlat intr-o tara condusa de un infractor condamnat definitiv pentru frauda electorala. Concludenta e lipsa oricaror mecanisme eficiente de control electronic si informatic al sufragiilor. Nu doar ca autoritatile n-au facut nimic spre a impiedica votul multiplu. Au facut totul pentru a-l face posibil. Sau probabil.

Astfel, numarul votantilor nu poate fi verificat. Numarul participantilor, decisiv pentru validarea referendumului, ar fi trebuit sa fie egal cu al voturilor din urne. Care nici ele nu pot fi controlate.

Dar coalitia PSD-ALDE-UDMR a modificat aceasta lege, astfel incat numarul participantilor poate fi mai mare decat al buletinelor existente. Si asa mai departe.

Atat si ar fi fost de ajuns sa scoata in strada, in orice tara normala, multe milioane de "protestanti" indignati. Dar dupa ani de proteste generate de nefacutele pesediste, Romania e grav surmenata. Iar romanii, ca venezuelenii sau ca multi balcanici, au inceput de mult sa voteze cu picioarele. Emigrand.

In aceste conditii ar fi fost normal ca macar Opozitia si elitele politice si culturale sa fie unite impotriva unui demers menit, esentialmente, sa abata atentia de la violentele de stat politienesc de la 10 august 2018 si, in genere, de la neajunsurile enorme ale vietii politice, sociale si economice din pesedizata Romanie, de la talibanizarea si putinizarea ei galopanta.

Ar fi fost normal ca macar formatorii de opinie autodeclarat democratici sa intuiasca in corpore pericolul de a oferi PSD pe tava succesul unui vot din capul locului manipulat ca in Rusia tarilor sau bolsevicilor. Ar fi fost firesc sa priceapa riscul major al contagiunii, al transformarii lor si a alegatorilor in complicii unui proiect de culpabilizare populara generala, astfel incat sa fim "cu totii vinovati", ca in adagiul securistilor incercand sa se disculpe astfel, dupa 1990.

Din pacate, fanatismul si arghirofilia sunt prea la indemana. Favorizate si de un Occident el insusi profund dezbinat si insuficient de vigilent, vrajba, extremismul, prostia si infectia au prins, rinocerizandu-i pe multi ca in etnocraticii si ortodoxistii ani 30 ai veacului trecut.

Da, acest referendum chiar este despre copiii Romaniei

Contaminati de propaganda, unii "conservatori" au ajuns chiar sa creada in grotesca nerozie a urgentei acestui vot si, ca atare, in prezumtiva lor "datorie" de a participa la urne spre a stinge, "preventiv", se intelege, un incendiu imaginar. Dar, culmea, pasamite, acut.

Da, acest referendum chiar este despre copiii Romaniei. Dar nu despre periclitarea lor sexuala. E, mai degraba, despre viitorul lor intr-o tara pe care, ahtiati dupa putere, neurastenicii ei guvernanti ar vrea sa o transforme intr-un ospiciu aflat perpetuu la cheremul delirului lor. Si e, deci, despre dictatura care, cu ajutorul democratilor, ii bate democratiei ultimul cui la sicriu.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#referendum vot multiplu, #referendum frauda, #referendum PSD , #vot