Un deputat PNL a sesizat o eroare privind numarul de cetateni cu drept de vot la referendum. Va conta la validarea de catre CCR

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:25
6691 citiri
Un deputat PNL a sesizat o eroare privind numarul de cetateni cu drept de vot la referendum. Va conta la validarea de catre CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Mihai Voicu a sesizat o eroare privind numarul de cetateni romani cu drept vot inregistrat la AEP. Sesizarea a fost transmisa catre CCR si urmeaza sa fie luata in considerare la validarea sau invalidarea referendumului pentru redefinirea familiei.

"Nu am sesizat CCR si BEC si nu era vorba despre AEP. Este vorba despre numarul de cetateni cu drept de vot din Romania. In registrul electoral al AEP acestia sunt in numar de 18.917.495. Cetatenii cu drept de vot sunt de doua feluri, administrativ vorbind, pentru ca in materie de drepturi sunt aceiasi.

Sunt cetateni cu domiciliul in tara, 18.245.000 si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, 646.562. Sesizarea mea se refera la calcularea atat a cvorumului de prezenta necesar pentru validarea referendumului, cat si a numarului de voturi necesar pentru a se aproba acest referendum, pornind de la toti cetatenii romani cu drept de vot.

Este o chestiune elementara, un astfel de referendum trebuie sa fie decis, validarea sau invalidarea lui, de toti cetatenii romani cu drept de vot", a declarat deputatul PNL Mihai Voicu.

Acesta sustine ca AEP a trimis catre CCR eroarea, urmand sa fie corectata.

"Ceea ce am solicitat este luarea in considerare a cifrei de 18.917.495 pentru aceste calcule. Din cate stiu, intre timp, AEP a si trimis o adresa catre BEC care confirma aceasta cifra pe care am mentionat-o si eu.

Spre exemplu, la alegerile parlamentare, validarea nu se face la BEC. Ci la CCR. De aceea, toate aceste informatii au fost transmise, si este corect asa, de catre BEC la CCR. Am sesizat o eroare, aceasta eroare a si fost corectata de catre AEP si va fi luata in considerare, nu ma indoiesc, la validarea de catre CCR", a adaugat liberalul.

Mihai Voicu precizeaza ca nu se pune problema de oprire a desfasurarii referendumului.

"Nu, in niciun caz, nici nu se pune problema. Este o chestiune care se va lua sau nu in considerare la validarea sau invalidarea referendumului. Nu se opreste referendumul, este un calcul care se face dupa ce se termina votul.

Dupa ce se desfasoara referendumul, BEC transmite informatii la CCR si CCR va decide daca refeendumul a fost validat sau nu", a conchis deputatul liberal.

Potrivit AEP, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegatori au domiciliul sau resedinta in tara, inclusiv cetatenii care vor implini 18 ani pana la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate.

Un numar de 672.187 de cetateni romani au domiciliul sau resedinta in strainatate, fiind posesori de pasaport CRDS.

Romanii care nu sunt in localitatile de domiciliu pot vota in orice sectie, pe liste suplimentare.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#referendum familie traditionala , #vot