Guvernul Dancila preia fraiele referendumului lui Dragnea. Ce urmeaza si care e drumul spre victorie

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 08:15

   

Guvernul Dancila preia fraiele referendumului lui Dragnea. Ce urmeaza si care e drumul spre victorie
Curtea Constitutionala a dat, luni, unda verde referendumului pentru familia traditionala, iar Guvernul Dancila a anuntat ca se va reuni intr-o sedinta de urgenta pentru a stabili calendarul de activitati.

Sedinta fusese programata pentru luni la ora 16, dar a fost amanata pentru marti, la o ora care urma sa fie anuntata ulterior. Pana la ora 15:30 nu a mai venit nicio informatie de la Palatul Victoria, insa conform unor surse sedinta ar urma sa inceapa la ora 17:30.

Ziare.com a solicitat Autoritatii Electorale Permanente mai multe informatii si precizari importante cu privire la pasii care urmeaza a fi facuti pentru desfasurarea referendumului si revizuirea Constitutiei.

Rolul decisiv ii revine Guvernului



Procedura ulterioara adoptarii proiectului in Parlament este reglementata de dispozitiile art. 6 alin (4) din Legea nr. 3/2000, care prevede urmatoarele:

"Daca Curtea Constitutionala constata ca initiativa legislativa de revizuire nu depaseste limitele revizuirii, proiectul legii constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".

Potrivit art.48 al aceleiasi legi, "masurile tehnico-organizatorice privitoare la referendumul national se stabilesc de Guvernul Romaniei in termen de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul", a precizat AEP.

Data referendumului



Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost depus la Parlament cu foarte mult timp in urma (2016), iar Camera Deputatilor l-a votat inca de anul trecut, el ramanand in asteptare, potrivit dorintei majoritatii PSD-ALDE aflata la putere in ultimii doi ani.

Liviu Dragnea a insistat pentru data de 7 octombrie si Senatul i-a facut pe plac, votand cu mare precizie proiectul de lege. 7 octombrie este ziua de nastere a lui Vladimir Putin, iar publicatia Sputnik a tinut sa sublinieze ca presedintele rus este un mare sustinator al familiei, iar Romania ii face astfel un cadou.

Astfel, Senatul, camera decizionala in acest caz, a votat proiectul in data de 11 septembrie, prin urmare "ultima duminica" din intervalul de 30 de zile, asa cum cere legea, este chiar 7 octombrie, data solicitata insistent de liderul PSD.

Citeste si:

Costurile totale



Tot Guvernul este cel care decide si in privinta costurilor acestei consultari populare.

"Bugetul si cheltuielile aferente referendumului national urmeaza a fi stabilite de catre Guvern, prin hotarare, pe baza estimarilor tuturor institutiilor si autoritatilor publice implicate in organizarea si desfasurarea acestui proces", ne-a precizat AEP.

Pana luni, in spatiul public s-a vehiculat suma de 43 de milioane de euro, insa in rectificarea bugetara cheltuielile pentru acest referendum au fost incluse intr-o suma generala de 200 de milioane de lei, alaturi de "inlaturarea efectelor calamitatilor".

Conform Raportului AEP in cazul referendumului din 2012, suma totala cheltuita atunci s-a ridicat la "95.606 mii lei", adica circa 20 de milioane de euro.

In ianuarie 2017, cand presedintele Klaus Iohannis demarase procedura pentru organizarea unui referendum privind lupta anticoruptie, ministrul de Interne, Carmen Dan (PSD), se plangea ca o asemenea consultare populara ar costa prea mult, iar Eugen Nicolicea (PSD) spunea ca ar fi vorba despre 70 de milioane de euro, o suma "uriasa".

"Din punctul meu de vedere, sunt alte prioritati. Este o analiza pe care trebuie sa o faca mai multi factori si avem in momentul acesta, zic eu, prioritate sa aplicam masurile pe care noi ni le-am asumat prin programul de guvernare", declara atunci Carmen Dan, citata de Adevarul.

O campanie fara sfarsit



In ceea ce priveste durata campaniei pentru referendum, AEP ne-a transmis ca ea "incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului" (art.30, alin.1), dar noua lege "nu prevede un termen de incetare a campaniei electorale in cazul referendumului national".

Prin urmare, campania va putea fi continuata in mod legal chiar si in timpul desfasurarii scrutinului, pana la inchiderea sectiilor de votare si sigilarea urnelor.

Supravegherea votului



Conform art. 23, pentru organizarea si desfasurarea referendumului, in termen de 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului se infiinteaza: Biroul Electoral Central (7 judecatori ai Curtii Supreme de Justitie, la care se adauga cate un delegat al fiecarui partid politic reprezentat in Parlament), si birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si al municipiului Bucuresti, oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii, compuse dintr-un presedinte si cel mult 6 delegati ai partidelor politice reprezentate in Parlament.

"USR e partid parlamentar si ii revine un reprezentat in sectiile de votare. Cred ca va fi si singurul partid care se va preocupa de corectitudinea procesului. (...) Sunt 19.000 sectii de votare. 19.000!", a scris pe Facebook Laurentiu Dinca (USR), in conditiile in care USR a fost singurul care s-a opus in Parlament organizarii acestui referendum.

Totodata, mai multe organizatii neguvernamentale au cerut oficial Guvernului Dancila sa foloseasca si la acest referendum facilitatile existente si utilizate la ultimele alegeri privind prevenirea fraudelor si a votului multiplu.

"Eu stiu ca ei nu vor sa o faca, dar trebuie sa argumenteze, pentru ca nici macar pretext nu au. Sistemul exista, l-am folosit, de ce sa nu il foloseasca si la referendum? Care ar fi motivul, de ce sa refuzi asa ceva? Vrem sa vedem care e pretextul.

Daca tot dau ordonanta de urgenta, atunci sa prevada si tabletele si sistemul SIMPV pentru prevenirea votului multiplu in timp real. Daca il folosim, e greu de fraudat, se tem si cei din sectii. Pe cand, daca trecem iar pe liste suplimentare si pe verificari manuale...

Totusi, eu cred ca niciun guvern si nicio coalitie nu isi permit sa spuna public si oficial 'Noi vrem sa manarim referendumul, asa ca nu folosim sistemul pe care il avem, ne intoarcem inapoi, la cataloagele lui Cozmanca'", a declarat presedintele EFOR, Sorin Ionita, pentru Ziare.com.

Citeste si: Mai multe ONG-uri ii cer lui Dancila masuri urgente pentru organizarea corecta a referendumului pentru familie.

Cine poate vota?



AEP ne-a precizat ca, potrivit art. 4, "au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale".

Prin urmare, pot vota la referendum, daca doresc, si romanii din diaspora.

Conform art.7 din Legea referendumului, intrebarea la care trebuie sa apara pe buletinul de vot este: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?".

Rezultatele sunt obligatorii



Organizarea si desfasurarea referendumului cu privire la revizuirea Constitutiei, precum si rezultatul acestuia sunt obligatorii, adauga AEP, citand din lege, iar rezultatele se stabilesc in functie de numarul total al alegatorilor.

Conform AEP, la data de 31 august 2018 figurau in Registrul electoral 18.917.485 de alegatori romani.

Noua lege prevede ca referendumul este valabil daca la el participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246) si este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Pentru a fi revizuita Constitutia in sensul dorit de sustinatorii Coalitiei pentru Familie, promotoarea acestei actiuni, trebuie sa fie indeplinite ambele conditii de mai sus, iar majoritatea voturilor valabil exprimate sa fie "Da".

Ce se schimba dupa?



Daca referendumul esueaza din diverse considerente (nu se prezinta la vot suficient de multi alegatori, nu sunt suficient de multe voturi valabil exprimate pentru depasirea pragului mentionat anterior sau majoritatea voteaza "NU"), atunci nu se schimba nimic.

Daca referendumul este incununat de succes, Constitutia va fi revizuita, iar art. 48 alin.1 din Constitutie se va transforma din:

"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti (...) "

in

"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Prin urmare, Romania va interzice prin Constitutie casatoria intre persoane de acelasi sex sau poligamia. La ora actuala, aceste tipuri de casatorie sunt interzise prin Codul Civil, insa el ar putea fi modificat de Parlament la un moment dat, mult mai usor decat poate fi revizuita Constitutia.

Citeste si: CCR a admis sesizarea care vizeaza persoanele gay casatorite, insa Dorneanu face precizari

In sprijinul referendumului a venit cu explicatii suplimentare, duminica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, care a facut o serie de precizari intr-o emisiune la Realitatea TV, subliniind ca referendumul are drept scop "limpezirea continutului notiunii de casatorie in Constitutie".

"Termenul soti este un termen vag, poate include orice posibilitate, trebuie limpezit", a subliniat Vasile Banescu, adaugand ca scopul urmarit este "protejarea continututului curat al casatoriei, intre un barbat si o femeie".

"Milioane de oameni din aceasta tara au observat in jurul nostru, in UE, lucruri ingrijoratoare: s-a redefinit notiunea de casatorie, s-a renuntat in 16 tari la continutul curat al notiunii de casatorie, care este uniunea intre un barbat si o femeie, in 14 tari din UE s-a protejat notiunea de casatorie si continutul ei prin specificarea in Constitutie ca e vorba de un barbat si de o femeie. In Romania avem sansa sa facem acelasi lucru (...)

Organizarea referendumului nu este inutila pentru ca asistam in jurul nostru, in spatiul UE, la presiuni foarte mari impotriva familiei naturale. (...) Nimeni nu va avea de suferit. Nu se exclude dreptul nimanui. Nu exista drepturi actuale care sa fie excluse ulterior. Cei care vocifereaza si vitupereaza in sensul acesta sunt persoane care au intentii impure", a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Totusi, introducerea in Constitutie a referirii la barbat si femeie va bloca posibilele drepturi viitoare, nu actuale, ale cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, aceasta fiind si marea temere de la care a pornit intregul demers: ca, intr-o zi, Parlamentul Romaniei ar putea adopta o lege care sa permita asemenea casatorii.

Ce mai trebuie subliniat este faptul ca tot in Constitutia Romaniei regasim art.148 conform caruia "prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Prin urmare, este greu de spus ce se va intampla daca, la un moment dat, la nivelul Uniunii Europene s-ar lua decizia de recunoastere a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, iar Constitutia Romaniei va prevedea contrariul.

Insa datele actuale arata ca asa ceva nu se va intampla prea curand. Iar politicienii stiu foarte bine acest lucru.

Citeste si: Moment istoric in SUA: Casatoriile intre persoane de acelasi sex, legalizate in toate statele

Tari care au legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex:
 • 2001: Olanda
 • 2003: Belgia
 • 2005: Spania, Canada
 • 2006: Africa de Sud
 • 2009: Norvegia, Suedia
 • 2010: Portugalia, Islanda, Argentina
 • 2012: Danemarca
 • 2013: Brazilia, Franta, Uruguay, Noua Zeelanda, Anglia /Tara Galilor
 • 2014: Luxemburg, Scotia
 • 2015: Finlanda (adoptat 2015, efectiva 2017)
 • 2015: Irlanda, SUA
 • 2016: Columbia
 • 2017: Germania, Malta, Australia
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9813 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
Nu va duceti la aceasta mascarada de referendum psd-ist ! In loc sa
opreasca hotiile si sa ia masuri economice serioase, aceasta guvernare mafiota in frunte cu infractorul drakknea va pacaleste cu tot soiul de aiureli... Duceti-va la vot la orice fel de alegeri si votati impotriva psd ! Orice alt partid este mai bun, chiar daca vi se pare ca sunt toti politicienii la fel... Nu-i asa, cei mai rai sunt mafiotii psd-isti care practic sunt urmasii comunisto-securistilor, deci care au nenorocit tara asta incepand din 1945 !
tgg
rank 5
e penibil...
cand un condamnat penal stabileste agenda unei tari iar restul lumii pune botul...
de familia traditionala i se falfaie lui...are o 'familie traditionala' acum de te doare capul...
singurul lucru pe care il urmareste e sa se mentina la putere...
Paraipanus
rank 2
Daca organiza … Cernea … ierea OK! Nu?
Ca Cernea nu urmareste puterea, nu'i asha? Doar o freaca ca sa traiasca foarteeee bine fara sa faca nimic! Korectische? Or ba? Hai zii .. Cernea nu vrea puterea, nici ..Orban .. nici Blaga ... nici Androneasca ... nici ..Nastase ... nimeni nu vrea puterea decit .. Draknea. Asa o fi .. cum spui!
tgg
rank 5
ma doare'n paispe de cernea si
orientarile lui sexuale...aici vorbim despre dragnea...sa nu schimbam subiectul...nu imi place sa execut la ordinul puscariabililor fie ei si din parlamentul romaniei...
o *** penala ramane to o *** penala...clar?
adevar
rank 1
.....
...si inca ceva stimati jurnalisti,care ati mai ramas!

uitati trecutul,-Traian Basescu ramane,cu toate scazamintele lui omenesti,unul dintre putinii politicieni profesionisti!!
Desigur aveti de lucru cu mentalitatea falsa anti Basescu creata de Antena3 si impamantenita inexplicabil in publicul larg!
Incercati .nu aveti nimic de pierdut!
altVasile
rank 5
Este penibil să nu vezi pădurea din cauza copacilor!
Lasă, te rog, gargara ieftină la o parte. Faptul că Dragnea incearcă să confiște agenda unei țări are o importanță prea mică față de miza reală a referendumului. Care este miza reală a acestui referendum??? Nici mai mult, nici mai puțin insăși viitorul acestei țări! Romania este o țară aflată pe o cale rapidă de dispariție (cei care știu măcar puțină istorie cunosc faptul că in decursul vremurilor au dispărut foarte multe țări și popoare de pe scena istorică) din cauza demografiei catastrofal de mici și a emigrării masive a populației. Tot ceea ce ce mai rămane de făcut pentru a GARANTA dispariția FOARTE RAPIDĂ a Romaniei de pe scena istoriei este intrarea ei in randul ȚĂRILOR SODOMITE (vedeți lista țărilor sodomite mai sus, in articol), care este ULTIMA FAZĂ pe calea depravării morale a unei națiuni. In țările sodomite perverșii nu număi că se pot "căsători" intre ei (ceea ce este sfidare strigătoare la cer la adresa lui Dumnezeu), ci pot să și infieze copii (cu ce scop oare?!). Și, lucrul cel mai infiorător, pot să indobitocească sexual mase mari de copii incepand cu varstele cele mai fragede (clasele primare, dacă nu chiar de la grădiniță) prin introducerea unor așa numite programe de "educare sexuală" in școli. Miza SUNT COPIII NOȘTRI! Cine este dator - dacă nu noi - să-i apărăm?!
tgg
rank 5
are pe dreq....
daca sinteti pro sti, macar nu mai si claxonati...

Codul civil roman Căsătoria
Dispozitii speciale
Art. 259
Căsătoria
(1) Căsătoria este uniunea liber consimtită intre un bărbat si o femeie, incheiată in conditiile legii.
(2) Bărbatul si femeia au dreptul de a se căsători in scopul de a intemeia o familie.
asmvax
rank 5
DA
NU.
Si zici ca nu te pacalesc astia de la PSD sa tii cu ei?
Alooo
rank 5
Alooo...cine a preluat ???...Vasilica?...
E clar...precis o dau ...hehehe...aldepsd in bara...
MATAPSD
rank 5
Le doresc mamelor din PZDe cite un copil homosexual, lesbian sau
transsexual. Iar lui Draqnea-i doresc un coleg de celula fara intelect, paros, muschiulos si frustrat sexual.

Ipocritilor PZD-isti.
Paraipanus
rank 2
Auzi? Iesti ..obositor!
Si un comisar sovietic, cu Naganu la shold, ar posta mai inteligent!
Kalle
rank 1
Esti pe invers ?
Referendumul nu e al lui Dragnea, el a fost cerut de societatea civila, prin cele peste trei milioane de semnaturi.
ZeroAbsolut
rank 3
urmeaza boicotarea referendumului inutil al
infractorului dictator si turnator Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea, folosit pentru a distrage atentia de la penalitatile pesediste.

CCR deja a specificat ca sintagma "casatoria liber consimtita intre soti" trebuie interpretata "casatoria liber consimtita intre barbat si femeie".

Codul Civil permite doar casatoriile intre un barbat si o femeie.

Pe de alta parte, aceeasi CCR a recunoscut "dreptul la viata de familie, ca soti, pentru doua persoane de acelasi sex casatorite in strainatate. Noua ne-a fost admisa sesizarea in fata Curtii, asta inseamna ca in aceasta cauza Curtea a identificat faptul ca formularile din Codul civil, din articolele contestate de noi in Codul civil, vin in contradictie cu drepturile familiilor gay si a decis ca aceste articole din Codul civil trebuie aplicate si interpretate in sensul in care sa asigure respectarea dreptului la libera circulatie familiei formate din Adrian si Clay pe teritoriul Romaniei", a spus avocata."

In concluzie, indiferent de rezultatul referendumului, din punct de vedere traditional romanesc intelesul Constitutiei Romaniei nu se schimba, iar persoanele de alta orientare sexuala vor putea forma familii recunoscute pe teritoriul Romaniei si avand toate drepturile ce decurg din aceasta, cu conditia sa se casatoreasca in alta parte.
Paraipanus
rank 2
@tgg RE .... aici vorbim despre dragnea
Pai io credeam ca vorbim de .. referendum! Pe mine ma intereseaza familia traditzionala, nu .. Draknea! De Draknea are grija Justitzia. Si oricum, Draknea n'a contat vreodata! SECU il va da jos, si va pune un alt clown / arlechin / marioneta!
tgg
rank 5
referendumul a fost pus la pastrare...
pana cand s-a imputit treaba asa de tare ca nu mai are cum sa fie dreasa prin metodele clasice de mituire...
atunci dragnea, si nu altcineva, a scos iepurele din joben...vin homosexualii...in 89 veneau agenturili straine iar la mineriade venea coposul si fostii patroni...acelasi model al exploatarii fricii...

casatoria in romania e reglementata de ani de zile prin lege...
cartea a II a, titlul i Dispozitii generale, art.259 Casatoria, paragraful 1 : Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii.

daca nu va cunosteti propriile legi, macar nu claxonati...pentru 'goagle' nu trebuie multa indemanare
DemonBanal
rank 5
tot prin referendum ar trebui stabilita diferenta de virsta
dintre barbat si femeie la cel mult 18 ani.
e mult si 18 ani,dar sa fim ingaduitori cu nebunii
inamorati.

si,inca ceva,socialistilor.

barbat e si taurul,vierul,cocosul,motanul... :)))
aveti grija ce va doriti :)

un om normal nu are nevoie de acest referendum
ca sa stie ce are de facut.
cei ce participa la vot sint gay si lesbiene,atit.
altVasile
rank 5
În mintea cui?!
"barbat e si taurul,vierul,cocosul,motanul... :)))
aveti grija ce va doriti :)"

In mintea cui a ajuns taurul/cosoșul/motanul bărbat?! Nu cumva in mintea intunecată a cuiva care nu mai este in stare să facă diferență intre OM și ANIMALE???

"un om normal nu are nevoie de acest referendum
ca sa stie ce are de facut.
cei ce participa la vot sint gay si lesbiene,atit."

Puțin probabil ca perverșii să partice la acest referendum. Participand ar contribui la atingerea cotei obligatorie de 30% necesare pentru validarea referendumului. Strategia perverșilor (de altfel, ultima care le-a mai rămas in acest moment) este exact aceasta: SĂ DISCURAJEZE participarea la referendum (aruncand diverse fumigene false, speculand disprețul pe care o parte importantă a societății o are față de PSD, etc).
homer
rank 3
......................se cam invirte lumea in jurul cozii!,...
...si se asteapta rezultate spectaculoase! mai bine zis rezolvarea problemelor de la sine!

...Cine i-a votat? Dece i-au votat?Tras glonte in picior? Doare?Pe Cine intreseaza acum?Victoriosii sint Victoriosi! Pe Desteptaciunea sau Prostia limbricilor rosii? Nu Intreseaza!Curind Dragnea 'basma curata' si Presedinte la Cotroceni cu Irinuca First Lady! Si Noi avem o Curtezana 'prima doamna' intr-o Casa Alba!Dragnea trebuie sa vie in aceasta casa cu mindra lui. Dupa care o Plimbare cu Caleasca Regala prin Londra!Hai romani Ca Se Poate!...uitasem...Tot cintati Prohodul lui Dragnea cel victorios!Mai repede cred ca Dragnea 'cel viteaz' va plinge in Hohote la Inmormintarea Bocitoarelor rosii sau de Orice culoare!
viorel ratiu cincinnati oh usa
altVasile
rank 5
tgg,
"are pe dreq....

daca sinteti pro sti, macar nu mai si claxonati..."

Păi și de ce claxonezi atunci?! Știu ce spune codul civil. Știi de cați oameni este nevoie pentru modificarea codului civil? Doar de cateva sute de parlamentari corupți (duce lipsă Romania de așa ceva?!). Știi de cați oameni este nevoie pentru modificarea constituției?! De milioane și milioane de oameni (nu mai puțin de vreo 6 milioane). Percepi diferența?! Sau dumneata nu reușești să ințelegi că 300 < 6 000 000???
tgg
rank 5
inca odata....macar nu mai claxona...
nu cred ca stii ce spune codul civil in general...si modalitatea de moidficare a constitutiei in special
nu e nevoie de 6 mil ci de 4.5 mil...care nu se vor strange daca se face referendum de o zi si cu verificarea online a CNPurilor...dragnea crede exact acelasi lucru :)...de aia le vrea modificate...
altVasile
rank 5
Nu, dumneata ești cel care nu știi
in ce țară te afli! Știi doar să repeți, precum un papagal, "Nu claxona, nu claxona, nu claxona!"

Pentru validarea referendumului este necesară o prezență de minim 30% a electoratului.

"Numărul total de cetățeni cu drept de vot inscriși in Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2018 este de 18.901.428." Sursa - site-ul Autorității Electorale Permanente.

Făcand un mic calcul, rezultă că este necesară o prezență de aproximativ 5,7 milioane (eu nu m-am mai complicat și am rotunjit la 6 milioane).
ZeroAbsolut
rank 3
domnu' Bercea,
CCR-ul lui Dorneanu a decis deja in chiar decizia privind aceasta initiativa faptul ca acest referendum NU ar schimba nimic din intelesul Constitutiei Romaniei.

http://www.coalitiapentrufamilie.ro/docs/decizie-ccr-casatorie.pdf
"Prin inlocuirea sintagmei "intre soți" cu sintagma "intre un bărbat și o femeie", se realizează doar o precizare in privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, in sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originară a textului"

Asadar, referendumul privind casatoria e doar praf in ochii prostilor pentru acoperirea calcarii in picioare a Justitiei de catre pesede.
Gile
rank 5
E foarte clar
PSD a confiscat – sau e pe cale sa confiste – referendumul initiat de Coalitia pentru familie. Este perfect explicabil ; cand scazi in sondaje cu peste 10 procente intr-un an, cand dai in fiecare zi dovezi de incompetenta fara precedent, cand nu esti in stare sa faci 2 km de cale ferata spre aeroport si cand te confrunti cu sumedenie de probleme penale, care e solutia? Evident, una diversionista – refugiul nationalist, populist, invadarea dezbaterii publice cu probleme false. Referendumul si mai ales "valurile" pe care el le va creea va avea desigur consecinte benefice, dar nu pentru "familia traditionala", ci pentru "famiglia" politicienilor corupti, brusc preocupati de moralitatea publica si de traditiile neamului, dar si dornici de o "victorie" politica ieftina.
Daca in ziua referendumului, seara dupa inchiderea urnelor, dublul condamnat penal Dragnea si borfasii sai. vor avea ocazia de a proclama pompos, pe ecranele televizoarelor, victoria “moralitatii" in societatea romaneasca, va fi “meritul" votantilor la referendum, indiferent de tabara ideologica din care fac parte.
asmvax
rank 5
nu votez
Nu mai intereseaza subiectul referendumului dar nu de aia nu votez.
Orice legat de PSD trebuie ignorat si nu pentru ca este neinteresant ci pentru ca totul, la PSD, are o chichita si sigur suntem pacaliti intr-un fel.
Berbec
rank 5
RUSINE !!! Ce urmeaza si care e drumul spre victorie...
Ce victorie ??? care drum ??? Drumul spre puscarie , pentru acesti FALSI politicieni care nu cunosc nimic in politica ,sunt doar HOTI de rind cu functii in guvern . Victoria analfabetismului ,afacerilor murdare , coruptiei ,manipularilor maselor , si a tot ce este mai infam si oribil ....asta numiti voi victorie in RO

RUSINE !!!

*Voi faceti scar-ba unei natiuni intregi ba chiar mai mult ...
Pacifistul
rank 5
Am auzit ca vor sa tina o saptamana referendumul asta ..
Popii au dat cu aghiazma la locurile unde se va vota, vor face slujbe de ,,acatist" si post negru ...mai, si de tineti o luna urnele, prima ora vin amaratii mintiti de voi, apoi cativa rataciti ...retul este afara sau vor merge la munte ca la votarea din 2016...altele sunt urgentele si nevoile tarii , nu cum, cand, unde se ,,impreuneaza" (vorba lui nea jiji Berbekkali) unii...societatea umana a evoluat iar acest ,,pacat" este prezent de mii de ani dar ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor