Mai multe ONG-uri ii cer lui Dancila masuri urgente pentru organizarea corecta a referendumului pentru familie

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 12:56
4188 citiri
Mai multe ONG-uri ii cer lui Dancila masuri urgente pentru organizarea corecta a referendumului pentru familie
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Mai multe organizatii neguvernamentale ii solicita prim-ministrului Viorica Dancila sa dea o OUG pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constitutiei.

Potrivit unei scrisori adresate premierului Dancila, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, organizatiile atrag atentia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Asta in contextul in care pe 7 octombrie se va organiza referendumul privind modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei.

Citeste si CCR da unda verde referendumului pentru familie. Ce urmeaza si de cate voturi e nevoie pentru validare

"Legislatia in vigoare este deficitara si nu reglementeaza conform normelor internationale in domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzand formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestatii, cele privind observarea sau crearea transparentei necesare pentru a asigura increderea publica in proces", transmit organizatiile semnatare.

Principala problema, potrivit documentului citat, este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) si alegerile parlamentare (Legea 208/2015).

"Reglementarile respective nu se regasesc in Legea 3/2000. SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la cresterea increderii publice in procesele electorale si consideram ca este absolut necesara utilizarea acestuia in conditiile in care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votantilor in timp real si nici pentru prezentarea unor informatii esentiale despre prezenta la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale.

Ultimele doua instrumente au generat dezbateri semnificative in sfera publica in timpul referendumului din 2012 si a alegerilor prezidentiale din 2014, cand au existat suficiente suspiciuni privind utilizarea abuziva a acestora. Conform legii actuale, situatia potentialelor voturi multiple ar trebui verificata de catre AEP, fapt care este total contraproductiv si care ar insuma resurse semnificative de timp, fonduri si personal. Verificarea trebuie realizata preventiv, iar datele publicate in timp real", subliniaza asociatiile.

Vezi si Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul informatic de prevenire a fraudelor. Vina apartine PSD

Acestea cer adoptarea unei ordonante de urgenta care sa reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, dar si asigurarea unei perioade suficiente de timp Autoritatii Electorale Permanente si celorlalte institutii implicate in procesul de punere in functiune a SIMPV pentru a pregati sistemul si personalul aferent.

"Consideram ca trebuie preluate prevederile privind filmarea procedurilor de numarare a voturilor in sectiile de votare si cele referitoare la organizarea votarii si observarea, din Legea 208/2015", se argumenteaza in comunicat.

In plus, organizatiile solicita introducerea ca prioritate legislativa in Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandarile internationale in domeniu, precum cele incluse in rapoartele OSCE/ODIHR privind Romania.

"De asemenea, sustinem ca organizarea proceselor electorale si a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementari in regim de urgenta, astfel ca solicitam introducerea ca prioritate legislativa in Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandarile internationale in domeniu, precum cele incluse in rapoartele OSCE/ODIHR privind Romania.

Incheiem prin a sublinia faptul ca un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui sa aiba loc in conditiile in care legislatia care reglementeaza organizarea acestora (in speta Legea 3/2000) nu este coerenta si nu permite organizarea lor in conditii de transparenta, corectitudine si incredere publica", potrivit documentului.

Semnatarii sunt: Asociatia pentru Dezvoltare, Transparenta si Participare Publica "CIVICA" (CIVICA); Centrul pentru Studiul Democratiei; CENTRAS - Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale; Centrul pentru Resurse Civice; Centrul pentru Inovare Publica; Centrul Roman pentru Politici Europene; Centrul de Resurse pentru Participare Publica; Comunitatea Declic prin Tudor Bradatan, director executiv; Expert Forum (EFOR); Freedom House; Funky Citizens; Forum Apulum; Geeks for Democracy; Mircea Kivu, Sociolog; Andrei Tiut, Politolog.

A.D.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ONG scrisoare Dancila referendum, #referendum familie traditionala , #vot