Presa internationala a scris, duminica seara, despre referendumul din Romania de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei, subliniind in special prezenta slaba la vot.
"Romania intoarce spatele referendumului pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex", a titrat El Pais.
"Participarea slaba anuleaza rezultatul si face sa rasufle usurat Bruxelles-ul, ingrijorat de reformele justitiei si de coruptia din tara. Romania a intors masiv spatele referendumului. Esecul zilei este o lovitura pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de coruptie si de cerintele institutiilor europene", mentioneaza jurnalul spaniol.
"Romanii au lipsit de la urne", au scris si France Info si AFP. "Iar absenta masiva a romanilor, sambata, 6, si duminica, 7 octombrie, de la referendumul vizand permanentizarea interzicerii casatoriilor intre persoane de acelasi sex trebuie sa duca la un esec al scrutinului. Pe fond, aceasta consultare nu schimba nimic, pentru ca legislatia romana nu autorizeaza nici casatoria si nici uniunea civila intre persoanele de acelasi sex", se arata pe site-ul franceinfo.fr.
"Abtinere masiva", noteaza rtbf.be, adaugand ca romanii si-au exprimat clar dezinteresul pentru referendum. Site-ul belgian o citeaza pe Ileana Popescu, pensionara din Bucuresti, care a spus ca referendumul reprezinta o risipa de bani. "Ar trebui sa lasam pe toata lumea sa aleaga daca se casatoreste sau nu, fara sa tinem cont de orientarea sexuala", a afirmat ea.
"In acest week-end, populatia a fost invitata sa voteze pentru ca in constitutie se se precizeze ca o casatorie poate fi doar intre un barbat si o femeie. Insa romanii au ramas acasa. Trebuie mentionat ca in ultimele saptamani a existat o campanie virulenta impotriva comunitatii gay", noteaza rtbf.be.
AP a scris, dupa inchiderea sectiilor de votare, despre "prezenta slaba" care "poate anula referendumul pentru casatoria barbat-femeie". "Romanii au votat duminica pentru o modificare a constitutiei care ar face mai dificila legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, insa referendumul risca sa nu fie validat, dupa ce alegatorii nu au participat in numar mare", a mentionat AP.
Agentia de presa mentioneaza ca de exemplu la Adunatii-Copaceni, pana la jumatatea diminetii votasera doar 62 de persoane din totalul de 1.147 cu drept de vot.
AP prezinta si opinile unora dintre votanti, dintre acestia Andrei Aurelian, casier in varsta de 53 de ani, spunand ca normal este casatoria intre un barbat si o femeie, nu intre persoane de acelasi sex. "Votul este pentru noi si pentru copiii nostri", a afirmat el.
In schimb, Marin Soare, un bucurestean in varsta de 50 de ani, a refuzat sa voteze, el considerand referendumul "o risipa de bani".
Si Reuters scrie despre prezenta slaba la vot. "Referendumul romanilor pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex nu a intrunit prezenta la vot necesara. Referendumul de doua zile de modificare a constitutiei Romaniei astfel incat cuplurile formate din persoane de acelasi sex sa nu poata obtine dreptul de a se casatori nu a intrunit cota de 30 la suta de prezenta la vot pentru a fi validat", a precizat Reuters.
Cele 18.662 de sectii de votare organizate in tara s-au inchis duminica, la ora 21.00, in cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei.
Prezenta la vot a fost de 20,41 la suta, numarul votantilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci cand s-au inchis urnele. Referendumul este valid daca prezenta la vot este de 30 la suta, iar 25 la suta sunt voturi valabile.
Iata cum arata harta prezentei la vot pe fiecare judet in parte: