Pro Democratia atrage atentia asupra riscului votului multiplu prin practica "turismului electoral"

Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 17:17
2950 citiri
Pro Democratia atrage atentia asupra riscului votului multiplu prin practica "turismului electoral"

Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica "turismului electoral" sa influenteze rezultatul referendumului.

"Statistica votului pe liste suplimentare si situatiile identificate de observatorii asociatiei arata o situatia ingrijoratoare. Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica 'turismului electoral' sa influenteze rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018.

Turismul electoral se bazeaza pe transportarea organizata a votantilor de catre persoane si organizatii interesate in alte localitati pentru a vota si a reprezentat o practica frecventa de frauda electorala in scrutine anterioare din Romania", afirma un comunicat al Pro Democratia transmis duminica.

Un indiciu important pentru aceasta stare de fapt, conform sursei citate, se regaseste in statistica prezentei la vot publicate de Biroul Electoral Central.

"Astfel, daca la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru aceasta analiza) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanti, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, pana astazi la ora 13,00 s-au prezentat la urne 2.134.579 votanti, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare.

Procentual, la o prezenta mai buna in 2016 (39,5%), pe lista suplimentara s-au regasit 4,8% dintre votanti. La referendumul de anul aceasta, la o prezenta mai scazuta a votantilor pana astazi la ora 13,00 (11,67%), pe lista suplimentara s-au regasit 11,23% dintre votanti - o proportie de trei ori mai mare!", atrage atentia Pro Democratia.

Potrivit comunicatului, semnat de presedintele Pro Democratia, Ionut Tata, si presedintele de onoare al asociatiei, Cristian Pirvulescu, inca dinaintea publicarii primelor statistici privind listele suplimentare, observatorii asociatiei au sesizat situatii in care numarul de voturi de pe listele suplimentare chiar depasea numarul de voturi de pe listele permanente inca de sambata.

"Astfel de situatii au fost regasite pe parcursul celor doua zile de vot de catre observatorii nostri din judetele Prahova, Arges, Ilfov, Giurgiu, Brasov, Dambovita, Timis, Cluj, Satu Mare, Dolj si Bucuresti. Situatii de turism electoral ne-au fost sesizate si de la sectiile de vot din strainatate (Stockholm, Roma) . Facem apel la toate organizatiile implicate in procesul de observare sa fie vigilente pentru a identifica potentiale situatii de turism electoral si a le sesiza autoritatilor abilitate.

La finalul scrutinului ne propunem sa centralizam sesizarile primite pe aceasta tema pentru a solicita verificarea listelor suplimentare din sectiile de vot in care planeaza astfel de suspiciuni, asftel incat sa se poata depista votul multiplu", se mai arata in comunicatul Asociatiei Pro Democratia.

Urmariti pe Ziare.com toate informatiile relevante despre a doua zi de referendum

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: AGERPRES