Sociolog, despre absenteismul la vot: Poporul roman a oferit o lectie politicienilor si initiatorilor

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 20:29
21257 citiri
Sociolog, despre absenteismul la vot: Poporul roman a oferit o lectie politicienilor si initiatorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politica va primi o lectie, spune sociologul Gelu Duminica, care precizeaza ca absenteismul e dovada slabei mobilizari a partidelor. El mai arata ca, desi Biserica e considerata un agent electoral major, a demonstrat ca nu este.

"Slaba prezenta la vot se datoreaza temei si mobilizarii partidelor, care lipseste, a partidelor care sunt mult mai bine structurate si organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur sa judecam mobilizarea electorala pentru Referendum, pentru ca maine (n.red. - duminica) intre orele 11:00 si 14:00 este varful. Daca maine la ora 14:00 avem un prag electoral de 20%, atunci sunt sanse sa treaca, pentru ca mobilizarea se va face maine dupa slujba in momentul, in care enoriasii vor fi invitati sa mearga sa voteze", a declarat, pentru Mediafax, sociologul Gelu Duminica.

De asemenea, sociologul mai precizeaza ca, in cazul in care Referendumul pentru familie nu va fi validat, intregul demers va fi o lectie pentru clasa politica, dar si pentru initiatorii acestei consultari cetatenesti.

"Daca pana diseara vor fi 10%, Referendumul are sanse mari. Se pare ca nu vor ajunge la 10%. (...) Daca votul final va fi unul favorabil, atunci va fi o lectie pentru intreaga societate. Daca votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lectie pentru clasa politica. (...) Poporul roman a oferit azi o lectie nu politicienilor, dar mai degraba initiatorilor Referendumului, respectiv Coalitia pentru Familie", a mai explicat sursa citata.

Totodata, sociologul Duminica mai considera ca, pana in acest moment, Biserica a demonstrat ca nu este atat bine organizata pe cat se credea, avand in vedere numarul mic de alegatori care s-au prezentat la urne.

"Biserica e considerata un agent electoral major, dar nu e. (...) Faptul ca nu a reusit sa mobilizeze un numar normal pentru un vot, arata ca Biserica nu e atat de bine organizata, insa cred ca toata presiunea va fi pusa maine cand vom vedea cu totul o alta mobilizare din partea initiatorilor", a mai spus sociologul.

Risc crescut de fraudare a votului

Referendumul care se desfasoara sambata si duminica este marcat, fata de scrutinele anterioare, de un risc ridicat de fraudare a votului. Si asta deoarece Guvernul Dancila a hotarat sa aduca mai multe modificari legislatiei electorale, cu putin timp inainte de organizarea referendumului.

Astfel, a fost ingreunata depistarea votului multiplu, prin absenta cititoarelor electronice de carti de identitate si nu este folosit nici sistemul electronic pentru monitorizarea exercitarii votului. In plus, s-a schimbat intr-un mod bizar modul de calcul al numarului de persoane participante, astfel incat numarul de participanti poate sa fie mai mare decat al celor care au votat, iar numarul total al votantilor luati in calcul este afectat de criterii arbitrare cum ar fi daca domiciliul este declarat in strainatate. Mai exact, masuri luate pentru a mari artificial baza participantilor si a reduce numarul celor luati in calcul cu drept de vot.

Mai mult, conditiile de siguranta pentru urnele de vot din noaptea dintre cele doua zile in care se desfasoara referendumul sunt precare.

2,3 milioane de romani pot sa decida pentru 22 de milioane

Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, trebuie sa participe doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).

Referendumul este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Pentru a se modifica Constitutia, peste 50% dintre voturile valabil exprimate trebuie sa aiba stampila "Da".

In consecinta, Constitutia, legea fundamentala a Romaniei, poate fi modificata daca se prezinta la vot doar 5.675.246 de romani si pun stampila pe "Da" doar 2.364.687. Altfel spus, sambata si duminica, daca 5,7 milioane de romani merg la vot, 2,4 milioane de oameni pot decide pentru 22,2 milioane de romani (populatia Romaniei la 1 ianuarie 2018, potrivit INS).

Urmariti pe Ziare.com toate informatiile relevante despre referendum - Va transmitem in format LIVE Text declaratii de la urne, cifre si date

Totodata, daca aveti informatii, poze, sau vreti sa ne semnalati nereguli sau incidente la vot, trimiteti-ne un mail la adresa redactia@ziare.com.

Amintim ca pana la ora 16:00, s-au prezentat la urne 3,78% dintre romanii inregistrati pe listele electorale.

Iata cum arata prezenta la vot pe fiecare judet in parte:

Prezenta la referendum pe JUDETE
Bucuresti - prezenta de 15,47%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#referendum prezenta vot analiza sociolog, #absenteism vot referendum Gelu Duminica sociolog , #vot