USR a depus in procedura de urgenta o lege care sa previna frauda la referendum

Joi, 20 Septembrie 2018, ora 12:40
4143 citiri
USR a depus in procedura de urgenta o lege care sa previna frauda la referendum

USR a depus la Parlament, in procedura de urgenta, un proiect care prevede introducerea in Legea Referendumului a utilizarii Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot (SIMPV), pentru a impiedica posibile fraude la referendum.

"PSD nu a fost niciodata cu adevarat preocupat de soarta acestui referendum. Daca era, ar fi initiat proiectele legislative care sa permita desfasurarea unui referendum corect. Au dat o OUG in ultimul ceas pentru a pune in acord legea referendumului cu alte prevederi in materie, mai putin sistemul ce permite verificarea prezentei la vot si evitarea votului multiplu.

Adica fix ce era mai important. Prin banuielile deja existente cu privire la corectitudinea procesului de vot, din cauza lipsei SIMPV, PSD submineaza acest referendum", a afirmat senatorul USR Florina Presada, initiatoarea proiectului, potrivit unui comunicat de presa al USR remis joi.

Reprezentantii partidului mai sustin ca SIMPV a fost utilizat cu succes la alegerile locale si parlamentare din anul 2016, dar AEP nu poate implementa sistemul din cauza timpului scurt in care se va organiza referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie.

USR argumenteaza ca "absenta sistemului informatic va face ca referendumul sa fie afectat de suspiciuni privind votul multiplu sau frauda la urne, mai ales avand in vedere antecedentele penale ale lui Liviu Dragnea".

De asemenea, USR adauga ca depunerea initiativei legislative in procedura de urgenta vine in contextul in care pe 6 si 7 octombrie se va desfasura referendumul pentru revizuirea Constitutiei, pentru redefinirea familiei, initiativa Coalitiei pentru Familie semnata de 3 milioane de cetateni.

USR a anuntat, miercuri, ca a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, in care ii solicita acestuia sa sesizeze CCR in legatura cu ordonanta de urgenta emisa, marti, de Cabinetul Dancila prin care s-a stabilit organizarea pe 6 si 7 octombrie a referendumului pentru redefinirea familiei in Constitutie.

Guvernul a stabilit, in sedinta de marti, ca referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de doua zile, respectiv 6 si 7 octombrie 2018, pentru ca cetatenii sa aiba posibilitatea sa-si exprime optiunile, a anuntat premierul Viorica Dancila.

Aceasta a mai spus ca referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul impotriva minoritatilor sexuale, "asa cum incearca sa speculeze unii". Seful Executivului a cerut tuturor institutiilor publice implicate in organizarea referendumului sa dea dovada de maxima responsabilitate si sa demareze urgent actiunile pentru organizarea acestui scrutin.

La finalul sedintei de marti a Guvernului, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, a anuntat ca referendumul va costa 163,712 milioane lei. De asemenea, acesta a adaugat ca romanii vor fi intrebati la referendumul pentru redefinirea familiei daca sunt de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament.

Vezi si:

Citeste si:
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Deputatul PSD Mihai Fifor a anunțat vineri, 22 octombrie, că, în acest moment, nu există o decizie la nivelul partidului privind susținerea Guvernului Ciucă. Acesta a anunțat că social...
Sursa: MEDIAFAX