Zeci de intelectuali fac un apel legat de referendum si manipularile care l-au transformat intr-o miscare antieuropeana

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 15:42
34538 citiri
Zeci de intelectuali fac un apel legat de referendum si manipularile care l-au transformat intr-o miscare antieuropeana

Mai multi intelectuali romani, printre care scriitorii Andrei Cornea si Vlad Zografi, politologul Vladimir Tismaneanu, istoricul religiilor Andrei Oisteanu si actorul Marius Manole, semneaza un apel public impotriva campaniei pro-referendum, care a devenit o miscare antieuropeana, care submineaza interesele nationale.

Sunt 39 de intelectuali semnatari - profesori, actori, cercetatori, scriitori. "Ceea ce parea la inceput o mobilizare homofoba s-a transformat in cea mai ampla manifestare antieuropeana de la mijlocul anilor '90 pana astazi", scriu semnatarii.

Ei cer si "numirea unei comisii parlamentare care sa investigheze manipularile care au transformat referendumul intr-o miscare de subminare a intereselor nationale ale statului roman".

Lista semnaturilor ramane deschisa.

Apelul integral privind campania urii - antieuropeana si contrara intereselor Romaniei

Actiunile care tintesc mobilizarea celor 6 milioane de oameni necesari pentru validarea referendumului numit "pentru familia traditionala" au atins in ultima perioada continuturi si proportii halucinante. Recursul la lege a ajuns inoperant, insusi Guvernul Romaniei dand tonul printr-o ordonanta de urgenta care incalca flagrant legislatia si intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale relevante pentru derularea referendumului. Instantele de judecata sesizate se feresc chiar in aceste "ultime zile" sa isi asume rolul lor de garant al ordinii constitutionale. Opinia publica este asaltata de minciuni grosolane si declaratii alarmiste pe care le revarsa politicieni si oameni ai Bisericii in coniventa cu Coalitia pentru Familie.

Mai rau decat toate este stimularea instinctelor gregare si a fricii, impingerea populatiei spre eliberarea urii, construirea unei uriase mase de manevra menite sa opreasca drumul spre modernitate al Romaniei. Ceea ce parea la inceput o mobilizare homofoba s-a transformat in cea mai ampla manifestare antieuropeana de la mijlocul anilor '90 pana astazi. Daca in prezent contextul international nu ar fi radical diferit, instrumentalizarea urii ne-ar putea aduce aminte de campaniile fasciste ale anilor '30 ori ale celor comuniste din anii '40-'50, redescoperite pentru un timp in zorii postcomunismului. A devenit transparenta dispozitia politicienilor de a merge "pana la capat" in atentatul lor asupra democratiei, in scopul de a institui un tip de oligarhie autoritara cu accente teocratice, similar celui din Rusia.

Noi, semnatarii acestei Declaratii, cerem numirea unei comisii parlamentare care sa investigheze manipularile care au transformat "referendumul" intr-o miscare de subminare a intereselor nationale ale statului roman. Invitam organizatiile si persoanele dedicate unui viitor european sa se solidarizeze si sa se exprime impotriva acestei fraude de proportii nationale impotriva valorilor noastre fundamentale. Europa, democratia si drepturile omului sunt singura cale demna de urmat pentru Romania.

Semnatari:

Gabriel Andreescu - profesor universitar, jurnalist

Brindusa Palade - conferentiar universitar, scriitor

Andrei Oisteanu - scriitor, cercetator

Dan Grigore - muzician, pianist

Brindusa Armanca - jurnalist, profesor universitar

Vladimir Tismaneanu - profesor universitar

Caius Dobrescu - scriitor, profesor universitar

Mihaela Miroiu - profesor universitar, activista pentru drepturile femeilor

Andrei Ursu - inginer, membru CA Fundatia Gheorghe Ursu

Adrian Miroiu - profesor universitar

Andrei Cornea - profesor universitar, jurnalist

Madalin Hodor - cercetator, jurnalist

Andrei Taranu - profesor universitar

Liliana Popescu - profesor universitar, pro-rector al SNSPA

Mihai Paunescu - profesor universitar, director DSP, SNSPA

Vlad Zografi - scriitor

Liviu Antonesei - scriitor

Marius Manole - actor

Magda Carneci - scriitor, critic de arta

Sorin Bocancea - profesor universitar

Radu Umbres - lector universitar

Oana Demetriade - istoric, Directia Cercetare, CNSAS

Mihai Demetriade - istoric, Directia Cercetare, CNSAS

Adrian Niculescu - conferentiar universitar, vice-presedinte IICCMER

Gabriel Petric - profesor, scriitor

Marius Iosif - profesor, eseist

Roxana Cuciumeanu - lector universitar

Marius Precupetu - conferentiar universitar

Florin Buhuceanu - presedinte executiv al ACCEPT

Sorin Alexandrescu - profesor universitar

Andreea Pora - jurnalist

Daniel Cristea-Enache - scriitor, conferentiar universitar

Aurelian Muntean - lector universitar

Stere Gulea - regizor, scenarist

Catalin Augustin Stoica - conferentiar universitar

Silvia Osman - conferentiar universitar, consultant PR

Bogdan Bucur - lector universitar

Emanuel-Nicolae Dobrei - lector universitar

Claudiu Craciun - lector universitar

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com