Patru regiuni ocupate din Ucraina plănuiesc să voteze pentru aderarea la Federația Rusă. Care este, de fapt, scopul acestei decizii

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 18:10
5439 citiri
Patru regiuni ocupate din Ucraina plănuiesc să voteze pentru aderarea la Federația Rusă. Care este, de fapt, scopul acestei decizii
Referendum la Zaporojie FOTO: captură/Twitter

Separatiştii ruşi din patru regiuni ocupate din Ucraina au anunţat marţi, 20 septembrie, că intenționează organizeze „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă.

Republicile autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson vor organiza în perioada 23-27 septembrie referendumuri pentru unirea cu Rusia, potrivit Agerpres.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Cel mai probabil, Moscova a luat în considerare că o anexare oficială ar ajuta la stoparea pierderilor teritoriale ale Rusiei, după o contraofensivă ucraineană de succes care a recuperat porțiuni mari de teritoriu în regiunea Harkov, scrie The Guardian.

Unele instituții media ruse au raportat că Vladimir Putin ar putea ține un discurs marți seară despre o potențială anexare.

Pe măsură ce trupele ucrainene încep acum să facă progrese în regiunea Luhansk, Rusia ar putea fi îngrijorată că nu poate câștiga pe câmpul de luptă și amenință cu o potențială escaladare, inclusiv cu o declarație oficială de război sau chiar cu un atac nuclear, pretinzând că își apără propriul teritoriu.

„Tot ceea ce se întâmplă astăzi este un ultimatum absolut fără echivoc pentru Ucraina și Occident”, a scris Tatiana Stanovaia, expert în politica Kremlinului și fondator al R.Politik, conform The Guardian. „Fie Ucraina se retrage, fie va avea loc un război nuclear”.

„Pentru a garanta „victorie”, Putin este gata să organizeze imediat referendumuri pentru a obține dreptul (după înțelegerea sa) de a folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus”.

Tot marți, Duma de stat rusă a adoptat noi modificări la codul juridic care se referă direct la „mobilizare” și „legea marțială” și introduc răspunderea penală pentru dezertare sau predare intenționată în acea perioadă.

Kremlinul a rezistat până acum unei mobilizări complete, probabil din cauza fricii de o reacție politică. Acum, însă, se pare că Kremlinul ar putea fi dispus să meargă mai departe decât înainte, inclusiv folosind șantajul nuclear pentru a îngheța războiul și a-și consolida câștigurile teritoriale în Ucraina.

Decizia nu a fost adoptată public de Kremlin sau Vladimir Putin. Cu toate acestea, înalți oficiali ruși, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au susținut apelurile la referendum.

Într-o postare pe pagina sa Telegram, Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că referendumurile vor „schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei timp de decenii”. De asemenea, ar împiedica un viitor lider rus să inverseze sprijinul rus pentru regiunile ucrainene, a scris el.

Scandal uriaș în armata lui Putin: Soldații ruși s-au împușcat între ei. Confuzia mediatizată pe canalele ”Z” de propagandă FOTO
Scandal uriaș în armata lui Putin: Soldații ruși s-au împușcat între ei. Confuzia mediatizată pe canalele ”Z” de propagandă FOTO
Soldații forțelor armate ruse s-au împușcat accidental unul pe altul în apropierea localității Ocheretino din Donețk. Propagandiștii Z erau încrezători că au fost eliminați...
Rusia anunță că a mai ocupat o localitate din Ucraina
Rusia anunță că a mai ocupat o localitate din Ucraina
Forţele ruse au preluat controlul asupra localităţii Bohdanivka din estul regiunii ucrainene Doneţk, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, potrivit...
#referendum, #alipiere Rusia, #zaporojie, #Herson, #donetk, #lugansk, #separatisti Rusia Ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina