Bucureștenii au participat duminică, 24 noiembrie, la referendumul local organizat de Primăria Capitalei, în „tandem" cu alegerile prezidențiale.
Update, ora 00:30
După centralizarea a 8.92% dintre procesele verbale din Bucureşti, rezultatele la referendum arată astfel:
- Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Da – 63,95%
Nu – 36,06%
- Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
Da – 62,18%
Nu – 37,82%
- Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Da – 84,73%
Nu – 15,27%
Prezenţa la referenum a fost de 40,97%, mai mult cu zece procente pentru ca scrutinul să fie validat.
Știrea inițială, ora 21:30
67% au votat DA pentru „centralizarea autorizațiilor”, 64% pentru repartizarea taxelor și impozitelor și 82% – prevenirea consumului de droguri.
„Au venit un număr mare, au înțeles miza uriașă a acestui exercițiu democratic. Orașul revine la normalitate. Jocurile politicianiste făcute acum 20 de ani au dus organizarea orașului în absurd. Vă asigur că înțelegem responsabilitatea pe care ne-o transferați prin votul de azi.
Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp, prin proceduri administrative. Dacă nu reușim după votul de azi, nu avem nicio scuză. Votul de azi trebuie confirmat de Parlament. Nu cred că Parlamentul poate ignora voința a 500.000 de cetățeni", a declarat Nicușor Dan.
Primarul a cerut ca Parlamentul să transpună urgent în legislație voința cetățenilor.
După-amiază, referendumul inițiat de către Nicușor Dan atinsese pragul de 30% prezență, necesară pentru validarea rezultatului.
Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Bucureşti.
Întrebările la care cetățenii au răspuns au fost următoarele:
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?