Cum ține de scaun primarul din Dumbrăvița, în plin referendum pentru demitere.USR: „S-a instalat în birou, deși nu avea voie”

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 18:06
9939 citiri
Cum ține de scaun primarul din Dumbrăvița, în plin referendum pentru demitere.USR: „S-a instalat în birou, deși nu avea voie”
Popa Zahiu, edilul din Dumbrăvița, județul Brașov. FOTO: Facebook

USR atrage atenţia că primarul din comuna Dumbrăviţa, judeţul Braşov, ar recurge la ameninţări pentru a bloca referendumul local de demitere a sa şi reclamă prezenţa primarului în perimetrul secţiei de vot.

Potrivit unui comunicat al USR, primarul PNL Popa Zahiu ar fi ameninţat locuitorii că le taie ajutorul social şi că nu le mai dă titluri de proprietate, dacă vor merge duminică la vot.

„Astăzi, în ziua votului de la Dumbrăviţa, primarul Popa Zahiu s-a instalat în biroul său din primărie, deşi nu avea voie să stea în incinta secţiei de votare. După sesizarea USR, preşedinta secţiei l-a rugat să plece, dar a rămas în perimetrul secţiei de votare. USR a depus o sesizare la poliţie şi la BEC. De 40 minute, poliţia dezbate dacă poate interveni, în timp ce BEC încă nu a aflat cine are competenţa să îi spună primarului să plece. Mai mult, vicepreşedintele PNL al Consiliului Judeţean stă alături de primar în faţa primăriei”, se arată în comunicat.

Edilul ar fi încercat să blocheze accesul oamenilor la vot

USR susţine că în altă secţie de votare, cea de la grădiniţa din localitate, reprezentantul PNL Mamina Eugen s-a postat la intrare şi a încercat să blocheze accesul oamenilor la vot.

Consilierii USR i-au făcut sesizare şi a fost obligat să înceteze aceste acţiuni.

„Ştiu că de la începutul campaniei, primarul Popa Zahiu a ameninţat persoanele din localitate care primesc ajutor social că nu le va mai da banii, dacă participă la referendum. Ştiu că a pus presiune pe locuitorii din Dumbrăviţa care aşteaptă de ani de zile titluri de proprietate în urma cadastrului din localitate. Am fost ameninţată pe stradă de familia primarului şi colegii mei au fost jigniţi de familia viceprimarului în Vlădeni. Primarul Zahiu mi-a făcut trei plângeri penale până acum, în speranţa că mă va intimida şi o să mă opresc. Nu o să mă opresc, o să lupt în continuare pentru că Dumbrăviţa merită mai mult. Fac apel la oameni, să nu le fie frică şi meargă să voteze la referendum!”, a declarat Anisia Costescu, consilier local USR, citată în comunicat.

USR menţionează că, în încercarea de a intimida consilierii USR şi de a opri referendumul, primarul PNL le-a făcut trei plângeri penale, fără a avea câştig de cauză.

„Primarul Popa Zahiu este foarte deranjat de consilierii USR deoarece de la preluarea mandatelor au început să filmeze live şedinţele de consiliu local, să arate oamenilor ce se întâmplă în spatele uşilor închise din primărie. Consilierii USR au arătat rapoartele Curţii de Conturi unde sunt menţionate plăţi ilegale făcute din bugetul local, pentru care principalul vinovat este primarul", se adaugă în comunicatul USR.

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar

Primul referendum organizat vreodată în România care are ca obiect demiterea din funcţie a unui primar are loc duminică, la Dumbrăviţa, în judeţul Braşov.

Locuitorii comunei sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor sau nu ca edilul Zachiu Popa, aflat în funcţie de peste 16 ani, să conducă în continuare localitatea. Peste o mie dintre locuitori au semnat iniţiativa USR privind organizarea referendumului.

Iniţiativa privind organizarea referendumului aparţine celor de la USR Braşov, care îl acuză pe edilul din Dumbrăviţa de incompetenţă, de „proasta gestionare a resursei locale şi lipsa acumulării de fonduri”.

Consilierii locali USR susţin că au iniţiat demersurile pentru acest referendum încă din primăvara acestui an, „la cerinţa cetăţenilor care s-au săturat de anii în care primarul nu a făcut mai nimic pentru ei şi i-a dus cu vorba”.

O altă reclamaţie la adresa primarului este aceea că administraţia locală acordă contracte de lucrări pe bani publici unor firme „de casă, care lucrează scump şi prost, care au câte un angajat şi care nu au experienţă”, consilierii USR din localitate susţinând că planul urbanistic general al localităţii „nu a întrunit nicio prevedere legală”.

Aproximativ 4.000 de alegători din Dumbrăviţa sunt aşteptaţi duminică la vot. Pentru referendum vor fi organizate trei secţii de votare. Acestea vor fi deschise la primărie, la grădiniţa cu program normal din comună şi la şcoala generală din satul Vlădeni. Scrutinul se deschide la ora 7:00.

Pentru ca referendumul de demitere a primarului să fie valabil, este necesar să se prezinte la vot cel puţin 30% din numărul total de persoane cu drept de vot, adică aproximativ 1230 de cetăţeni.

Actualul primar va fi demis dacă cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate vor fi pentru demitere.

De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Zachiu Popa: „Un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei”

Conform USR Braşov, edilul în funcţie a făcut demersuri pentru a bloca referendumul care îl vizează.

Astfel, primarul Popa Zachiu a atacat în instanţă ordinul prefectului de constituire a Comisiei de organizare a referendumului şi a făcut şi recurs împotriva hotărârii Tribunalului Braşov, care nu îi dădea câştig de cauză. Recursul a fost, de asemenea, respins în data de 16 iunie, hotărârea rămânând definitivă.

Consilierii judeţeni ai USR Braşov anunţă încă de sâmbătă că vor supraveghea până la final procesul de votare în cadrul referendumului. „Nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, au transmis sâmbătă, cei opt consilieri judeţeni USR din Braşov.

Într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, edilul Zachiu Popa acuza că „un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei”, cerându-le locuitorilor că nu se precinte la referendum.

Eveniment Quarterly Report

USR cere desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989."De prea mult timp, legea aceasta a stat prin sertare"
USR cere desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989."De prea mult timp, legea aceasta a stat prin sertare"
USR cere parlamentarilor PNL să nu mai ezite și să voteze pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, proiect depus în Parlament cu aproximativ doi ani jumătate...
USR cere explicații de la miniștrii PNL după fuga lui Cherecheș: ”Au mai pierdut un corupt înainte să intre la închisoare”
USR cere explicații de la miniștrii PNL după fuga lui Cherecheș: ”Au mai pierdut un corupt înainte să intre la închisoare”
USR cere explicaţii publice de la miniştrii PNL Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu care "au mai pierdut un corupt înainte să intre la închisoare". "Primarul din Baia Mare, Cătălin...
#referendum, #primarie, #dumbravita, #USR, #PNL , #USR-PLUS