Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reformele uitate în sertare ale învățământului românesc. Șirul nesfârșit de promisiuni făcute de miniștrii Educației

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 03:40
2711 citiri
Reformele uitate în sertare ale învățământului românesc. Șirul nesfârșit de promisiuni făcute de miniștrii Educației
În ultimii 30 de ani, în România, am avut peste 30 de miniștri ai Educației și toți au promis o reformă în educație FOTO: Facebook/ Ministerul Educației

Ultimul anunț din categoria "revoluție în învățământ" a fost făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunțat că ne vom lua adio de la tabla clasică și vom trece la cea interactivă, cu ajutorul căreia elevii să preia în timp real informațiile pe laptop.

Și fostul ministru al Educației Monica Anisie a promis digitalizarea învățământului. Aceasta declara că din 2010 până în 2019 nu au fost alocați bani pentru investiții.

Nu este vorba doar despre cei 2 miniștri. În ultimii 30 de ani, s-au perindat pe la conducerea ministerului Educației peste 30 de miniștri. Și toți au promis reformarea sistemului de învățământ.

În continuare, în România există sute de școli cu toaleta în curte. Statisticile arată că aproape 29 de mii de elevi încă merg la latrină, în loc de toaletă, în peste 200 de școli.

Să nu uităm că abandonul școlar a crescut la toate nivelurile de învățământ. Aproximativ 45.000 de elevi abandonează, anual, școala.

Peste 30 de miniștri în ultimii 30 de ani

Monica Anisie (4 noiembrie 2019 - 23 decembrie 2020) declara la preluarea mandatului că vor fi mult mai puțini secretari de stat la Ministerul Educației. Totodată, Anisie promitea o debirocratizare a sistemului de educație astfel încât să reducă numărul de hârtii pe care profesorii trebuie să-l completeze.

Daniel Breaz (2 august 2019 - 4 noiembrie 2019) a înlocuit-o 3 luni pe Ecaterina Andronescu la Ministerul Educației. El anunța într-o vizită la Alba că problema instituțiilor de învățământ care nu dețin apă curentă și canalizare este pe cale să se rezolve.

Ecaterina Andronescu (16 noiembrie 2018 - 2 august 2019) revine la ministerul Educației, însă este demisă după câteva luni. La preluarea mandatului, aceasta a lansat promisiunea sindicatelor de a produce 3 noi legi ale educației, până la 31 martie.

Valentin Popa (29 ianuarie 2018 - 27 septembrie 2018) s-a remarcat și el prin mai multe gafe de exprimare. La prezentarea bilanțului pentru 6 luni de mandat, deși a citit de pe laptop, ministrul a avut mari dificultăți în a se exprima corect în limba română, comițând greșeli de proporții, precum dezacorduri între subiect și predicat.

Mircea Dumitru (7 iulie 2016 - 4 ianuarie 2017) a vorbit la începutul mandatului despre nevoia de o rectificare bugetară și despre nevoia de a susține prin investiții și prin planuri importante învățământul din mediul rural în primul rând, în așa fel încât să fie stopat abandonul școlar la vârste foarte timpurii.

Adrian Curaj (17 noiembrie 2015 - 5 iulie 2016) spunea la preluarea mandatului că investiția în educație, cercetare, inovare și antreprenoriat reprezintă o șansă importantă pentru dezvoltarea României.

De asemenea, a menționat nevoia de îmbunătățire a pregătirii cadrelor didactice, continuarea reformei curriculare, dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, inclusiv cel dual, debirocratizarea învățământului preuniversitar, internaționalizarea învățământului superior și a cercetării, respectiv deschiderea cercetării spre mediul privat prin parteneriate care sa stimuleze inovarea.

Minștrii gafelor

Liviu Marian Pop (29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018) a fost ministrul care a introdus manualele editurii unice. Și acesta s-a remarcat în perioada mandatului prin mai multe gafe de exprimare.

Pavel Nastase (4 ianuarie 2017 - 28 iunie 2017) și-a dorit ca doctoratele să fie evaluate doar de către universitățile de la care proveneau, însă acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care a fost zburat din funcție, după 6 luni.

Cîmpeanu a ocupat funcția de ministru și în 2014-2015

Sorin Cîmpeanu (14 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015) a susținut necesitatea unei noi legi a educației. "Am fost întotdeauna de părere și ca reprezentant al rectorilor că este nevoie de o reformă curriculară."

Remus Pricopie (21 decembrie 2012 - 14 decembrie 2014) promitea tablete în școli, bani pentru dascăli, inclusiv pentru examenele și simulările din 2015. "Schimbam programele școlare și manualele, nu mai putem avea profesori care predau din manualele de pe care au învățat și ei, este inadmisibil", spunea ministrul.

Ecaterina Andronescu (2 iulie 2012 - 21 decembrie 2012) a revenit pentru a doua oară la Ministerul Educației și a propus să fie implementat un Bacalaureat profesional pentru elevii care nu trec examenul din prima.

Liviu Pop (15 mai 2012 - 2 iulie 2012) a fost cel care a desființat Consiliul Național pentru Atestarea Diplomelor și Titlurilor Universitare și cel care a anunțat plagiatul lui Victor Ponta.

Ioan Mang în 2012 nu a avut viață lungă la minister. Acesta a demisionat după o săptămână, în urma a numeroase acuzații de plagiat.

Catalin Baba (9 februarie 2012 - 7 mai 2012) (PD-L) susținea la preluarea mandatului că va continua proiectele promovate de predecesorul său, Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu (23 decembrie 2009 - 9 februarie 2012) (PD-L) este cel care a introdus camerele de luat vederi în sălile de clasă, la examenele naționale și anunța o reformă curriculară.

Emil Boc a ocupat funcția de ministru interimar al educației, în perioada 1 octombrie 2009 - 23 decembrie 2009. Ecaterina Andronescu 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 a desființat școlile de artă și meserii.

Anton Anton s-a aflat la conducerea ministerului în 2008. Cristian Adomnitei în 2008 a fost cel care a introdus tezele unice la clasele a VII-a și a VIII-a.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reforma invatamant, #promisiuni, #ministri Educatie Romania, #tabla interactiva, #scoli , #elevi