Reforma administrativ-teritorială, un proiect bine dosit, în 2025: „Celor de la PSD și PNL le convine"

Duminica, 09 Februarie 2025, ora 03:00
13947 citiri
Reforma administrativ-teritorială, un proiect bine dosit, în 2025: „Celor de la PSD și PNL le convine"
Liderii PNL, PSD și UDMR, Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor FOTO Hepta

De ani de zile se tot vorbește în spațiul public despre necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale. Mai mult vorbe, iar acțiuni, lipsă. În plus, în 2025, după anul „superelectoral", s-a așternut liniștea față de acest proiect.

USR și AUR au fost, de-a lungul timpului, cele mai vocale partide din Parlament, care au susținut reforma administrativ-teritorială, dar și alegerea primarilor în două tururi. Alin Stoica, parlamentar USR, fost prefect al Capitalei, crede că o reformă administrativă reală nu va putea fi făcută cât timp PSD și PNL vor avea majoritate în Parlament, deci vor și forma Guvernul.

„E foarte puțin probabil să se facă acest lucru, având în vedere fragmentarea, inclusiv la nivelul axului guvernamental, pentru că există PSD, PNL, UDMR și minoritățile. Este dificil să se ajungă la un consens, iar problema rămâne. Este cea a finanțării UAT-urilor mici. Sunt UAT-uri care nu se pot susține singure și trebuie regândit, aici", a declarat Stoica, pentru Ziare.com.

În cazul reformei administrativ-teritoriale, dar și a schimbării legii electorale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi, PSD și PNL vor avea mult de pierdut, precizează Alin Stoica. Astfel, nu este în interesul celor două partide să facă reforme.

„Celor de la PSD și PNL le convine acest sistem, de alegere a primarilor într-un singur tur. Noi am susținut o schimbare, organizarea tururilor în două tururi, dar în momentul de față, nu există suficientă forță în Parlament, pentru susținerea acestei idei", a mai punctat Stoica.

Reforma administrativ-teritorială. Temele asupra cărora parlamentarii vor trebui să delibereze

Parlamentarul Gheorghe Nacov, reprezentant al minorităților naționale, fost primar în comuna Dudeștii Vechi (Timiș) în trei mandate, susține o reformă administrativ-teritorială și, totodată, avertizează asupra recomandărilor venite de la Uniunea Europeană, în această direcție.

„Această reorganizare trebuie pregătită cu dezbateri publice, cu stabilirea unor principii, asumate de cât mai multe forțe politice. Oricum, va fi folosită în scop politic, da, ca orice proiect, dar trebuie să spunem că o astfel de reformă nu s-a mai făcut din 1968. O astfel de reorganizare se face pe câteva decenii, poate chiar un secol. De aceea, nu trebuie mers pe repede-înainte. Suntem la început de mandat, avem timp. Dacă se dorește reorganizare, nu cred că se va face până la următoarele alegeri locale, care vor trebui să fie pregătite. Să nu uităm, trebuie pregătite toate deconcentratele publice, pentru noile UAT-uri. Este foarte mult de lucru, de discutat.

Sunt multe de făcut. Cred că ar trebui să fie vorba despre inițiative transpartinice (...) Va fi necesară această eficientizare. Nu numai pentru că este perioadă de criză. Trebuie plecat cu niște principii, discutate cu toate forțele politice. USR își dorește această reorganizare. Dar vor exista presiuni în anumite partide, să nu se piardă posturi. O reorganizare este binevenită, atât timp cât și UE o recomandă. Atitudinea și a mea, și a grupului minorităților este una pro-europeană și pro-euroatlantică", a declarat Nacov, pentru Ziare.com.

O reformă administrativ-teritorială, până la implementare, aduce multiple teme asupra cărora oficialii din guvern și parlament vor trebui să se pună de acord, avertizează Nacov.

„Ar trebui făcută reforma în acest mandat, pentru o eficientizare mai mare a banului public. Pe de altă parte, eu nu voi fi niciodată de acord să fie stabilit drept criteriu numărul de locuitori. Fiecare UAT va trebui analizat separat, văzute plusurile și minusurile. Cheltuiala banului public trebuie să fie unul dintre cele mai importante criterii, dar nu unicul, pentru că administrația publică locală înseamnă servicii pentru cetățean. Dacă se plecă de la ideea că statul este deasupra, lăsăm cetățeanul pe locul al doilea, iar eu nu sunt de acord. Cetățeanul trebuie să fie pe primul loc, trebuie să simtă balanța între interesul său, de cetățean și eficiența banului public.

De exemplu, nu este normal ca în zonele de munte, cetățeanul să meargă ore întregi cu calul, prin pădure, pentru o adeverință la primărie. Dar există soluții administrative, care ar permite cheltuieli, legate de funcționarea UAT-urilor, să fie împărțite în mai multe UAT-uri, comune, de exemplu consorțiile administrative, un instrument foarte eficient", a mai precizat reprezentantul minorităților naționale, din Parlament, cu origini bulgărești.

"Deja este ridicolă discuția asta". Elena Lasconi nu se va retrage în favoarea lui Nicușor Dan. "El trebuie să explice de ce mai este acolo"
"Deja este ridicolă discuția asta". Elena Lasconi nu se va retrage în favoarea lui Nicușor Dan. "El trebuie să explice de ce mai este acolo"
Discuția despre posibilitatea ca Elena Lasconi să se retragă din cursa prezidențială în favoarea lui Nicușor Dan este deja ”ridicolă”, a declarat luni, 17 martie, senatorul USR Cristian...
Lasconi despre proiectul care va face "un pic de curăţenie". "Avem soluţii pentru ca fake news-ul să fie dat jos de pe TikTok în maximum 15 minute"
Lasconi despre proiectul care va face "un pic de curăţenie". "Avem soluţii pentru ca fake news-ul să fie dat jos de pe TikTok în maximum 15 minute"
Candidatul USR pentru funcţia de preşedinte al României, Elena Lasconi, a declarat că USR are în pregătire un proiect de lege prin care să se poată facă ”curăţenie” pe TikTok prin...
#reforma, #PSD, #PNL, #USR, #alin stoica , #administratia
  1. O mare putere nucleară îi dă peste nas lui Putin. ”Vom face mutarea în Ucraina, fără acceptul Rusiei”
  2. Savanții britanici fac o descoperire misterioasă în Marea Neagră: 40 de structuri neatinse de secole VIDEO
  3. O țară neutră de decenii se sperie de legătura Trump-Putin: Schimbare dramatică de teama Rusiei
  4. Un colonel britanic îl atacă pe Trump, care primește o lovitură. Putin calcă pe cadavre și are un singur scop
  5. Relațiile comerciale și de securitate ale Canadei sunt prea centrate pe SUA, crede noul premier. Soluția găsită de Mark Carney pentru a scăpa de dependența de America VIDEO
  6. Cele două țări UE care s-ar opune planului de dublare a ajutorului militar pentru Ucraina: ”Așteptăm discuția telefonică Trump-Putin”
  7. Mărturia unei supraviețuitoare din iadul de la Kocani, unde cel puțin 59 de tineri au ars de vii. "Oamenii au început să calce peste mine. Sora mea a murit" VIDEO
  8. Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraş. Avertismentul salvamontiștilor din Brașov pentru turiști
  9. Câți bani a cheltuit Israelul în războaiele din Gaza și Liban
  10. Trump pare că a văzut "luminița de la capătul tunelului" înainte de convorbirea cu Putin de marți. "Nu am fost niciodată mai aproape de pace ca acum"