Justiția britanică a autorizat expulzarea unor refugiați în Rwanda. Când va decola primul avion cu migranți

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 21:55
2367 citiri
Justiția britanică a autorizat expulzarea unor refugiați în Rwanda. Când va decola primul avion cu migranți
Regatul Unit trimite o parte din refugiați în Rwanda FOTO CSM

Înalta Curte de la Londra a autorizat vineri, 10 iunie, planul controversat al guvernului condus de Boris Johnson de a trimite în Rwanda solicitanţi de azil, relatează AFP.

Instanța a respins un recurs al unor asociaţii de apărare a drepturilor omului, cu doar câteva zile înaintea primelor expulzări.

Planul prevede expulzarea în Rwanda a oricărei persoane care a intrat în Regatul Unit în mod ilegal sau clandestin.

Judecătorul a subliniat că este ”important, în interesul publicului, ca ministrul de Interne să poată pune în aplicare decizii privind controlul imigraţiei”.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare în aprilie, Regatul Unit va trimite în această ţară din Africa de Est, situată la peste 6.000 de kilometri de Londra, solicitanţi de azil care au sosit în mod ilegal pe teritoriul britanic.

Primul avion cu migranţi către Rwanda urmează să decoleze la 14 iunie.

Guvernul susține că planul are scopul de a descuraja traversarea clandestină a Canalului Mânecii, în contextul unei creşteri a acestor traversări.

ONU a acuzat guvernul britanic de lipsă de cinste și de ”declaraţii mincinoase”

Reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), avocata Laura Dubinsky, a declarat în cadrul şedinţei că agenţia este îngrijorată de riscul unui ”prejudiciu grav şi ireparabil” cauzat migranţilor trimişi în Rwanda şi a subliniat că organismul ”nu aprobă în niciun caz aranjamentul anglo-rwandez”.

”UNHCR nu este implicat în aranjamentul dintre Regatul Unit şi Rwanda, în pofia unor declaraţii contrare ale ministrului de stat”, a subliniat ea.

Ședința de la Înalta Curte a avut loc după ce un sindicat şi asociaţile de apărarea drepturilor omului Care4Calais şi Detention Action au lansat miercuri, alături de azilanţi, un recurs de urgenţă în justiţie, cu scopul de a bloca expulzarea acestora în Rwanda.

Ministerul britanic de Interne a anunţat că a anulat ordinul expulzării a trei azilanţi.

Potrvit Care4Calais, 35 de sudanezi, 18 sirieni, 14 iranieni, 11 egipteni, dar şi nouă afgani care au fugit de talibani se află printre cei peste 130 de solicitanţi de azil cărora li s-a notificat o posibilă plecare la 14 iunie.

Peste 90 de migranţi vizaţi au lansat recursuri judiciare cu scopul de a rămâne în Regatul Unit, potrivit avocaţilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#refugiati Marea Britanie, #rwanda refugiati, #imigranti ilegali Marea Britanie, #expulzari , #Marea Britanie