Zeci de migranți tamili, dintr-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România.
Aceștia ar fi mutați într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice. După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit. Altor migranți din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, unde oamenii spun că se confruntă cu persecuții.
În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, după ce barca lor a avut probleme, scrie BBC News.
Jurisdicția asupra insulei a fost cedată recent de către Regatul Unit către Maurițius. Statutul neobișnuit al acestui teritoriu din Oceanul Indian a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniștrii au lucrat pentru a găsi o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”.
Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.
Oferta făcută marți migranților de către oficialii britanici aflați pe insulă a fost făcută după ce Regatul Unit a anunțat că predă către Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia. Baza militară britanică va rămâne însă pe insulă.
56 de refugiați tamili se află acum pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în Rwanda după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de automutilare sau sinucidere. Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.
În cursul verii, Paul Candler, oficialul de rang înalt care conducea teritoriul, a solicitat guvernului să aducă toți migranții în Regatul Unit din cauza a ceea ce el a descris ca fiind o „situație periculoasă și nesustenabilă” în tabără, pe fondul incidentelor masive de automutilare. Candler a demisionat o lună mai târziu, spunând într-o scrisoare de demisie, obținută de BBC, că a găsit „situația migranților din ce în ce mai dificilă” și „cerințele personale de conducere pe care aceasta le-a pus asupra mea din ce în ce mai provocatoare”.
Oamenilor li s-a spus că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni
„În aceste șase luni, Marea Britanie va continua să dezvolte o soluție durabilă pentru dumneavoastră, în conformitate cu standardele internaționale. Puteți alege să acceptați orice soluție care vă este prezentată în această perioadă. Dacă nu doriți să acceptați nicio ofertă prezentată în aceste șase luni, veți fi adus în Marea Britanie”, se arată în scrisorile administrației Biot, văzute de BBC.
Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.
Celor cărora li s-au respins cererile de protecție și care nu fac parte din unitățile familiale din tabără li s-au oferit stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka. Potrivit unei scrisori către migranți, văzută de BBC, acestea vor include 3.000 de lire sterline, asigurare medicală timp de trei ani, cazare timp de până la trei ani, plus un loc de muncă sau oportunități de formare sau educație.